От х:

Днес в x:

Предозиране: Да си направиш селфи с Пеевски

"Селфи" (selfie) бе обявена за дума на 2013 година от издателите на авторитетните речници на английския език на Оксфордския университет, заради увеличената й с хиляди проценти употреба. А обяснението, което беше вписано към нея - "снимка, която някой си е направил сам със смартфон или уебкамера и я е разпространил на интернет сайт на социална мрежа".

През лятото на същата година назначението на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС предизвика най-дългите протести срещу правителство на България и се превърна в начало на борбата със завладяната държава.

През 2021 г. едно селфи с Пеевски предизвика буря в социалните мрежи, особено сред привържениците на десните формации и на зелените, и искания за оставка на партиен лидер.

Съпредседателят на "Зелено движение" и на "Демократична България" Владислав Панев публикува по обяд в четвъртък (9 декември) своя снимка със санкционирания за корупция и търговия с влияние по закона "Магнитски" Делян Пеевски от кулоарите на парламента в профилите си във "Фейсбук" и "Инстаграм". От кадъра ставаше ясно, че това е селфи - Панев държи телефона си, а колегата му от ДПС гледа в камерата. (Други снимки, разпространени от журналисти от парламента, показваха и моменти от снимането).

Селфито във "Фейсбук" беше без ясен контекст или послание и придружено само от уточнението "Днес в парламента!".

Самоснимката предизвика много реакции на привърженици на зелените, на "Демократична България" и други потребители, които бяха основно остри и отрицателни коментари и на неразбиране защо и каква е целта на този кадър с депутата, определен като "символ на корупцията".

По-късно Панев изтри снимката от профилите и реагира с два статуса във "Фейсбук". С първия се опита да обясни снимката като смешка с цитат на Радой Ралин - "светът е оцелял, защото се е смял" и добавка "нека не забравяме да го правим!"

След увеличаващите се реакции, в които се появиха призиви и искания за оставката му (той е в оставка от "Зелено движение" след резултатите от изборите) и излизането му от ръководството на "Демократична България", Панев публикува и извинение и повече детайли как е била направена снимката:

"По повод селфито на деня. Говорихме с журналисти в кулоарите на парламента, когато Пеевски мина покрай нас. В кръга на шегата го извиках за селфи и той се отзова. Това е всичко. Нито го познавам, нито сме говорили, нито съм го виждал друг път.

Извинявам се на хората, които са се засегнали от това. Естествено, че Пеевски е еманация на олигархичния модел в България. Нееднократно съм вадил истински разкрития срещу него, Ковачки, Вълка. Имам топки и не ми пука, че това може да ми навреди, както се е случвало. Съдебни дела, открадната кола, измислени статии в жълтите медии. Не е приятно. Но се боря за това да превърнем България в нормална държава с всички сили. И да, усмихвам се повече от много други и сигурно имам специфично чувство за хумор. Това е."

Панев се извини и втори път в следваща публикация във "Фейсбук" късно вечерта: "Поднасям най-искрените си извинения на всички хора, които са се почувствали засегнати от селфито с Пеевски днес. Очевидно е,че съм сгрешил. Логиката ми беше снимка със символа на корупцията в България. Човекът, който е отговорен за медийния монопол в страната, срещу който говорих вчера от трибуната на парламента. Човекът, който носи отговорност за фалита на КТБ. За разграбването на Булгартабак. Символа на завладяната държава. Да, снимал съм се и пред къщата в Барселона. Пред хотел Берлин. Пред други символи на модела Борисов-Пеевски. Снимката днес беше поредния символ на това, което трябва да отхвърлим."

В него той казва още "имаме много работа за разграждане на този модел. Дали ще се свърши с мен или без мен - няма голямо значение. Важни са резултатите".

Официален коментар от другите лидери на "Демократична България" до края на деня нямаше, нито от партньорите в бъдещата коалиция. "Селфито на деня" не е коментирано и от ДПС.

В мрежите имаше и някои мнения, които оценяваха атаките срещу Панев заради снимката като пресилени, припомняха акциите му срещу корупцията или се шегуваха, че Пеевски се е превърнал в експонат в парламента.

"Предозиране": Въображението на читателя често се оказва бедно, за да разтълкува посланията на управляващите, партиите, държавните институции, частни сдружения или пиари. Рубриката на "Дневник" "Предозиране" започна преди шест години със събиране на абсурдите на посланията в хода на предизборната кампания през 2014 г., но българската и международната политика продължава непрекъснато да подава нови сюжети.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини