От х:

Днес в x:

Врачански сатрап плаши журналист с чупене на ръце

Скандал разтърсва медийните среди във Враца, след като управителят на един местните вестници "Конкурент" – Даниел Бузов пътува с премиера Сергей Станишев в САЩ. Бузов е включен в делегацията, придружаваща премиера Сергей Станишев на официалното му посещение в САЩ, което приключи на 29 септември.

В броя си от 23 септември врачанският вестник "Конкурент", чийто управител е Даниел Бузов, публикува на първа страница материал с потресаващото заглавие: "Станишев покани Бузов в Ню Йорк". Грандоманското заглавие очевидно показва неописуемата радост на управителя на "Конкурент", че е включен в медийната делегация на премиера.

Според журналисти от Враца Даниел Бузов се изживява като местния Тошо Тошев, в което по принцип няма лошо, но когато щрихите на един портрет са твърде провинциални, картинката става печална.

Група журналисти, членове на врачанският Клуб "Журналисти срещу корупцията" с председател Валя Кръстева, решават да поискат официална информация от Министерски съвет за това как и по какъв ред управителят на в. "Конкурент" Даниел Бузов е включен в правителствената делегация, тъй като във Враца има и други регионални вестници, но никой от тях дори не е бил поканен за фундаменталното посещение.

Журналистите от Клуба "Журналисти срещу корупцията" изпращат заявление за достъп до обществена информация като задават пет конкретни въпроса, за които искат документи:

- Критериите, по които са определени представителите на регионални медии, които ще бъдат включени в правителствената делегация.

- Списък на представителите на регионални медии, които са пътували със Сергей Станишев.

- Документ, от който да става ясно кой и по какъв ред е номинирал Даниел Бузов за включване в делегацията.

- Данни за разходите, направени за пътуването на представителите на регионалните медии.

- Поканата, отправена към други регионални медии за включване в делегацията.

Питането до Министерски съвет е изпратено на 29 септември от името на Емил Петров, икономически експерт към Клуб "Журналисти срещу корупцията" – Враца.

На 1 октомври, прясно пристигнал от САЩ, управителят на в. "Конкурент" Даниел Бузов свиква редакционния екип на вестника в състав - главният редактор Георги Александров, Валя Кръстева, дежурният редактор Христина Андреева и редакторите Кирил Луканов и Добрина Ставрева.

На оперативката Бузов обявява, че от Министерски съвет му се били обадили токущо и му били дали пълните данни на Емил Петров, от чието име е изпратено заявлението от Клуб "Журналисти срещу корпуцията".

Управителят на в. "Конкурент" заявява пред всички, че ще унищожи и ще смачка Емил Петров и, че ще му счупи ръцете и краката. Бузев респектира журналистите от вестника, че никой от тях няма право да се интересува как той бил заминал за САЩ и, че те били големи наивници, защото имал хора на най-високо ниво.

Валя Кръстева отнася най-яростните обиди, тъй като е председател на клуба "Журналисти срещу корупцията" и Бузев е втрещен как тя е могла да допусне такова писмо да замине до Министерски съвет и как не го е спряла, след като работи в поверения му вестник.

Резултатът от скандала е, че председателката на Клуб "Журналисти срещу корупцията" – Враца тръшва вратата на в. "Конкурент" и на управителя му Даниел Бузев, и напуска медията.

Изключително странно и недопустимо е обаче, кой от Министерски съвет си е позволил да изнесе лични данни за лицето Емил Петров, който е написал питането във връзка с пътуването на Бузов с премиера в САЩ.

Веднага след инцидента Валя Кръстева се обръща към Фани Давидова от "Програма достъп до информация", която поема ангажимент да бъде сезирана Комисията за защита на личните данни.

Скандалът във Враца за пореден път показва, че вместо всеки човек според Закона за достъп до обществена информация да има право да получи информация за публични разходи и функции, става точно обратното – личните му данни политат обратно към онзи, за когото пита.

Нататък всичко е ясно – или чукове, или мачкане до дупка.

Само защото просто си попитал – абе, г-н Бузов, защо пък точно Вас избраха да се разходите до САЩ?!
Източник: afera.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини