От х:

Днес в x:

Американски военни ще използват растения шпиони

Традиционно, шпионирането и събирането на разузнавателни данни се извършва от добре обучени хора. Но американските военни планират употребата на интелигентна мрежа от растения, за да са с една крачка пред врага.

Растенията няма да се промъкват в тайни лаборатории или да участват в битки, но ще се използват за наблюдение над околната среда за възможни химически атаки и дори електромагнитни импулси.

Програмата е наречена Advanced Plant Technologies, и макар да стартира едва сега, Агенцията за изследвания в областта на отбраната се надява да създаде самостоятелна мрежа от растения, които ще бъдат наблюдавани дистанционно за признаци на промени в околната среда.

„Растенията са силно приспособени към средата си и проявяват естествени физиологични реакции на основни стимули като светлина и температура, а в някои случаи и на допир, химикали, вредители и патогени“, казва Блейк Бекстин от агенцията.

“Новите молекули и техники на моделиране трябва да препрограмират начина на засичане и реакция на широк набор от стимули, което не само ще създаде нов канал за получаване на разузнавателна информация, но и ще намали рисковете за персонала, както и разходите, свързани с традиционните сензори ”, добавя той.

С други думи, растенията шпиони ще предпазват хората от опасности, като в същото време няма да струват толкова скъпо, нито да се нуждаят от същата степен на поддръжка като стандартните сензори.

За тази цел, Агенцията за изследвания в областта на отбраната планира да промени генома на растенията или генетичния материал, така че определени стимули на околната среда да доведат от определени биологични реакции. Тези реакции ще бъдат улавяни от сателити или други технологии за дистанционно наблюдение.

От Агенцията за изследвания в областта на отбраната обясняват, че наличните им технологии за наблюдение по земята, във въздуха и в космоса са способни да открият промени в температурата и състава на растенията, както и в отразяването на светлината. Част от тези реакции ще служат като предупреждение.

Засега това са единствените подробности оповестени от агенцията, на се твърди че растенията ще бъдат способни да разпознават патогени във въздуха и дори ще бъдат използвани за засичане на противопехотни мини.

За да бъдат успешни, генетичните промени не бива да нарушават способността растенията да се развиват и да си взаимодействат с микроби, насекоми и други растения.

Преди растителните специални агенти да се появат по полята, е нужно да бъдат проведени по-нататъшни лабораторни тестове под наблюдението на регулаторните органи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини