От х:

Днес в x:

11 °C

Достигната е свръхпроводимост при почти стайна температура - минус 13° C

Важна стъпка към постигането на една от най-търсените цели във физиката - свръхпроводимост на стайната температура - направиха изследователи от Университета "Джордж Вашингтон", съобщава phys.org.

Свръхпроводимостта се характеризира с липса на електрическо съпротивление и се наблюдава в много материали, когато се изстудят под критична температура. Досега се смяташе, че свръхпроводящите материали трябва да се охладят до много ниски температури (минус 180 градуса по Целзий), което ограничава тяхното приложение. Тъй като електрическото съпротивление прави системата неефективна, елиминирането на част от това съпротивление с помощта на свръхпроводници, действащи на стайна температура, би позволило по-ефективно производство и пренос на  електроенергия по света и по-мощни компютърни системи.

Свръхпроводимостта на стайната температура е пословичният „Свещен Граал“, който чака да бъде намерен, а постижението на екипа, описано в списание Physical Review Letters - макар и при 2 милиона атмосфери - е важна стъпка към целта.

Ключът към това откритие е създаването на метално, богато на водород, съединение, подложено на много високо налягане - около 2 милиона атмосфери.

 

Изследователите използвали диамантени клетки - наковални, устройства, използвани за създаване на високи налягания, за притискване на съвсем малки проби лантан и водород. След това загряват пробите и наблюдават значителни промени в структурата - получават нова структура, LaH10, , който съдържа 10 водородни атома за всеки лантанов атом. Изследователите предварително предсказват, че LaH10 ще бъде свръхпроводящ при относително висока температура.

Докато образецът е под високо налягане, екипът наблюдава възпроизводима промяна в електрическите свойства. Те измерват значителни понижения на съпротивлението, когато пробата при налягане 180-200 гигапаскала (GPa) налягане се охлажда под 260 K или само минус 13° C , което е доказателство за свръхпроводимост при почти стайна температура.

В следващите експерименти изследователите предполагат, че може да наблюдават преход към свръхпроводимост, протичащ при още по-високи температури, до 280 К или плюс 3 градуса по Целзий и 200 GPa.

По време на експериментите учените наблюдават свръхпроводящата фаза на LaH10 с помощта на рентгенова дифракция в Националната лаборатория в Аргон, Илинойс.

"Това е началото на нова ера на свръхпроводимостта", заяви Ръсел Хемли (Russell Hemley), изследовател от Школата по инженерство и приложни науки на Университета "Джордж Вашингтон". "Разгледахме само една химическа система - редкоземният лантан плюс водород. В тази система има допълнителни структури, но по-важно е, че има за изследване много други богати на водород материали, подобни на тях, с различен химичен състав. Убедени сме, че много други хидриди - или суперхидриди - ще бъдат открити с още по-високи температури на преход под налягане”.


Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Доказали сте на себе си и на света, че никакви трудности не могат да ви откажат от посоката, която сте избрали да следвате. Това ви качество привлича към вас силните на деня и отваря възможности с широк периметър. За някои денят се свързва с уреждане на битови въпроси или промяна на местоживеенето.
22.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е конкретен въпрос, свързан с деловите ви ангажименти да ви струва усилия днес. Ще се справите и ще получите заслужени овации от околните. Не пренебрегвайте семейните си ангажименти. Точно сега близките ви се нуждаят от вниманието ви. Правите големи планове за седмицата, предстои ви немалко работа.
22.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Най-после ви се отдава възможност да свършите нещо, което отдавна отлагате. Нека това бъде приоритетът ви през този ден. Бъдете сигурни, че постигнатия резултат ще ви зареди с усещане за добре свършена работа и добро самочувствие. Постарайте се да се съобразявате повече с желанията на околните и да не преследвате единствено личните си интереси.
22.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Не се плашете от трудностите, които е възможно да ви съпътстват днес. Те няма да са в състояние да разрушат граденото от вас в продължение на дълго време. Изчакайте по-благоприятен момент за активни действия, а докато го правите вършете нещо полезно.
22.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Колебаете се между няколко възможности, от които можете да избирате. Имате конкретни идеи и сега е момента да преминете към осъществяването им. Имате късмета да попаднете на човек, който също се нуждае от вас. Бъдете внимателни при разговор с близък приятел. Твърде възможно е да кажете нещо, за което после ще съжалявате.
22.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
С подходящите хора денят ви ще е приятен и емоционално наситен. Предстои да научите добри вести, имащи отношение към живота ви, вашият и на близките ви, свързани със семейството и дома. Бизнесът, пътуванията и образованието също влизат в плановете ви. Няма да сте безразлични и към сигналите, идващи от другия пол.
22.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви добра новина. Изживейте мига пълноценно и не се натоварвайте с мисли за грижите и несгодите ви. За да се справите по-добре с проблемите се доверете на най-близките си хора. Наред с активността си ще се наложи и вие да направите компромиси. Това едва ли ще е по вкуса ви, но трябва.
22.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вътрешното ви усещане за нещата ще ви насочи в перспективна посока на действие. Имате финансовата възможност да организирате пътуване и нечие тържество. Семейството очаква от вас повече активност по отношение на планирано вече начинание. Ако сте лоялни бизнес-партньори не бива да се тревожите за изхода на търговска сделка.
22.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес избягвайте споровете, има вероятност да влезнете в дълбоки противоречия и това да помрачи отношенията ви. Със спокоен тон ще ви се отдава по-лесно да решавате въпросите, които ви вълнуват. Желанието ви да общувате и да създавате нови познанства ще се засили, а и времето ще благоприятства това.
22.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Умората и стреса ще ви накарат да се ориентирате към активна почивка. Подходящи занимания с хората, които ви помагат да се отпуснете са измежду добрите възможности, но ще има и такива, които ще се посветят на идея, обещаваща да е печеливша. Внимателно изпипвайте детайлите и ще постигнете резултати.
22.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Някои от вас се сблъскват с проблем, който са пренебрегнали преди известно време и сега трябва да го решат. Не се притеснявайте от грешки, защото рано или късно ще успеете да се справите. Можете да се доверите на свой близък, който има достатъчно опит. Намерете повече време за почивка и разтоварване.
22.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес разчитайте на себе си и не се впечатлявайте особено от забележките си на околните. Поведението ви може да породи желание у някои за дистанция, но това да не ви тревожи. Гледайте си работата и ще постигнете повече. С наличните финанси ще успеете да покриете повече от нуждите си. Вечерта се отпуснете и задоволете желанията си.
22.09.2019

Случаен виц

Последни новини