От х:

Днес в x:

"Куул енд дъ генг" - звездите на пролетния "София джаз пик"

Ветераните, оказали влияние върху музиката на три поколения, са добре познати на българската публика с хитовете "Celebration", "Cherish", "Shes Fresh", "Jungle Boogie"
21.02.2008
Хедлайнери на подранилия тази година за радост на феновете "София джаз пик" са несъмнено ар-енд-би легендите от "Куул енд дъ генг". Те закриват пролетния фестивал с концерта си от 19,30 ч. на 4 юни в зала 1 на НДК.

Ветераните (KoolandtheGang.com), оказали влияние върху музиката на три поколения, са добре познати на българската публика с хитовете "Celebration", "Cherish", "Shes Fresh", "Jungle Boogie".

"Куул енд дъ генг" са на сцената вече 35 години - по-дълго от всяка друга ар-енд-би група. С енергичните си фънк, диско и джаз аранжименти те са една от най-често семплираните банди.

Продали са над 70 млн. албума в цял свят и 25 пъти са оглавявали топ 10 класациите в категорията ритъм енд блус. Печелили са две награди "Грами" и седем Американски музикални награди. Издали са 31 златни и платинени албума. Техни песни звучат във филмите "Роки", "Треска в събота вечер", Пълп фикшън".

Музиката им създава едно и също ядро от музиканти през годините

- Робърт "Куул" Бел (бас), брат му Роналд Бел (тенор саксофон), дългогодишните им приятели Денис Томас (алто саксофон) и Джордж Браун (барабани).

През 1964 г. Робърт сформира инструменталната група "Jazziacs" с петима приятели от гимназията в Ню Джърси, които се прекръстват на "Куул енд дъ генг". Под това име издават първия си албум през 1969 г.

Макар нито един от трите сингъла в него да не се изкачва високо в класациите, ар-енд-би успехът им е бърз и абсолютен. Следват няколко студийни и концертни албума, докато през 1973 г. "Wild and Peaceful" пробива в мейстрима с "Jungle Boogie", който се превръща в тотален хит, и "Hollywood Swinging".

Редица музикални критици смятат албума от 1975 г. "The Spirit of the Boogie" за най-голямото постижение на бандата. След него обаче групата изоставя фънк звученето и се ориентира към диското. Албумите, които следват, се радват на по-скромно внимание.

През 70-те към тях се присъединява вокалът Джеймс Тейлър, с когото записват албума от 1979 г. "Ladies Night". С едноименния хит започва 25-годишната традиция на "женски нощи" в дискотеките и клубовете.

Най-големият им хит си остава "Celebration", от 80-те, както и последвалите го "Big Fun", "Get Down o­n It" and "Joanna". "Fresh" и "Cherish" пък са от тавата "Emergency" (1984 г.). През 2007 г. групата се завръща със свежия "Still Kool".

Началото на музикалната джаз фиеста тази пролет ще бъде с немския бигбенд "BuJazzО". Техният концерт е от 19,30 ч. на 22 февруари във Военния клуб.

"BuJazzO" събира младите таланти на Германия от 1987 г. насам

Един от основните принципи при подбора им е те да не са на повече от 24 години. След като се присъединят, младите изпълнители имат шанса да развият таланта си в рамките на следващите две години.

В проекта до момента са свирили почти 400 млади музиканти, а желаещите да направят това са били над 3000. Талантите са изнесли повече от 300 концерта, осъществили са над 15 международни турнета и имат многобройни записи за радиото.

10 години след създаването си джаз оркестърът печели Германската музикална награда. Бендът е основан по идея на Германския съвет за музика. В състава му са най-изявените млади музиканти от всички федерални провинции, които представят джаз, суинг, а понякога и рок.

В средата на фестивала ще се порадваме и на едно нежно женско присъствие - бразилката Елиане Елиас. Нейният джаз ще звучи в зала 1 на НДК на 11 април от 19,30 ч.

Елиане Елиас (ElianeElias.com) е пианистка, певица и композитор, чийто специфичен музикален стил съчетава бразилски ритми, чувствен глас и забележителна виртуозност. Тя напомня едновременно за легендарния пианист Бил Еванс и женското присъствие на Диана Крол.

Родена е в Сан Паулу, Бразилия. Музикалният й талант се проявява от ранна детска възраст. Започва да учи пиано на седем години, а на 12 преработва сола на виртуозите в джаза.

На 15 години вече преподава пиано и импровизация в едно от най-престижните музикални училища в Бразилия. Кариерата й на изпълнител започва на 17-годишна възраст, когато се впуска да композира и изпълнява свои творби.

Става известна пред широката бразилска публика, когато започва да работи с бразилския вокалист и автор на песни Токиньо и големия поет Винисиус де Мораеш, писал музика и текстове за Антонио Карлос Жобим. С тях Елиане изнася турнета в цяла Южна Америка.

През 1981 г. тя заминава за Ню Йорк и година по-късно се присъединява към популярната група "Степс ахед", чийто барабанист Питър Ърскин гостува у нас преди две години. С тях записва един албум през 1983 г.

След като напуска групата, Елиане работи с тромпетиста Ранди Брекър, за когото впоследствие се омъжва. Двамата записват албум, наречен на дъщеря им Аманда.

През 1988 г. в анкетата на списание "Jazziz" джаз критиците я определят за най-добър нов талант. За дуета си с Хърби Хенкок в албума "Solos and Duets" от 1995 г. е номинирана за награда "Грами" в категорията "Най-добро солово джаз изпълнение". Списанието "Musician" описва възторжено записа като "едно от най-забележителните събития в историята на пиано дуетите".

През 1998 г. CD-то "Eliane Elias Sings Jobim" заема първото място в музикалните класации в Япония в продължение на три месеца, а през 1999 г. е посочен за най-добър бразилски албум на годината в проведената от "Jazziz" анкета.

Като признание за качеството на нейната музика, известният биг бенд на датското радио записва нейни композиции под диригенството на джаз легендата Боб Брукмайер. През 2001 г. този компактдиск, наречен "Impulsive", е номиниран за "Грами" в категорията "най-добър албум на голям джаз оркестър".

През същата година Елиас отново получава номинация за "Грами", този път за "Samba Triste" в известния документален филм "Улица 54" на испанския режисьор и носител на "Оскар" Фернандо Труеба.

В началото на 2007 г. Елиане подписа договор с Blue Note Records/EMI и тази година издаде новия си албум "Something For You: Eliane Elias Sings And Plays Bill Evans". Проектът е посветен на легендарния пианист Бил Еванс, с който често я сравняват, и включва незаписвани досега негови композиции.



Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини