От х:

Днес в x:

Емил Караиванов: Категорично съм удовлетворен от срещата, която инициирах след напрежението около случилото се край "40-те извора"

"За мен като кмет, а и за съгражданите ми, беше много положителен знак откликът, който се получи от страна на вицепремиера г-н Валери Симеонов, главния секретар на МВР Младен Маринов и негови колеги от ръководството на министерството", заяви пред Asenovgrad.NET кметът на общината Емил Караиванов." Присъствието и на областния управител Здравко Димитров бе гаранция, че държавните институции са на страната на това по най-бързия начин да се нормализира ситуацията в Асеновград след инцидента и да не се допускат поводи за продължаващо напрежение", допълни той.

По думите му проблемите, които гражданите поставиха на срещата, а представителите на институциите и централната власт коментираха, не са от вчера. "Те са от повече от две десетилетия и са реалност за цялата страна. Тяхното решаване е въпрос на синхрон между държавата и общините", между отделните граждани и всяка общност, убеден е градоначалникът.

Ето какво каза още Емил Караиванов: "Поехме ангажимент да активизираме проверките по незаконно застрояване около квартал "Лозница". Самият вицепремиер Симеонов не случайно каза на срещата, че това не става с един акт, а е дълга законова процедура. Лично главният секретар на МВР подчерта, че никой не може да ограничи правото на български граждани да сменят местожителствата си от един град в друг, стига да го правят законно. Както и никой няма право да избира хората, с които живее в един град. В Асеновград проверки за адресни регистрации се правят периодично, сега ще бъдат активизирани. Иска ми се да вярвам, че след срещата асеновградчани ще разберат, че е в обща вреда да се трупа напрежение, да се настройват цели общности едни срещу други, да се всяка страх и нетърпимост. Що се отнася до разследването на самия инцидент от 26 юни край "40-те извора", на днешната среща бе представена подробна и актуална към момента информация.

Нека разследването работи, а ние не трябва да позволяваме Асеновград да става арена на нагнетяване на етническа вражда. Нека асеновградчани се успокоят, защото и вицепремиерът Симеонов, и главният секретар на МВР Маринов потвърдиха, че в града ни остава засилено полицейско присъствие, колкото време е необходимо, до пълното успокояване на ситуацията.

Като кмет и асеновградчанин много ми се иска да призова моите съграждани, а и представителите на медиите да бъдат особено отговорни и да не допускат през действията и позициите си да провокират още напрежение или да внушават етническа нетърпимост." Според него това не само е противоконституционно, но и "оставя травми в общуването ни като съграждани."

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини