От х:

Днес в x:

7 °C

Спецсъдът даде ход на първото дело за тероризъм у нас

Започна първото дело за тероризъм у нас. Специализираният наказателен съд даде ход на съдебния процес срещу тримата сирийци, заподозрени, че сапътували през България за Турция, за да се включат в организациите "Мюсюлмански братя" и "Ислямска държава".

В началото на съдебното заседание защитниците им поискаха делото да бъде върнато на прокуратурата, за да може представителят на държавното обвинение да посочи какви точно деяния е установено, че сирийците са щели да извършат. Делото се нуждае от много уплътняване, изтъкна адвокат Людмил Рангелов, защитник на Абдул Хамид.

Според защитниците има противоречие в обвинителния акт, тъй като е посочено, че подсъдимите са решили да се включат в редиците на „Ислямска държава” и „Мюсюлмански братя”, а на друго място било посочено, че те вече са членове на тези организации.

Прокурор Светлозар Костов заяви, че обвинителният акт отговоря на изискванията на закона и съдържа всички реквизити. Той се съгласи, че може обвинението да се изпише по друг начин, но това бил редакционен въпрос, а не слабост на правото.

Във връзка с мнението на адвокатите за нарушения, прокурор Костов подчерта, че няма как да се изисква от прокурора да посочи конкретно какво престъпление са имали за цел в главата си да извършат сирийците. „Прокуратурата няма машина на времето в главата си”, изтъкна Костов.

Тримата сирийци са осъждани условно за незаконно преминаване на границата. Те са на възраст между 20 и 25 години, стана ясно при снемането на самоличността им в залата. И тримата са със статут на бежанци в Германия, където са живели. Единият от тях дори записал да учи архитектура там.

Съдът прие, че обвинителният акт отговаря на изискванията на закона.
Характерът на терористичната дейност е такъв, че е невъзможно да се прогнозира с едно действие колко престъпления от изброените в Наказателния кодекс са могли да извършат. Според съда в хода на съдебния процес ще се изясняват подробностите.

След даването на ход на делото започва и разпита на свидетелите, катопървите трима ще бъдат призовани за 18 октомври.

На днешното заседание сирийците заявиха, че разбират обвинението, въпреки че в него имало грешки по фактите.

Тримата бяха доведени с белезници на ръцете и на краката при засилена съдебна охрана и във видимо добро настроение, като по време на цялото заседание не спираха да се усмихват.

Според защитата адвокат Рангелов делото може да се определи като сложно, тъй като няма съдебна практика. Юристът е на мнение още, чепрокуратурата не е посочила доказателства, които да подкрепят обвинението.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Възможно е да получите отговори, които отдавна търсите. Използвайте ги градивно и резултата ще бъде отличен. Успехи в обществените дейности. Ще срещнете уважение и признание от страна на околните. Семейството ще ви изненада приятно с добри новини. Очаквайте предложение за съвместен проект от партньори, с които сте работили преди.
20 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не разпилявайте енергията си върху странични интереси, а се съсредоточете върху работата. Любовта ви дава стимул и способности да правите чудеса. И живеете с усещането, че няма невъзможни неща. Работата в колектив също носи добри резултати. Увличате околните с идеите си и печелите съмишленици. Възползвайте се от момента.
20 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес можете да се замете с нещо, което сте отлагали до този момент. На някои неща обаче ще трябва да обърнете сериозно внимание, затова не отлагайте повече разглеждането им. В личен план ще трябва да положите повече усилия, за да вървят гладко отношенията ви със сърдечния ви партньор.
20 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако се посветите на професионалната си работа, рискувате да си навлечете неодобрението на близките си. Не за друго, а защото прекалено много време не сте сред тях и отсъствието ви им тежи. Приятни емоции за онези от вас, които ще запълнят времето си с по-интересни занимания.
20 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят е прекрасен за осъществяване на начинанията ви. Приятели ви оказват необходимата подкрепа и идеите ви ще бъдат осъществени по-скоро отколкото сте очаквали. Все пак не мислете, че всички са ви длъжни и оставяйте повече лично пространство на хората около вас.
20 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Доста разнообразен ден ви очаква днес. На работното ви място цари добро настроение, което бързо ще зарази и вас. Не бъдете прекалено подозрителни към колеги, рано или късно ще се уверите в искреността им. Мислете и за сърдечния си партньор.
20 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
20 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Взаимоотношенията ви с любимия човек днес ви удовлетворяват напълно. Чувствате се прекрасно, но ви е трудно да се съсредоточите върху работата си. Мислите ви витаят в съвсем различна насока. Постарайте се да не се набивате на очи за да нямате неприятности. Препоръчително е да прекарате вечерта навън сред приятели.
20 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очевидно имате проблеми в общуването с другите. Не си позволявайте безпочвени критики и компромати, рискувате като бумеранг да се върнат към вас. Ще ви обземат желания насочени извън дома, но това крие рискове за семейно обвързаните. За творческите личности - отлични перспективи.
20 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаква ви един сравнително спокоен ден днес. Срещата със стар приятел или приятни за вас хора ще ви зареди с положителна енергия и ентусиазъм. Моментът е подходящ за финансови начинания свързани с теглене на кредит. Не се колебайте, действайте и добрите резултати съвсем скоро ще са налице.
20 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С нови умения ще се включите в изпълнението на една задача и това ще подобри материалното и психическото ви състояние. Заобиколени от приятели ще се радвате на желани неща. Сами ще се ангажирате с обещание, което ще се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото сте предвидили. Въпреки това ще удържите на думата си.
20 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи.
20 фев 2020
Последни новини