От х:

Днес в x:

Инж. Хасан Азис: Сдружението на общините е загрижено за критичното състояние на общинските пътища в цялата страна

Националното сдружение на общините в България провежда днес своето 32-ро Общо събрание. В работата на форума в столичния хотел „Рамада“ участват над 350 делегати от над 200 общини.

В дневния ред са включени отчет за дейността на Управителния съвет на НСОРБ през 2018 г., отчет за дейността на Контролния съвет, както и отчет за изпълнението на бюджета на НСОРБ за 2018 г. и проектобюджет за 2019 г. 32-рото Общо събрание на българските общини ще приеме програма за дейността на Сдружението през 2019.

В работата на Общото събрание участие вземат министрите Петя Аврамова (МРРБ), Румен Порожанов (МЗХГ), Нено Димов (МОСВ), Бисер Петков (МТСП) и Жени Начева, заместник-министър на здравеопазването.

Ето какво споделя инж. Хасан Азис, кмет на община Кърджали и зам.-председател на НСОРБ: 
В сферата на общинските финанси и приходна политика се акцентира върху постигнатия ръст на всички стандарти за делегираните от държавата дейности за 2019 г. и трансферите за местни дейности. 11,9% е ръстът при делегираните дейности /без „Образование“/ или 92 млн.лв. Общото увеличение на субсидиите за общините в Закона за държавния бюджет за 2019 г. е с 481,7 млн. лв., от които 361 млн. за образование и 121 млн. лв. за останалите трансфери. За първи път от много години насам имаме и увеличение с 8 млн. лв. на средствата за подпомагане на храненето на децата от подготвителните групи и учениците от I-IV клас, значително по-висок е и общия размер на средствата за социално осигуряване, подпомагане и грижи – завишението е с 29,9 млн. лв. (13%) спрямо 2018 г. Той далеч няма да бъде достатъчен за задържане на кадрите в тази система и привличане на нови, смята УС на сдружението.
За съжаление остава неудовлетворено едно от основните предложения на сдружението на общините – за значителен ръст (със 120 млн. лв.) на общия размер на целевата субсидия за капиталови разходи, от които поне 100 млн. лв. за общински пътища. Състоянието на общинската пътна инфраструктура е критично и затова и през 2019 г. Сдружението ще продължи да настоява за държавна подкрепа за ремонтирането й.
Ясно се вижда, че стратегическия за местната власт процес на децентрализация през 2018 г. няма никакъв напредък. Нормативно определения консултативен орган за това в лицето на Съвета по децентрализация към Министерски съвет не провежда заседания вече втора поредна година. 
Можем да отчетем успешното представяне на НСОРБ по време на българското Европредседателство. Домакинствата на различните форуми и събития са били възможност за по - ясно, по-категорично и по-отчетливо позициониране на общините ни и НСОРБ в европейски и международен контекст. Сдружението и общините придобиха опит и доказахме, че имаме капацитет за организиране и провеждане на значими международни събития и проекти. 
Сред основните проблеми за общините могат да се открият финансовите корекции по проектите с европейско финансиране. Въпреки подготвените анализи, постоянно предоставяната информация за типови грешки, срещите с вицепремиер, министри, ръководители на Управляващи органи, не успяхме да намерим дори частично разрешаване на проблема. Предложенията ни за разширяване на еднократното поемане от държавния бюджет на наложени финансовите корекции на общините по проекти от настоящия програмен период, както и налагането на плоски финансови корекции за сметка на отделните програми, с мотив необходимост от дисциплиниране, не срещнаха подкрепа от страна на държавата. Сред приоритетите за работа през 2019 г. НСОРБ очерта подобряването на взаимодействието между отделните министерства, за да бъде избегнато припокриването на дейности, които засягат местната власт. 
2019 г. ще бъде ключова за практическото въвеждане на електронното управление в общинските услуги, тъй като предстоят промени в организацията на работа в общините за намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини