От х:

Днес в x:

Тютюнопроизводители си учредиха конфедерация и си откриха офис в Първомай

Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България откри офис в Първомай. В присъствието на около 30 члена, председателят на НКТБ Асен Кичуковв, заедно с народния представител д-р Катя Попова, отрязаха лентата на седалището, където предстои да се решават важни за производителите въпроси.

„За нас днешният ден е празник – каза Кичуков- защото се открива офиса, поставяме начало на обединение на всички сортови групи и предстои сериозна битка. Оттук нататък НКТБ ще отстоява на 100%  интересите на тютюнопроизводителите. Ще се обърнем и към правителството с молба и съвет  каквито и решения да се взимат относно сектора, НКТБ да присъства на всички консултативни съвети и на заседанията на парламентарната комисия по земеделие. Трябва да решаваме всички проблеми заедно.

Кичуков говори и за предстоящата изкупна кампания. Той посочи и необходимостта от диалог с производителите на тютюневи изделия. Сподели още, че за краткото си съществуване тяхната конфедерация вече има създадени търговски отношения, предстоят преговори с нови изкупуващи фирма, едната от които е арменска. Той иска правителството и тютюнопроизводителите да съгласуват промените в Закона за тютюна. Надява се да бъдат подпомогнати производителите на сорта басма – това са най-дребните производители, обработващи малки парчета неплодородна земя, в най-затънтените райони на Родопите.   Тази година от сорта басма е произведена с около 35% по- малко продукция в сравнение с 2014 г.

Д-р Катя Попова поздрави присъстващите на откриването на офиса и даде обещание да бъде мост между тях и правителството и да съдейства за решаване на проблемите им.

В новата заседателна зала Асен Кичуков направи заявка за новите предизвикателства пред Националаната конфедерация на тютюнопроизводителите. Освен него думата взеха секретарят проф. Христо Бозуков и заместниците Живко Желев и Нурдоан Сорменли.

Преди 8 месеца тютюнопроизводители, недоволни то дейността на Националаната асоциация на тютюнопроизводителите се отделиха от най- голямата организация, която трябваше да защитава интересите им - НАТ. Тогава те протестираха срещу председателя ѝ Цветан Филев. Недоволството им се концентрира в Първомай и взеха решение да учредят нова НПО. Преди 6 месеца НКТБ е регистрирана и към момента след подадени заявления 7500 нейни членове са получили членски карти.

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини