От х:

Днес в x:

Да наблюдаваш, да бъдеш наблюдаван, да надникнеш или да гледаш до насита

За книгата:
Романът "Морето" на Джон Банвил е венецът на неговото творчество. С него той печели престижната награда „Букър" през 2005 г. "Морето" е един красив и тъжен разказ за силата на спомените, за мъката, загубата и любовта. Съпругата на главния герой Макс Мордън умира от рак. В желанието си да избяга от трагедията, той заминава за място, където е летувал като малък. Търсейки подсъзнателно утеха и изход, съзнанието му започва да възкресява спомени от неговото детство. Детството в „Морето" е един свят, предхождащ обществените норми, морала и конвенционалната естетика, свят изпълнен с еротика и непреднамерена жестокост, който по своему напомня за някои прекрасни страници от "Лолита" на Набоков. Натам сочи и майсторската дистанцирана вивисекция на характерите и маниерите. Да не говорим за еротиката на погледа – да наблюдаваш, да бъдеш наблюдаван, да надникнеш или да "гледаш до насита". Разказът чертае своите фигури в морето на спомените, като се създава ефектът на максимална драматичност при минималистичен сюжет.

„Морето" е третата книга от амбициозната поредица „Световни романи" на издателство „Алтера". Предхождат го „Правек и други времена" на полската писателка Олга Токарчук и „Размишления в катраненото буре" на ирландския писател Джак Харт. Сред предстоящите заглавия са: „Отделената глава" на Айрис Мърдок, „Пейзаж рисуван с чай" на Милорад Павич, „Човешкото петно" на Филип Рот, „Бял шум" на Дон Делило...

За автора:
Джон Банвил е познат на родната публика с романа си „Мефисто" и най-вече с изящния си стил и изчистена фраза. Той сам заявява амбицията си да придаде на своята проза такава сгъстеност и плътност на формата и значението, каквато само лириката притежава. Поради своята аристократична ирония и едва доловим черен хумор, той многократно е сравняван с Набоков. Американският писател Дон Делило нарича неговия стил „опасна проза, която тече изчистено".

Издава: Издателство Алтера
Корична цена: 14 лв.
Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини