От х:

Днес в x:

Вчерашните промени в изборния кодекс прецакаха преселниците в Драгойново

През последните 6 месеца в село Драгойново са се заселили с настоящ адрес 165 жители. От 432 към 15 декември 2014 година са станали 597 към15 юни 2015 година. Те можеха да повлияят на избора, ако гласуват на местните избори през октомври 2015. Ако предложените и минали вчера на първо гласуване промени бъдат приети, изборният туризъм ще бъде прецакан. Със законопроекта на БСП се предлага всички регистрации, които са извършени в нарушение на закона, да бъдат заличени, а извършителите – санкционирани.

През 2011 година селото  остана без право да избира  кмет. Само 2 жители тогава не достигнаха, за да се осъществи такъв избор. По действащия на миналите местни избори Кодекс условието беше населеното място да има 350 жители, в Драгойново с постоянен адрес са били 348. Сега Кодексът позволява да са и по- малко. В момента има 301 жители с постоянен адрес.

Любопитен е друг факт. На предишните местни избори с право на глас са били 401 избиратели. Действителните бюлетини са били 269. От листите за общински съветници най – много гласове са  получили „Заедно за Първомайско“– 53, следвани от БСП -52. Ако сега се появят 175 „външни“ гласа, те могат да определят избора на всеки един кандидат.

В свой статус във Фейсбук жителка на селото написа:

„Излиза, че от началото на годината до към април месец имаме 165 нови регистрации по настоящ адрес, а аз не виждам селото ни да се е изпълнило с народ. И никой не може да ме убеди, че тези адресни регистрации не са чиста проба изборен туризъм. А съм убедена, че повечето от тях дори не са спазили Закона за гражданската регистрация и не са дошли лично да си подадат заявленията за настоящ адрес. Наистина сериозно се замислих дали да не изпратя сигнал до прокуратурата, още повече, че наши приятели ми потвърдиха, че само са си предоставили данните и други са идвали да ги регистрират. При това положение се обезсмисля моето гласуване и гласуването на хората, които реално живеем в селото, защото от така изнесената статистика е ясно, че кметът на село Драгойново ще бъде избран от външни хора на принципа "аз имам повече регистрирани близки и приятели", а не, че е личност за която хората са преценили, че има знанията, потенциала и компетенциите да бъде избран за кмет на селото.“

С гласуваните вчера промени се дава  възможност за извършване на проверки на законността на адресни регистрации, съответно за заличаване на извършените в нарушение на закона. Проверка може да бъде извършена по сигнал, по искане на собственик на имота или по инициатива на кмета. Въвежда се задължение за извършване на служебна проверка за спазване на изискванията за адресна регистрация за периода 01.02.2015 г. – 30.04.2015 г.

Друго населено място с увеличен брой жители по настоящ адрес е Православен, но  за селото се знае, че в него се преселват млади семейства с малки деца от планинските райони. За последните 6 месеца там са регистрирани 71 жители.

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини