От х:

Днес в x:

ДПС се вдига в защита на новините на турски по БНР

ДПС поде кампания в защита на новините на турски по БНР. Партията на Лютви Местан сезира комисията по медии в парламента, СЕМ и КРС за проблема.

На 31 декември миналата година националното радио изключи предавателите на средни вълни в Шумен, Разград, Кърджали, Дулово и Търговище.

Това доведе до спиране на излъчването на редица предавания на турски език, които се излъчваха на тези честоти. От БНР обясниха, че до изключването на предавателите се е стигнало заради остаряло оборудване.

Днес ДПС призоваха СЕМ, КРС и комисията по култура и медии в парламента да изслушат шефа на БНР Радослав Янкулов и да предприемат действия за възстановяване на предаванията на турски.

"Въпреки че формално тези предавания не са спрени, те стават особено недостъпни за територията на България и особено за онези региони в страната, в които има значително население, което говори турски език“, каза депутатът от ДПС Четин Казак. Той обясни, че той и колегите му са получили много сигнали и жалби от хората в тези региони.

От ДПС припомниха, че според Закона за радио и телевизия БНР и БНТ са длъжни да изготвят предавания на майчин език. „С този свой акт БНР лиши хиляди български граждани да слушат любимите си предавания на турски език“, каза Казак.

Той обясни и че тези предавания се излъчват редовно по националното радио от 1947 година. Спирани са само по време на Възродителния процес.

Казак уточни, че БНР излъчва по три емисии новини и репортажи на турски всеки ден. Той обясни, че тези предавания сега не се чуват никъде освен в Северозападна България.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ив
    ИВАН_1421337015
    17 -3
    17:46, 15 яну 2015
    Четин Казак-прост читак.Сезирай арменския поп ако искаш.Ако някой ми каже в коя европейска държава по Националното радио или по Националната телевизия има предаване на турски или какъвто и да е друг език,различен от официалния език на тази държава,да я посочи.Тези институции затова са Национални,а не регионални.Разберете всички,че това е БЪЛГАРИЯ и официалния език в тази държава е БЪЛГАРСКИ, а не турски или някакъв друг.Самите ние сме национални предатели,след като позволяваме това да се случва в тази държава.След като позволяваме на представител на една етническа и незаконна партия да стои в българския парламент и да ни казва какво трябва да правим в собствената си държава никой не ни е виновен.
  • 2
    Ре
    РЕЗПРОМ-ВЕСЕЛ ДОМ
    6 -5
    19:12, 15 яну 2015
    Да си рязан без да те питат знаете ли как боли бе??????????боли за цял живот,като незарастваща рана...
    • Лю
      любопитен
      6 -6
      20:37, 15 яну 2015
      След като наскоро оправиха ромите в града, група наши съграждани (някой видни, някой не толкова) подбраха и турците. А за евреите нещо да имате. Аз досега се здрависвах и с едните и с другите, а понякога и на маса съм сядал с тях. За де не ме обявите за продажник, хайде сега вие, двама-трима хубавци, да ми кажете какво да правим с първомайските роми, турци и евреи. Първо, второ, трето, стегнато и ясно. Слушам ви с огромен интерес.
    • Бъ
      БЪЛГАРИН
      3 -3
      22:43, 15 яну 2015
      Евреите с тия тясни кат попски ръкави дупета хич не ги искаме.обаче ти май искаш да ги зместиш нещо......
Последни новини