От х:

Днес в x:

Намериха гроба на Дартанян

Легендарният мускетар Дартанян почива на няколко километра от църквата "Петър и Павел" в района на Волдер на Маастрихт, разкрива френската изследователка на мускетарите Одил Борда, цитирана от "Таймс". Петгодишни усилия са били необходими на френската изследователка на тримата мускетари, за да открие точното място, където е погребан любимият герой на няколко поколения.

Борда не приема еднозначно твърденията, че тялото на знаменития мускетар е било репатрирано и погребано на френска земя. Тя се опитва да убеди холандските власти и католическата църква, собственик на мястото, където според нея е погребан Дартанян, да й предоставят правото да направи ексхумация и не губи надежда да намери тленните останки на френския герой. Според нея изгледите за успех са 50 на 50.

Образът на храбрия Дартанян оживява през 1844 г. в романа "Тримата мускетари", след като писателят Александър Дюма се запознава с публикуваните 150 г. преди това "Мемоари на господин Дартанян".

Шарл дьо Батс Кастелмор д`Артанян е роден в югозападна Франция между 1611 и 1615 г. и става член на кралските мускетари на 20-годишна възраст. Заедно с приятелите си Атос, Портос и Арамис той изпълнява опасни задачи, които му възлагат крал Луи XIII, а след това синът му Луи XIV, Кралят-Слънце, който го прави предводител на мускетарите през 1658 г. Дартанян загива на 25 юни 1673 г. при обсадата на Мастрихт по време на холандско-френската война, пронизан от куршум в главата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини