От х:

Днес в x:

Мартеници с детелини, подкови и сърца-хит на пазара тази година

    Макар че има почти цял месец време до деня, в който по традиция всеки ще върже на ръката си усукани бели и червени конци за здраве, мартеничките вече украсиха центъра на Хасково.

    Първите търговци се настаниха от днес на позициите си на Мартенския базар. Повечето твърдят, че са производители. Но заедно с ръкоделията са подредили на тезгяха и китайски изделия. „За да има за всекиго по нещо. Китайските са повече детски апликации“, казват търговците. Тази година мартеничките за ръка с елементи -подкова, сърце, детелинка с малки кристалчета, ще са хит, смятат производителите. Мартеничка с тънка плочка с надпис: „Баба №1“, " Супер дядо" или пък „Най-добрият баща“ са видовете, които още в първия ден най-привличат погледите на минувачите. Дори и само за няколко часа от старта на базара, търговията вече се е завъртяла и хората се спират не само, за да разгледат, но и за да купят. Първи по традиция мартенички пазаруват тези, които имат близки в чужбина. Така ще имат достатъчно време, за да купят и изпратя преди първи март на своите хора зад граница. Първомартенският символ, който се изпраща за чужбина е предимно от вълна и с традиционна украса-дървени разноцветни мъниста: синьо за късмет, зелено за берекет, червено против уроки.

    А между временно от общината обявиха 11 свободни позиции за търговците на мартеници. За тях заявления се приемат в Касовия салон на администрацията до 8-ми февруари.

     Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Je
      jekuf
      3 0
      15:07, 5 фев 2018
      и каква стана тя, уж голям шум че не стигали местата за марницопродавачите пък сега 11 свободни

    Видеа по темата

    Последни новини