От х:

Днес в x:

Илияна Йотова: Има опасност България да се превърне в бежански лагер

Има огромна опасност през следващите месеци България да се превърне в огромен бежански лагер така, както стана в Гърция и това няма да стане без участието на собственото ни правителство”.

За това алармира евродепутатът от БСП Илияна Йотова в словото си пред отчетно-изборната конференция на Градската организация на БСП.
„От няколко дни чувам теза, че едва ли не „целият свят се е наговорил, има заговор срещу България, срещу Балканите, за превръщането ни в буферна зона. Това е абсолютна партенка”, заяви Йотова.

Тя определи изказванията на премиера Бойко Борисов като израз на „безпомощност и предварително огласяване на вече взето решение, защото Борисов трябва да послуша големите началници”.

По думите й след като години наред евродепутатите ни са водили битка да отпадне един текст от т. нар. Дъблинско споразумение, според който България като външна граница на ЕС трябва задължително да приема и дава убежище на бежанци, българското правителство се отказва от него.

На практика, по думите й, това означава, че България ще е длъжна да приема обратно бежанци, върнати от Европа, и е задължена да дава убежище на всички, които идват от Турция.

Чуват се сигнали, че сме готови да поставим под въпрос националната си сигурност, за да няма финансови корекции и спиране на евросредства, коментира Йотова и настоя правителството да излезе с официална позиция.
„Въпросът е от изключителна важност за националната сигурност и решаването му е единствено от компетенцията на българския парламент, каза още Йотова.

По думите й БСП е единствената политическа сила, която може да защити националния интерес. Йотова изтъкна, че страната ни влиза в дългова спирала, добре позната от съседна Гърция. Според нея най-опасна за БСП е тезата, при която хората казват – да, не сме доволни от това правителство, но няма алтернатива, нали ви видяхме и вас. По думите й най-страшно е да се сблъскаш с безверието и бездушието на хората, с примирението.

Според Йотова с последното правителство (на Орешарски, б.р.) БСП са загубили вярата на собствените си партийни членове и докато не бъде върнато лицето на БСП и морала на партията – БСП  не може да спечели.

„Всичко това идва от факта, че ние имаме тежък проблем с  доверието на хората”, призна социалистката и изтъкна, че когато БСП е във властта, прави безпринципни коалиции и лесно се подава на натиска на олигархията.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини