От х:

Днес в x:

Какво се случва когато два лъча с протони се сблъскат със скорост близка до скоростта на светлината

Големия адронен колайдер, най-голяма построявана от човека машина, отново ще сблъсква лъчи с протони, след като бе стартиран на 5-ти април след двегодишни подобрения.

Когато протоните се сблъскат, те експлоадират в горещ облак пълен с екзотични субатомни частици. Учените вярват, че сега колйдерът ще разкрие невиждани до момента частици. 

Ето как точно се случват тези колизии:

Първата стъпка е да се извлекат протоните от водорода. Водородът е специален елемент, защото се състои от само 2 частици - електрон и протон. След това се изпраща лъч от излирани протони в посока на часовниковата стрелка около дългия 27 километра тунел в колайдера. Втори лъч с протони се изпраща в посока обратна на часовниковата стрелка.

Големият адронен колейдер разполга със серия от ускорители, които поддържат скоростта на лъчите с протони близка до скоростта на светлината. Суперохлаждащи магнити служат като навигация и помагат на лъчите да спазват правилната траектория.

Всеки лъч съдържа 2 000 до 3 000 групи протони, а във всяка група има около 100 милиарда протони. Преди да се сблъскат лъчите, протоните се разпределят в поток по-тънък от косъм.

Когато частиците се сблъскат, енергията им е достатъчна да разтопи около 500 кг мед.

Когато колайдерът достигне пълна мощност след някоко месеца, в него ще се случват по около 600 милиона колизии в секунда.

Сблъскванията се случват на 4 места в дългия 27 км пръстен, там са разположени и детектори за частици, които да измерят всички субатомни частици полявили се при сблъсъка. Учените вярват, че това второ пускане на съоръжението в експлоатация ще разкрие напълно нова серия от частици, които ще променят всичко, което знаем за физиката.

Лъчите с протони в тунела се движат в подобно на вакуум пространство, като това в открития космос. При сблъсването на два лъча, цялата енергия експлоадира и създава маса формирана от субатомни частици.

Тези частици съществуват само за част от секундата, но това е достатъчно за детектра да свърши работата си - да измери позицията, скоростта, заряда, масата, и енергията им.

Снимка на една от първите колизии в Големия адронен коладер

                                                                           

100 субатомни частици изригват от сблъсъка  на протоните

Хигс Бозонът

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини