От х:

Днес в x:

ИДП: Следващото правителство не трябва да е експертно, а политическо

Следващото правителство не трябва да е експертно, а съставено от политически фигури. Кабинетът на Пламен Орешарски доказа, че експертността няма никакво значение, когато не се води от политическа воля.

Това е един от изводите в първия анализ на Института за дясна политика, представен днес в БТА. Организацията смята да прави месечни обзори на ситуацията в страната и да ги представя редовно. Институтът беше учреден в края на юли, когато си постави за цел да потърси съгласие между ГЕРБ и Реформаторския блок за необходимите реформи на бъдещо дясно управление.

Организацията обединява хора с академична насоченост, които симпатизират или са ангажирани в основните политически сили, свързани с десницата в България, обяви преди време политологът Петър Николов от "Движение България на гражданите" (ДБГ), който участва в института. Днес той, Тома Биков и Джими Найденов представиха основните изводи от анализ, като той включва три точки: оставката на правителството, служебния кабинет и обзор на състоянието на политическите партии.

"Мястото на експертите е във втория ешелон.
Зад паравана на експертнте правителства се крият доста сложни и тъмни интереси. Затова, ако наричаме политиката зло, по-малкото зло е политическото правителство", заяви Тома Биков.

Според Петър Николов второто служебно правителство, което президентът Росен Плевнелиев формира, е по-успешно от първото. Анализаторите смятат, че то дава сигнал, че разбира коя е основната му функция - да организира и проведе спокойни и демократични избори.

"Новият кабинет трябва да се придържа плътно към мандата, получен от президента Плевнелиев, и да не се опитва да надгражда", смята Николов. Според анализа трите досегашни служебни кабинета си поставяха нереалистични и нетипични задачи. Правителството на Ренета Инджова искаше да пребори организираната престъпност, на Стефан Софиянски да извади България от икономическата криза, на Марин Райков - да изгради електронно правителство.

Реформаторите и ГЕРБ да си говорят публично

Според Института за дясна политика Реформаторският блок и ГЕРБ трябва да започнат да се срещат публично. "Станахме свидетели за признанието за многобройни срещи, на които така и не стана ясно какво се говори. Политиката се прави пред очите на всички. Ако разговорите, за които си говорят, бяха публични и ГЕРБ, и РБ щяха да са по-силни", смята още Николов.

По повод сътресенията в блока от началото на седмица след оставката на Радан Кънев като говорител на формацията от Института за дясна политика заявиха: "Нещата, които се случват в момента, помагат на Реформаторския блок за изборите, но правят ситуацията след изборите трудна. От умението да излязат максимално силни от тази ситуация ще се предопредели бъдещето на блока. Оставането на блока извън управлението би му струвало единството", смята Петър Николов.

Тома Биков коментира и появата на новата коалиция "Десните", обявила се за опонент на случващото се в Реформаторския блок: "Това очевидно е коалиция на принудата. Не мисля, че имат сериозни шансове за влизане в парламента. Но тяхното участие по някакъв начин ще отбие гласове от Реформаторския блок."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини