От х:

Днес в x:

12 туристически маршрута предлагат четири общини от Източните Родопи на гостите от страната и чужбина

Приключи успешно проект „Източният свят на Родопа планина”, по който си партнираха четири общини от област Кърджали. Разработени са 12 туристически маршрута и 28 примерни туристически пакета, обединени в 3 специфични продукта.„Икономическият растеж на Източните Родопи е свързан с туризма и създаването на качествен продукт, който ще бъде рекламиран в страната и чужбина, може да носи само необходимите дивиденти за целия регион”, заяви кметът на Момчилград Акиф Акиф пред участниците по един от най-важните проекти в сферата на туризма, разработени от община Момчилград и партньорите й от Кърджали, Крумовград и Кирково. Бе подчертано още, че усилията занапред трябва да бъдат насочени към създаване на туристическа дестинация „Източни Родопи” и включване на останалите общини в областта -Джебел, Ардино и Черноочене. На заключителната пресконференция присъстваха зам.- кметът на община Крумовград Мария Христозова, Надежда Цветкова – началник отдел „Стратегическо планиране и управление на проекти” в община Кърджали и Детелина Попова –началник отдел „Управление на проекти и европейски програми” в община Кирково, туроператори, представители на бизнеса.
Ръководителят на проекта ”Източният свят на Родопа планина” Ерол Мехмед, зам. –кмет на община Момчилград, информира, че вече има изградена туристическа мрежа между партниращите общини. Разработени са туристически маршрути и примерни туристически пакети, обединени в 3 специфични продукта. Първият - ”Хилядолетната история и култура на един мистичен народ” представя на гостите магията на мегалитите, духа на Античността и Средновековието, митовете и легендите в Родопа планина, бита и културата на местните жители.
За любителите на уникалната и завладяваща природа с впечатляващи гледки и природни феномени, речна мрежа и язовири има подготвени няколко маршрута под общото име „Палитра от живи картини и звуци” и „Пътешествие по вода”. Проведена е и широка маркетингова кампания за популяризиране на туристическия продукт – изработен е 15- минутен филм за красивата планина, видеоклипове на няколко езика, албум на български и английски, рекламни и информационни материали за разпространение в национални телевизии. Организирани са спедиентски турове на български чуждестранни туроператори, информационен тур за журналисти, участие в туристическите борси в Лондон, Берлин, Москва, Истанбул и изложения в България. Създаден е и сайт www.iztochnirodopi.info. Отчетено бе също, че в резултат на проекта е повишен не само туристопотока, но и удължен престоя на туристите в региона.Посетителите на Перперикон и Татул са над 200 хиляди.По време на срещата и общинари, и туроператори, хотелиери, екскурзоводи подчертаха, че трябва да обединят усилията си не само за привличането на повече посетители, но и да предлагат качествени услуги на гостите. Участниците коменитра, че международният път през Маказа е един плюс и тази даденост трябва да се използва за развитието на конкурентна туристическа дестинация „Източни Родопи”. Проектът „Източният свят на Родопа планина” е финансиран по ОП „Регионално развитие” 2007 -2013”

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини