От х:

Днес в x:

Бог да ни прости за днешното "Богоявление"

Що за символика е да си размахаш оная си работа на Богоявление? Какво знамение е из цялата страна на един от най-светлите християнски празници мъжете масово да се бият за Божия кръст и дори да го чупят? И до там ли стигна нацията ни в своето безверие, безбожие и отчуждение от християнските канони и норми?

На този Йордановден май стигнахме много ниско, след като на няколко места в България младежи се биха настървено за паричната награда от 200 лева за уловения кръст.

В Ботевград се биха в градския фонтан, караха се за кого да е наградата. Видеото от екшъна за кратко време набра скорост и стана хит в глобалната мрежа. Бой имаше и в Първомай. Там обаче се стигна и до „осветляване" на най-интимното - приятел на един от хвърлилите се за кръста гордо размята мъжкото си достойнство на публиката в подкрепа на своя другар, който се бореше с други „християни" в спор кой пръв е докопал кръста.

Интересно съвпадение е, че бойният екшън става на места, където традиционното хвърляне на кръста става не в течаща вода, а в градския фонтан, както е в Ботевград и Първомай. Или може би не трябва да търсим някакво съвпадение, с което да оправдаем човешката простотия и липсата на всякакво християнско чувство и богобоязън?

Сакатлъкът на днешния свят ден не спря до тук. В Петрич издирваха хвърления от попа кръст с багер. В село Бараково отецът хвърлил кръста на другия бряг на реката. Попският замах бил толкова непремерен, че кръстът прелетял над главите на участниците в ритуала и паднал далеч зад тях на другия бряг на река Рилска.

Във Видин също се „разписаха" с гол гаф, макар и в случая да става въпрос за нелеп инцидент. 33-годишният Пламен Христов хванал кръста във Видин, но в надпреварата съперниците му скъсали гащите. Заради това се наложило късметлията да престои в ледените води на Дунав, за да не излезе гол пред стотиците си съграждани. Негов приятел му се притекъл на помощ с хавлиена кърпа, с която Пламен да се загърне.

Може би тези „случки" са именно символи - че по нашите земи все още няма почва за тези святи ритуали?

Защото същността на Богоявление е в онова, което се е случило и което носи в себе си спасителен характер, според църквата - явяването на Иисус Христос и кръщаването му от Йоан Кръстител в река Йордан. Според християнската религия водата служи за измиване на телесната нечистота, а поради богатата й естествена символика се използва и като елемент с религиозно и мистично значение.

Тези, които се биха за кръста и си показваха атрибутите едва ли ги интересува значението и символа на ритуала. Затова и през ум не им минава, че победител е този, който извади кръста от водата, а не, който е пребил някого и му го е отнел със сила. Светостта и благодатта не се придобиват насила, а с кротост и смирение.

Наистина ли сме толкова далеч от вярата и религията си, толкова ли се отдалечихме от Бога и проповедите му, че всяко християнско свещенодействие е повод за сеир? Така ли възприемаме религията си- като сеир?

Дано Църквата ни се е изплашила от днешното ярко свидетелство за духовно падение! Дано потърси вината в себе си за Богоявление 2015, в своето отсъствие от обществения живот на страната ни, в отчуждението си от вярващите!

Дано църквата се сепне от подобни събития като тези в Първомай, където се наложи полицейска намеса и където кръстът се счупи - недвусмислен и ярък символ на пречупената ни вяра.

Дано вярата и силата ни не е в голия член! Дано Бог ни прости...

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Вя
    Вяра
    3 0
    08:04, 7 яну 2015
    От този етнос отдавна ни размахват членове,а ние ги милваме ли милваме...Но за всичко са виновни управляващите.Що за пошла традиция стана да се дават пари на тези,които скачат за кръста-най-святия символ на Християнството!?И кой пак нареден-******ите.Ще размахват члвнове,разбира се!Ние отдавна им ги л....е!На Великден следват яйцата им.
    • Ко
      колев
      4 0
      12:12, 7 яну 2015
      Точно тука е проблема. Ако не се дават пари , никакъв ******* няма да скочи във водата .СПРЕТЕ ДА ДАВАТЕ ПАРИ !! , защото , ако нещо се дава, циганите смятат ,че това е за тях и отиват да си го вземат.Не вярвам в тези хора , дето се играят в реката ,да има и един *******
  • 2
    52
    52
    2 0
    11:40, 7 яну 2015
    Уж метален , а се счупил...а и хонорар , приготвили от управата за награда - къде го има това в традицията...а пък може не на празника, не на ритуала, не на масата народ, а на един друг именик да го е показвал вчера, който отдавна им показва своя , на работниците си...дето пият една студена вода често...
  • 3
    Гр
    грешна посока
    6 0
    11:52, 7 яну 2015
    Тази прекалено многословна статия успешно завоалира инцидента в Първомай като уж един от многото в България на вчерашния ден. Не, това не е обикновен инцидент с ловене на кръста по Йорданов ден, а етнически акт на нагло незачитане на християнския празник, говорещ за излизане проблема с циганската наглост извън контрол. Много аванси им се дадоха, много ги поощриха. Нека не забравяме че аборигена си е абориген и колкото и да се толерира ще си остане такъв, затова трябва да се държи по-изкъсо. Дори за негово добро е. Те правата ги възприемат като да могат да си покажат задника където си искат. Просто това им е нивото. Както каза един коментатор от предишната статия - от малкия ******* като порасне не става нищо друго освен голям *******. Така че стига сте заназвали с подобни статии и по-кротко с тези ромски интеграции, явно не са правилната посока. Иска се строгост и дисциплина, а не слободия.
  • 4
    Са
    сан-докан
    1 0
    13:35, 7 яну 2015
    Тоя ******,трябва да бъде съден,по бързата процедура.А тя е в пещта,немедленно
  • 5
    Са
    сан-докан
    0 -1
    13:38, 7 яну 2015
    Мръсен 4ервей,гнида циганска.Ако имам власт,този да е из4езнал безследно
  • 6
    Са
    сан-докан
    1 0
    13:42, 7 яну 2015
    Дано се намери някой,тоя да из4езне безследно,това е обида за вси4ки Йордановци,обида и за празника.Това да бъде и за урок на другите подобни нему,,******и''
Последни новини