От х:

Днес в x:

6 °C

Достигната е свръхпроводимост при почти стайна температура - минус 13° C

Важна стъпка към постигането на една от най-търсените цели във физиката - свръхпроводимост на стайната температура - направиха изследователи от Университета "Джордж Вашингтон", съобщава phys.org.

Свръхпроводимостта се характеризира с липса на електрическо съпротивление и се наблюдава в много материали, когато се изстудят под критична температура. Досега се смяташе, че свръхпроводящите материали трябва да се охладят до много ниски температури (минус 180 градуса по Целзий), което ограничава тяхното приложение. Тъй като електрическото съпротивление прави системата неефективна, елиминирането на част от това съпротивление с помощта на свръхпроводници, действащи на стайна температура, би позволило по-ефективно производство и пренос на  електроенергия по света и по-мощни компютърни системи.

Свръхпроводимостта на стайната температура е пословичният „Свещен Граал“, който чака да бъде намерен, а постижението на екипа, описано в списание Physical Review Letters - макар и при 2 милиона атмосфери - е важна стъпка към целта.

Ключът към това откритие е създаването на метално, богато на водород, съединение, подложено на много високо налягане - около 2 милиона атмосфери.

 

Изследователите използвали диамантени клетки - наковални, устройства, използвани за създаване на високи налягания, за притискване на съвсем малки проби лантан и водород. След това загряват пробите и наблюдават значителни промени в структурата - получават нова структура, LaH10, , който съдържа 10 водородни атома за всеки лантанов атом. Изследователите предварително предсказват, че LaH10 ще бъде свръхпроводящ при относително висока температура.

Докато образецът е под високо налягане, екипът наблюдава възпроизводима промяна в електрическите свойства. Те измерват значителни понижения на съпротивлението, когато пробата при налягане 180-200 гигапаскала (GPa) налягане се охлажда под 260 K или само минус 13° C , което е доказателство за свръхпроводимост при почти стайна температура.

В следващите експерименти изследователите предполагат, че може да наблюдават преход към свръхпроводимост, протичащ при още по-високи температури, до 280 К или плюс 3 градуса по Целзий и 200 GPa.

По време на експериментите учените наблюдават свръхпроводящата фаза на LaH10 с помощта на рентгенова дифракция в Националната лаборатория в Аргон, Илинойс.

"Това е началото на нова ера на свръхпроводимостта", заяви Ръсел Хемли (Russell Hemley), изследовател от Школата по инженерство и приложни науки на Университета "Джордж Вашингтон". "Разгледахме само една химическа система - редкоземният лантан плюс водород. В тази система има допълнителни структури, но по-важно е, че има за изследване много други богати на водород материали, подобни на тях, с различен химичен състав. Убедени сме, че много други хидриди - или суперхидриди - ще бъдат открити с още по-високи температури на преход под налягане”.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Подходящо е за вас да си останете вкъщи и да си починете от напрежението през изминалата седмица. Има всички шансове за успех, тъй като околните имат нужда от същото и никой няма да ви пречи. Обърнете внимание на здравето си, моментът е добър за разтоварващи диети и спорт. Живейте според собствените си изисквания.
24 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Разговорите и срещите ще носят добри плодове, а някъде измежду приятелите се спотайва някой, чиито чувства надхвърлят границите на приятелството. Ако все пак се решите да превърнете флирта в любовен роман, премислете пет пъти дали си струва да жертвате добър приятел за мимолетна любовна авантюра. В дома ви разправиите около парите могат да породят враждебност. Можете да посмекчите конфликта и дълбоките разриви при условие, че управлявате по-разумно домашния бюджет.
24 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще премине под знака на емоциите за представителите на Близнаци. С каквото и да се заемете неминуемо очаквайте различните настроения да властват около вас днес и често може да ви се налага да внасяте необходимото равновесие. Разбирате се чудесно със сърдечния партньор, подкрепяте го в начинанията му и той оценява усилията ви.
24 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бликате от енергия и жизнеността ви е заразителна за околните. Изкушавате се да нарушите правилата и точно днес това най-вероятно ще ви донесе успех. Не се впускайте в твърде рисковани начинания без да сте сигурни в себе си. Някои от вас подновяват предишна емоционална връзка, което обаче не е за препоръчване.
24 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Като истински бойци, ще се възползвате от всяка ситуация, извличайки максимална полза за себе си. Без да бягате от проблемите, ще поемате отговорности и ще търсите подходящи начини за справяне с тях. Не отказвайте предложена ви помощ, вие също се нуждаете от внимание и отдих.
24 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
24 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Важен ангажимент ще ви принуди да станете по-активни и действени. Умората няма да ви тежи, защото очакванията ви са големи. И с право. Ще подобрите финансовото си състояние и ще планирате бъдещите си проекти. Бъдете мили с роднините си. Те също се стараят, до колкото могат да ви бъдат полезни.
24 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се, и с радост ще установите, че нещата са се подредили така както вие ги желаете.
24 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помързелувайте днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е само ваш "проблем".
24 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не бъдете безразлични към чувствата на околните и не ги изолирайте от живота си. С някои от тях имате по-задълбочени взаимоотношения, които би трябвало да ви носят наслада, а не отегчение. Не налагайте мнението си, бъдете търпеливи и отстъпчиви. С чужда помощ ще приключите своя задача и ще ви остане време за почивка.
24 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще помогнете на някого по-бързо да се справи с проблема си, като споделите собствения си опит и го накарате да се довери на вътрешния си усет. Ще уважавате онези, които оспорват разбиранията ви. Това ще ви накара да се почувствате доволни от себе си, защото сте уважили правото на личен избор и свободна воля.
24 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
24 фев 2020
Последни новини