От х:

Днес в x:

Министър Узунов отрече конфликт с главния секретар на МВР

Служебният вътрешен министър Пламен Узунов и главният секретар на МВР Георги Костов отрекоха да са в обтегнати отношения.

Информация за това, че Узунов иска оставката на Костов беше разпространена вчера в някои медии, предаде БТА.

Днес министърът коментира пред журналисти, че не е внасял предложение за освобождаването на главния секретар. Той от своя страна пък заяви, че няма да подава оставка. 

"Работим добре с Георги Костов. Министърът на вътрешните работи не може да иска оставката на главния секретар. Компетентен е Министерският съвет, но предложения за оставка не са внесени от моя страна“, допълни Узунов. 

„Приемам слуховете за моята оставка с известна доза хумор. Няма проблем с комуникацията с политическото ръководство на МВР. Не съм подавал оставка и нямам намерение да го правя по собствено желание“, каза пък Костов. 

Вчера bTV съобщи, позовавайки се на свои източници, че Узунов е поискал Костов да напусне. Информацията дойде след коментара на Димитър Главчев от ГЕРБ - "гледайте какво ще се случи и в МВР". Мотив за искането на Узунов, било че Костов е човек на бившия вътрешен министър Румяна Бъчварова. 

Той беше назначен малко след оставката на предишния вътрешен министър Веселин Вучков и след като поста му зае Бъчварова. 

Според Закона за МВР правомощията на главен секретар се прекратяват при няколко случая: 

- по негово искане; 

- при навършване на 60-годишна възраст; 

- при фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца; 

- при несъвместимост с изискванията за заемане на поста; 

- при влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси; 

- при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на министерството; 

- при смърт. 

"Секторът „Сигурност” е един от големите провали на предишното управление, такъв бардак не е имало от години - вижте какво става с МВР – то е неуправляемо", коментира по-рано бившият военен министър и експерт по сигурността Бойко Ноев. 

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини