От х:

Днес в x:

БСП обвини президента в задълбочаване на кризата

БСП и АБВ реагираха остро на решението на президента Росен Плевнелиев да не съставя служебен кабинет, а от ГЕРБ и Патриотичния фронт го поздравиха.

В обръщение към нацията, държавният глава обяви, че отказва да състави трети служебен кабинет, след като Реформаторският блок му върна третия и последен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание. 

"Сега Росен Плевнелиев се опитва да създаде неуправляема ситуация за Румен Радев, преди встъпването му в длъжност", беше първият коментар пред журналисти в парламента на Валери Жаблянов от левицата след изявлението, цитиран от БТА.

Според него, сегашният държавен глава без основание в Конституцията е създал хаос, "водейки безпринципни политически преговори и договорки, опитвайки се да състави правителство, въпреки парламента и въпреки резултатите от изборите". Затова и отговорността му, по думите на представителя на социалистите, е огромна. 

Депутатът от БСП подчерта, че Плевнелиев е можел да назначи служебен кабинет много по-рано, но вместо това е протакал конституционните възможности за съставяне на правителство в рамките на това НС. 

"Той забави умишлено, проточи сроковете и сега постави и НС, и правителството на Борисов, както и новоизбрания президент пред изключително сложна ситуация, демонстрира и в края на мандата си всички онези качества , които наблюдавахме през годините", добави Валери Жаблянов.

Председателят на АБВ и президент на България от 2002 до 2012 г. Георги Първанов също остро разкритикува решението на Росен Плевнелиев.

"Президентът Росен Плевнелиев, след един мандат на гафове, на финала грубо наруши Конституцията на Република България. Президентът е задължен в случай на несъставяне на кабинет да свика служебно правителство, посочи той и отбеляза, че това изрично е записано в Конституцията. Това не е "концерт по желание", служебно правителство трябваше да има", заяви Първанов. 

Според него най-вероятно единственото, което спасява Плевнелиев от импийчмънт, е липсата на време, но държавният глава трябвало да понесе сериозна морална и политическа, държавническа отговорност. 

По-рано Първанов обяви, че се оттегля от лидерския пост в АБВ.

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева обаче беше на противоположна позиция и определи решението на Плевнелиев като "изключително отговорно". 

"Президентът Плевнелиев дори е направил предложение на приемника си да получи от него кабинета и да назначи неговия кабинет и, въпреки всичко Радев дезертира от отговорността, която трябва да поеме като бъдещ президент", заяви Караянчева. 

Според нея съставянето на две служебни правителства ще бъде изключително смешно и неразумно.

Съпредседателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов също поздрави президента за решението му да остави съставянето на служебно правителство на новоизбрания президент Румен Радев.

"Кому беше нужно правителство за 20 или 30 дена, това беше подигравка с държавността. Поздравявам президента Плевнелиев за това, че за същия период, през който министър-председателят няма нито един верен ход, той просто нямаше грешни решения", коментира Симеонов пред журналисти в парламента. 

Според него всякакви упреци може да има към настоящия държавен глава, но поведението му е съвсем нормално и естествено и Патриотичният фронт го одобрява.

"Поведението на Румен Радев е поведение на некомпетентен и страхлив човек", коментира още Валери Симеонов. 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че партията приветства президента Росен Плевнелиев, че той и екипа му са стигнали до тази идея да не назначава служебно правителство в рамките на своя мандат.

Считаме, че това е правилният подход, каза Карадайъ. Според него е ненужно и несериозно да има две служебни правителства.

На въпрос дали смята, че Румен Радев абдикира от задълженията си като се дистанцира, Карадайъ каза, че няма такава оценка. Точно обратното, докато ген. Радев не е стъпил в длъжност няма как да прави каквито и да са действия, допълни той.

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ре
    реалист
    1 -1
    18:09, 21 дек 2016
    Много точен президенг имахме досега сега ще видите какъв му се готви на летеца .Тези от БСП искаха да се изгаврят с ГЕРБ сега и с президента но нанай тъпациии
  • 2
    Сл
    Сланинко
    2 0
    20:57, 21 дек 2016
    Абе ПРЪДЛьО ти какво разбираш от политика --точен бил президента Точен беше в ГАФОВЕТЕ
Последни новини