От х:

Днес в x:

Няма да поскъпва цената на тока

"Няма основание да поскъпва цената на тока", каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по повод предложение на НЕК от 1 юли цената на тока да поскъпне с 20%.

"Цените на енергоносителите и на балканския полуостров и в световен мащаб паднаха. Всички обосновават цените с разходите си. Не може при падащи цени на световен пазар, монополни структури да смятат, че при тях всичко ще върви", каза Димитров пред БНР.

Според него няма да има нова смяна в ръководството на топлофикация София след като Георги Кадиев оглави дружеството. "За сега няма желания от новия борд за промени. Предприемат се решителни стъпки за нов начин на оформяне на фактурите. Готова е новата фактура, въпрос на технически възможности е да я видим скоро. Не може да се готвим за новия отоплителен сезон със старата фактура. Тя явно умишлено беше замъглявана. Новата сметка за парното прилича на фактурата за ток, където пише колко си потребил", допълни Димитров.

Относно газоподаването за България той заяви:"Турция е най-перспективното алтернативно направление за доставка на газ за България", заяви министърът на икономиката и енергетиката.

"Формирахме едната работна група, до две седмици ще изясним приоритетите. Помним за газовата криза през януари и бързаме", каза министърът на енергетиката Петър Димитров.

"При срещата ни преди седмица премиерът Владимир Путин обясни в Москва, че ситуацията от януари може да се повтори дори и през летните месеци. Транзитът трябва да е разделен от вътрешното потребление", каза Димитров, визирайки усложнените отношения между Русия и Украйна.

"По-важно е за колко време тези спирания имат смисъл когато дисциплинират някого и има ресурс да се издържи прекъснатата доставка на газ. Няма да издържим, ако газта спре за месеци", категоричен бе министър Димитров - едно от споразумението ни с Турция е да получаваме газ и от тях, не само от Гърция.

"Ако има очаквания българската газопреносна мрежа да се включи в Южен поток това не може да се реализира", каза Димитров.

"Южен поток е нов, различен газопровод. Ние сме съгласни там, където има свободен капацитет, да се подава газ, но на търговските условия и България да печели от този транзит", допълни енергийният министър.

На въпрос на водещия Величко Конакчиев кога ще бъде окончателно подписано споразумението, договорено в Москва, Димитров отговори, че "Газпром предпочете работа на парче с всяка държава поотделно. В средата на май всички държави по трасето ще се съберат на черноморското крайбрежие и с участието на всички по трасето ще стане и подписването на българското споразумение, което няма спорни текстове и може да бъде парафирано всеки момент", каза Димитров.

На въпрос за посредническите фирми при доставката на газ, министър Димитров каза, че за пръв път премиерът Владимир Путин лансира нова теза, според която посредниците са се явили от българска страна през 1997 г. Единственият аргумент, който е бил изтъкнат за тяхното оставане е, че Газпром има договореност към своите партньори - посреднически фирми и тези договори изтичат през 2010-11. Трябва да изтече срока на сегашните договори.

Заемът за АЕЦ Белене трябва да бъде одобрен от ЕВРАТОМ, стана ясно от разговорът. Българската държава участва с 51% и трябва да осигури ресурс на 51%. Ако ги има осигурени тези ресурси, частните банки по-охотно ще отпуснат кредит. Българският дял няма да се намалява и за това разговорите могат да се водят само с RWE.

И България, и Русия са заинтересовани проектът да не бъде забавен. Кризата няма да продължи безкрай и в нейния край, ако нас ни няма на този пазар, някой друг ще се настани там", каза Петър Димитров.

Относно Кремиковци и искането от 12 май Булгаргаз да спре подаването на газ, министърът на икономиката отговори, че заради многото говорене и на синдикатите и на работниците преговорния екип е станал невъздържан.

"Страхувам, че се разговорът вече не може да бъде конструктивен. Когато се докара до един кандидат - там исканията много приличат на исканията на работниците. Държавата нито е собственик, нито може да гарантира развитието на Кремиковци. Кремиковци има бъдеще.

Коксохима и доменните пещи са под въпрос. Има няколко кандидати, но те предлагат рязко свиване на производството, рязко намаляване на работниците, вместо инвестиция в екология - спиране на производството", допълни Димитров.







Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини