От х:

Днес в x:

12 °C

Избраният от Тръмп за държавен секретар – в тежък конфликт на интереси

Още един свръхбогаташ влиза в сметките на Тръмп: той си хареса шефа на Exxon за шеф на американската дипломация. Рекс Тилърсън също няма никакъв политически опит, затова пък се има с руския президент Путин, констатира Дойче веле.

Доналд Тръмп смята Рекс Тилърсън за един от най-успешните бизнесмени в света. Вече няколко десетилетия 64-годишният тексасец работи за петролната компания с годишен оборот за около 300 милиарда долара, а от 2006 година е и председател на Управителния съвет на концерна. Подобно на Тръмп, Тилърсън също няма никакъв политически опит. Петролната компания ExxonMobil е активна в над 50 страни по света и поддържа особено тесни бизнесвръзки с Русия.

Против санкциите срещу Москва

През последните дни Тилърсън се очерта като фаворит за поста държавен секретар. Номинирането му за шеф на американската дипломация е в унисон с предизборните обещания на Доналд Тръмп за подобряване на отношенията с Русия. Тилърсън поддържа тесни връзки с Москва и лично с президента Путин, който през 2013 година го удостои с орден за приятелство. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че срещите между Путин и шефа на ExxonMobil Тилърсън винаги са били много конструктивни. А в предизборната кампания Доналд Тръмп многократно се изказваше ласкаво за Путин.

По оценка на мозъчния тръст CSIS, в чиито Управителен съвет участва и Тилърсън, няма друг американец, който да е в по-близки отношения с Путин от шефа на Exxon. Номинираният за държавен секретар на САЩ не одобрява санкциите срещу  Русия, поради което може да очаква силна съпротива в Сената по време на гласуването на неговата номинация - въпреки републиканското мнозинство. Влиятелни сенатори като Джон Маккейн и Линдзи Греъм вече обявиха, че имат въпроси към него по отношение на връзките му с Русия.

Администрацията на Барак Обама смята Русия за отговорна за хакерските атаки по време на кампанията за президентските избори в САЩ, включително срещу Демократическата партия. По информации в американските медии, ЦРУ допуска с "голяма сигурност", че с помощта на хакерските атаки Русия е целяла да повлияе на резултата от изборите в полза на Доналд Тръмп. Самият Тръмп отхвърля обвиненията като "смехотворни".

Конфликт на интереси?

Критиците виждат в номинирането на Рекс Тилърсън за държавен секретар тежък конфликт на интереси. ExxonMobil оперира в няколко десетки страни по света. В тази връзка "Ню Йорк Таймс" цитира енергийни експерти, според които Тилърсън е навътре в бизнеса на компанията със страни като Ангола, Аржентина, Канада, Мексико, Нигерия и Катар. Самият Тилърсън притежава акции на компанията на стойност от около 150 милиона долара.

Трудно е да се правят прогнози за това каква политика ще води Тилърсън. Като шеф на ExxonMobil той защитава от една страна интересите на минералните компании, но от друга взема насериозно и климатичните промени. Има предположения, че Тилърсън е против излизането на САЩ от парижкото климатично споразумение. Нищо не се знае за позициите му спрямо Сирия, Близкия изток, международния тероризъм или отношенията с Китай. Анализаторите описват мултимилионера Тилърсън като много консервативен. От друга страна, като дългогодишен президент на скаутите, той отвори вратите на организацията и за млади хомосексуални мъже. може да се каже, че наред с Exxon, където е преминала  почти цялата му кариера, ангажиментът му със скаутите е оставил също така траен отпечатък върху него. Рекс Тилърсън е женен и има четири деца.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини