От х:

Днес в x:

5 начина да разберете дали някой ви лъже

Искате да разбере дали някой ви казва истината ? Изпитвате съмнения, какво са правили децата ви в петък вечер или защо приятелите ви не са дошли на вечерята? Не сте сигурни дали съпругът или съпругата ви наистина са работили до късно предната вечер. Първата стъпка – погледнете ръцете им.

Изследователи от Университета на Мичиган са проучили клипове от различни съдебни дела в опит да иднетифицират езика и жестовете, използвани от прикриващите истината. Оказва се, че хората, които лъжат махат с ръце значително по-често от останалите.

Анализирани били показания на обвиняеми и на свидетели, като учените определяли лъжците на база съдебната присъда. Под внимание били взети и запълващите паузите, “ам” и ”ъъъ”.

Информацията след това била вкарана в компютърен софтуер създаден от Рада Мехалсия и Михай Бурзо. Техният единствен по рода си алгоритъм се оказал точен в 75% от случаите. Хората, който разполагали със същата информация като компютърната програма успели да идентифицират лъжците в едва 50% от случаите. Това прави алгоритъма ефективен, колкото другото добре известно средство за разкриване на лъжа – полиграфа, надежден в 85% от случаите при тестването на виновни и в 56% от случаите когато се проверяват твърденията на невинни хора.

Представяме ви 5 от признаците, определени от Университета на Мичиган, които ще ви помогнат да разпознаете лъжците.

1. Жестикулират с двете ръце

Прикриващите истината са склонни да извършват повече движения с ръцете си. Едва 25% от казващите истината жестикулират и с двете си ръце, докато процента при лъжците е по-висок – 40. Вероятната причина според учените е, че тези хора се опитват да измислят правдоподобна история. Когато обясняват нещо им е необходима помощта и на двете ръце, за да разкажат историята.

2. Мръщене и гримаси

Мръщенето от гняв е по-характерно за лъжците, отколкото за казващите истината. Едва 10% от честните хора гримасничат, в сравнение с 30% от прикриващите истината.

3. Директен визуален контакт

Въпреки общоприетото схващане, че лъжците избягват пряк зрителен контакт, изследователи са установили, че укриващите истината гледат по-често право в очите разпитващия ги в сравнение с честните хора. Анализът на клиповете сочи, че 70% от лъжците са гледали право към задаващия въпроси, в сравнение с 60% от казващите истината. Възможната причина е, че лъжците толкова упорито се опитват да убедят събеседника си, че казват истината, че използват всички възможни средста да докажат надеждността си.

4. Правят повече паузи

Лъжците по-често търсят подходящата дума, опитвайки се да измислят правдоподобна история и правят несъзнателни паузи, запълвайки ги с “ам” и “ъъъ”. Това е нещо трудно поддаващо се на контрол, обясняват учените. Когато мислите за това, което възнамерявате да кажете думите са правилно подбрани и логични, за да убедят другият участник в разговора. Но останалите звуци е по-трудно да бъдат контролирани и неизбежно се изплъзват от устата, колкото и да се старят лъжците.

5. Избягват първо лице

Когато хората прикриват истината е по-вероятно да се дистанцират от действието, като използват местойменията “той” или “тя”, вместо да говорят от първо лице, използвайки “аз” или “ние”.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини