От х:

Днес в x:

Странното жълто стъкло в Сахара е резултат от сблъсък с метеорит, потвърдиха учени

Мистерията на странното, жълто, екзотично стъкло, открито в част от пустинните региони на планетата, най-после бе разгадана – близо 30 милиона години след образуването му на Земята.

Либийското пустинно стъкло е естествено формиращ се вид стъкло в най-източната част на пустинята Сахара – в Източна Либия и Западен Египет. Необичайният му жълт цвят му позволявал да бъде използван с декоративна цел още по времето на Тутанкамон, но пустинното стъкло съществува на Земята значително по-дълго.

Образуването на странното стъкло датира от преди 29 милиона години, но така и не е ясно какви сили допринесли за появата на материала на Земята, въпреки че две хипотези се открояват – сблъсък с метеорит или взрив и освобождаване на енергия в земната атмосфера, при навлизането на астериоди в нея.

Предишни модели сочеха, че либийското пустинно стъкло може да се e образувало при експлозия в атмосферата, подобно на тази в Челябинск, Русия през 2013.

Най-новите изследвания, обаче, отхвърлят подобна вероятност.

Учените изследвали малки зърна от минерала циркон, вградени в проби от либийското пустинно стъкло. Анализът доказал наличието и на друг минерал: рейдит, който се образува при високо налягане, но само по време на сблъсък с метеорит, не при въздушни експлозии.

Откритието на рейдит ни помага не само да разберем как се е образувало древното пустинно стъкло, а и каква е честотата на подобни събития, водещи до формирането му.

Сблъсъците с метеорити са катастрофални, но се оказва, че за щастие не са толкова чести.

Експлозиите в атмосферата са далеч по-широко разпространени, затова не бива да очакваме събитие водещо до образуване на пустинно стъкло в близко бъдеще.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини