От х:

Днес в x:

"Зелените" от "Демократична България" да сменят името си, реши ВКС

Партия "Зелените", част от "Демократична България", ще смени името си на Национално събрание на 21 април. Причината е окончателно решение на ВКС, че има има регистрирана друга партия със същото име. 

Това решение показва сериозни проблеми, свързани с вписванията на политическите партии, обясняват от организацията. През 2008 г. Софийски градски съд е посочил, че по делото е представено удостоверение за уникалност на името, издадено също от СГС и е приел, че са налице всички предпоставки за вписване на партията с това име. 11 години по-късно ни забранява да го ползваме, пишат Зелените. 

В текста им се казва още:

За съжаление натискът към нас идва буквално в навечерието на предстоящите изборите за Европейски парламент, и то в момент, когато Зелените, като част от обединението "Демократична България", имаме всички шансове да се превърнем в реален политически фактор, който се противопоставя на корумпираното и популистко статукво.

Искаме да уверим всички наши поддръжници, членове и симпатизанти, че въпреки създалата се ситуация, те ще има за кого да гласуват. Избраните от нас кандидати за евродепутати ще бъдат част от общата листа на „Демократичната България". Това са Албена Симеонова (биоземеделец), Росен Богомилов (учител), Тома Белев (природозащитник), Васил Гюров (музикант от група Ревю) и Даниела Божинова (експерт по пряка демокрация).

Зелените ще се включим активно в кампанията за Евроизборите, като няма да се поколебаем да вложим време и енергия, за да бъдат избрани почтени евродепутати, които ще отстояват демократичното развитие на България и Европа.

Зелените, като част от учредителите на „Демократична България" призоваваме симпатизантите си да участват активно в предстоящото събиране на подписи за регистрация, както и в същинската кампания, заедно с нашите приятели от "Движение Да, България" и ДСБ. Призоваваме всички наши последователи и привърженици да гласуват за зелените кандидати в листата на „Демократична България" на изборите за Европейски парламент!

Всички знаем, че у нас има над 100 регистрирани партии, често с близки имена с повтарящи се цели думи и изрази и това не е проблем за съда, съответно за тяхното съществуване и явяване на избори.

Това за съжаление не е валидно за Зелените. Въпреки че името ни е в активната политика вече над 10 години и сме участвали във всички избори в този период, съдът постанови заличаването на партията, ако не променим името си. Оказва се, че съдът не признава "зеленото" като формат на политическа принадлежност, така както е социал-демократичното, лявото, дясното, патриотичното или няколкото земеделски съюза.

От учредяването си до днес Зелените спечелихме и продължаваме да печелим редица битки в обществен интерес, в защита на природата и хората. Нашата цел е да върнем в страната правовия ред, разделението на властите, свободата на словото, опазването на околната среда и по този начин да защитим интересите на българските граждани и следващите поколения. Тези каузи защитавахме заедно с нашите партньори от Европейските зелени, чийто пълноправен член сме. 

ПРЕДИСТОРИЯТА

В периода 2005-2008 година десетки от най-активните природозащитници от гражданския сектор и научните среди у нас решават, че ще създадат Инициативен комитет, за да учредят истинска, нова и неопетнена партия от зеления политически спектър. Основните цели, които си поставят от ИК, са реално опазване на природата, промяна на политиките към устойчиво икономическо развитие, премахване на корупционните модели и истинска съдебна реформа.

От първите идеологически разговори между приятели, до реалното учредяване на партията минават почти 3 години и на 18 май 2008 г. над 500 делегати провеждат учредително събрание и избират името на партията да бъде "Зелените". Тя е регистрирана на 4 ноември 2008 г., като са спазени всички процедури и изисквания за създаването на нов политически субект у нас.

Още с първото си явяване в парламентарните избори през 2009 г. Зелените заемат осмо място от над 20 партии. От тогава насам партията участва във всички избори и референдуми у нас и това я превръща в един от активните, трайни и работещи политически субекти у нас. Нещо повече, до този момент партията не е получавала никакви държавни субсидии и през всичките годините от своето създаване се е издържала основно от членски внос и дарения от своите симпатизанти. Към момента Зелените имат десетки представители в местната власт в страната.

Очакванията са процедурата по регистрацията на новото име да приключи до лятото на 2019 година, така че партията да може да участва на местните избори тази есен. Предприели сме необходимите процедури за това, включително запазване на ново име, което ще обявим след националното събрание на 21 април. Затова отново призоваваме привържениците си за активна подкрепа за „Демократична България" на предстоящите европейски избори, за да променяме страната към по-добро. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини