От х:

Днес в x:

БСП бойкотира избора на обществен посредник на Кърджали, Расим Муса събра повече гласове от Камелия Василева

    БСП бойкотира избора на обществен посредник на Община Кърджали. Четиримата съветници на социалистите демонстративно напуснаха залата на местния парламент когато настъпи време за разискване и гласуване. Привържениците на столетницата се върнаха в залата след приключване на вота. За Кърджали бг вести областният лидер на БСП и председател на групата съветници на червените Милко Багдасаров заяви, че неговите съпартийци не искат да участват в политически цирк. ГЕРБ и ДПС си партнират на национално ниво. Те играят за 16 милиарда дълг и Ф-16, но тук в Кърджали се заиграват предизборно, категоричен е Багдасаров.
       Двама си оспорваха поста обществен посредник на Община Кърджали. Това са досегашният омбудсман Расим Муса, зад който стои опит и завидна биография на общественик и общинската съветничка от ГЕРБ и социален работник Камелия Василева. Муса събра два пъти повече гласове от Василева, като за него гласуваха всички 24 съветника от ДПС. Василева бе подкрепена от 12 народни избараници от ГЕРБ и РБ.
       Сагата започна през 2018 г.,когато изтече мандат на досегашният омбудсман Расим Муса. Общинският съвет избра временна комисия  с представители на всички групи съветници и председател Мухаррем Мухаррем. Комисията проведе 2 поредни заседания.На 28 януари тя определи критериите за избор на нов обществен посредник. Прие и две заявления на кандидати: на Расим Муса и на Камелия Василева.Бе направен анализ и на второто заседание бяха допуснати и двамата. Проведе се събеседване. Комисията реши и двамата да бъдат допуснати до гласуване в Общинския съвет и той да вземе окончателното решение, за което е необходимо мнозинство от две трети от съветниците.
       Народните избраници трябваше да избират между човек с богат политически и обществен опит като Расим Муса и амбициозна, мотивирана кандидатка с опит в социалната сфера като Камелия Василева.
      Расим Муса е бил народен представител, кмет на Кърджали и председател на Общинския съвет. Работил е и в държавната изпълнителна власт. Има един мандат като обществен посредник.
    Камелия Василева е една от най-активните съветнички на ПП ГЕРБ в местния парламент, добила известност в отстояване на обществени каузи.
     Първа представи своята визия Василева. Тя бе категорична, че бъдещия обществен посредник не трябва да бъде избран поради политическа пригодност , а въз основа на неговото познание върху работата на институциите. Тя упрекна работата на институцията до сега, като посочи че е била концентрирана да изгражда собствения си положителен облик. Василева бе категорична , че Обществения посредник трябва да бъде проводник на реформи. Той трябва да бъде не догонваща,а изпреварваща страна в изготвяне на нормативни актове.
      Расим Муса посочи,че обществения посредник има строго регламентирани правомощия, разписани от Закона за местната власт и местното самоуправление и Правилника за дейността му приет от всички общински съветници. Според нормативната уредба омбусманът на Кърджали трябва да бъде медиатор. Това е регламентирано от чл.22 на Правилника. Няма гражданин ,койдо да е дошъл в офиса на обществения посредник и да не е получил квалифицирана помощ. Трябва да се знае,че институцията работи от 300 г.в Швеция и едва от 10 г. в Кърджали. Тя е призвана да формира активно гражданско общество, за което принос трябва да имат и всички институции.Нужен е консенсус в защита на правата на гражданите, към който омбудсмана се стреми и отстоява, подчерта Расим Муса. Той пожела успех при гласуването на Камелия Василева.
     След вота, председателят на временната комисия Мухаррем Мухаррем сподели за Кърджали бг вести ,че Расим Муса ще продължи да изпълнява длъжността обществен посредник до нова процедура. Това вероятно ще стане по инициатива на новия местен парламент, който ще се избере на на предстоящите местни избори.
    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини