От х:

Днес в x:

Началникът на отбраната настоя за увеличение на заплатите в армията

Началникът на отбраната ген. Константин Попов също настоя за увеличение на заплатите в армията.

В предаването „Седмицата" на Дарик той обясни, че разликата между средната работна заплата в страната и тази в армията става все по-голяма.

При закупуването на самолети за военната ни авиация е важен жизненият им цикъл, а не дали са нови или стари. Самолетите трябва да са боеспособни минимум 20 години, посочи началникът на отбраната. Той допълни, че се предвижда и придобиване на 238 машини за пехотата.

В цялата армия има сериозен недостиг на кадри - около 20%. По-сериозният проблем е, че няма необходимите специалисти на правилните места, посочи ген. Константин Попов:

"Наистина имаме сериозен проблем с офицерския състав. Това са изградени специалисти, в които са вложени огромни усилия и ресурси, за да ги подготвиш. И тук е нашата роля да видим какво точно правим, за да напускат тези хора".

Попитан ще успее ли Военното министерство да договори с Министерство на финансите увеличение на заплатите, ген. Попов отговори:

"Предпочитам, да съм реалист и смятам, че ще се договори".

По повод одобрения от парламента проект за закупуване на 16 нови бойни самолета и два модулни кораба, ген. Попов подчерта, че е важно самолетите, които ще се закупят, да са боеспособни не по-малко от 20 години:

"Ние ще закупим 8 самолета с опция за още 8, доста по-нататък. Когато говорим за нови и стари, тук сава въпрос за жизнен цикъл".

Придобиване на 238 машини за пехотата се планира с проекта за модернизация на сухопътните войски, каза още ген. Констанит Попов.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    I
    i
    0 0
    18:53, 4 юни 2016
    Интересен коментар Важно било да са боеспособни а не на колко години са Ий това е популизма Каква боеспособност в стар самолет който е търкалян в Нато 10 15 г и накрая го шитнат на насбунаците и то за хиляди евра А СЪЮЗА на времето ни ги даваше ДАРОМ като на БРАТЯ А тия тарикати от Натото ни прекалват с боклуци Нямало офицери Ами няма да има какво да защитават всичко разпродадено на чужденци
Последни новини