От х:

Днес в x:

Селфи с книга и без вратовръзка

Сред една от по-приятните задачи, които си е поставило Министерството на културата по време на краткото управление на служебното правителство, е инициатива в подкрепа на четенето.

Искаме да се съберем на 28 септември в началото на Борисовата градина в София и да поставим своеобразен рекорд за най-много хора с книга в ръце – може и таблет или киндъл, но важното е да почетем за няколко минути, разказа в интервю за "Дневник" служебният министър на културата Мартин Иванов. 

За целта той е поканил личности от културния елит, политици и спортисти и се надява дори президентът да може да присъства. "Не търсим евтин пиар, искаме всички да се съберем без вратовръзки и без костюми и по един нестандартен начин да покажем на нашите деца да общуват с книгите."

По думите му министерството му не претендира за оригиналност и се е обърнало към многобройните граждански организации, които осъществяват такива кампании, с молба да се включат. Засега нито една държавна институция не е инициирала подобно нещо, а е важно да използваме трибуната, която имаме, смята Мартин Иванов.

Според него позитивният пример от страна на родители, но и институции е една малка крачка към преодоляването на стряскащите резултати на българските ученици от стандартизирани международни изследвания за функционална грамотност като PISA. "Трябва да покажем, че четенето е cool (жаргонно, от англ. - готино), че е забавно, модерно и интересно и не означава наизустяване на архаични текстове без разбиране."

Затова Мартин Иванов се надява, че повече хора ще се съберат на поляната и дори накрая ще си направят селфи с книга в ръце. 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини