От х:

Днес в x:

Камасутра измести Дан Браун от нощното шкафче на българина

В навечерието на 24 май диетите и Камасутра се оказаха голямата страст на нашенеца. Това са най-търсените книги по книжарниците, установи проверка на "Стандарт". Народът е луднал по наръчниците за диети от сорта "Как да отслабнем завинаги", разказват търговци от столичния площад "Славейков". Със съветите на френския автор Пиер Дюкан килограми топят както жени, така и мъже на различни възрасти. Идват и 15-годишни момичета да търсят диетите, обясняват продавачи.

Те обаче са категорични, че "Камасутра" се продава като топъл хляб по сергиите на "Славейков". Мъже и жени се надпреварват да изненадат половинката си с еротичното четиво. Тийнейджъри пестят от закуски, за да се сдобият с книгата. Подрастващите бъркат авторите на "Бай Ганьо" и "Под игото", но са наясно с позите от "Камасутра". Ценителите предпочитат новото издание на четивото, защото то е с автентични индийски илюстрации, а не със снимки, както предишните.

Повечето ученици не си търсят литература, а четат тази от домашната библиотека. Вземам книгите от бюрото на мама, любима ми е "Мемоарите на една гейша", разказва девойка.
Любимецът на нежния пол си остава Паулу Коелю, категорични са книгопродавците. Всяка трета жена търси "Алхимикът" и "Петата планина". Манекенки и столични бизнес дами се отбиват в книжарниците предимно за да си набавят новия брой на "Космополитън" или някое издание на Тери Пратчет, разказват още търговци.
Изтупани мъже в костюми пък търсят "История на Втората световна война - Базил Лидъл Харт". Биографиите на Хитлер и Сталин са хит сред тях. Най-голямата страст на бизнесмените обаче са разказите за руската мафия, както и книгата на Владимир Путин "Какво мисли Русия". Те се увличат и по разследванията на руската журналистка Анна Политковская, а Едуард Лукас си остава класика в жанра. Нова мода след българските читатели са романите "Кафка на плажа" и "Норвежка гора" на японеца Харуки Мураками.


Пенсионери пък се редят на сергиите за специализирана литература и си купуват самоучители за компютри. Автомонтьори пък масово търсят култовия роман от 60-те "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет", като го вземат за наръчник за мотори. Все още обаче има доста читатели, които не са наясно какво точно търсят. Голяма част от тях са убедени, че авторът на "Властелинът на пръстените" Дж.Р.Р Толкин е жена.


Според продавачите на "Славейков" все по-малко българи отделят пари за четене. Това може би се дължи на високите цени на книгите, които не падат под 10 лв. Криминалните романи например вървят между 12-15 лв. за бройка, а някои луксозни издания надхвърлят и 70.
Покрай ваканциите обаче хората си пазаруват книги на килограм. Лятото е сезонът на кримките и трилърите. Около Коледа пък българите влагат доста пари в енциклопедии и лъскави албуми, споделят търговци. Колекционери хвърлят огромни суми по биографиите на Айрън Мейдън и Ози Озбърн.

Източник: standartnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини