От х:

Днес в x:

Екоинспекцията в Смолян отчита- какво прави с мечките по проект за близо 2 млн.лв.

Какъв е напредъка по проекта за преодоляване на конфликта мечки-хора, отчете на междинна пресконференция РИОСВ Смолян.

Според отчета проектът с дългото име „Устойчиво управление на вида кафява мечка и намаляване на причиняваните от нея щети върху селскостопанското имущество на територията на РИОСВ - Смолян ”, се реализира успешно с пари от Европа и националния бюджет. Стартирал от януари 2012 г. за 36 месеца, трябва да бъдат оползотворени 1 866 462,40 лв. по бюджета на проекта- от които почти 300 хиляди от данъкоплатците на държавата. Целта му е опазването на популацията на кафявата мечка и нейните местообитания в Родопите, намаляване на щетите причинени от нея и осигуряване на хармоничното й съжителство с местното население. До месец юни 2014 година са реализирани голяма част от предвидените дейности по проекта, отчитат от РИОСВ.

Закупено е специализирано оборудване- високо проходим лек автомобил, клетки за улавяне на мечки , стъпкови капани, GPS нашийници, въздушна пушка за упояване, фотокамери с GPS, спрейове за защита от мечки, електрически огради за предпазване от щети от мечки и др. Създадена е група за бързо реагиране (ГБР) при инциденти и срещи с мечка – извършени над 100 проверки по сигнали и жалби, оказано съдействие при монтиране на електропастири, разпространяване на информационни материали за намаляване на конфликта човек-мечка.

Според отчета по дейностите до момента е изготвена и съгласувана с ключовите институции и местното население дългосрочна програма от мерки за намаляване на щетите от мечки и други едри хищници.

Раздадени са безвъзмездно 20 каракачански кучета, 150 електрически огради (електропастири) и 300 бр. спрейове за защита от мечки, залесени са 30 000 горско-плодни фиданки в рисковите за нападения от мечки райони и др, създават се дивечови ниви. Изградена е информационно наблюдателна система за кафявата мечка и щетите, причинявани от нея – двукратно са залагани фотокапани в система от квадрати 6х6 км в цялата територия на РИОСВ – Смолян.

Проведени са специализирани научни изследвания на хранителния й режим - посещения на терен в места с често присъствие на кафява мечка и отчитане факторите на средата, като е създадена базирана информационна система за подаване на сигнали и следи от присъствие на кафява мечка и др.

По проекта също са реализирани различни дейности по информация и публичност –създаден е сайт на проекта (www.mechka-smolyan.com), проведени са 15 срещи с жителите на различни населени места в конфликтни територии, монтирани са 2 билборда и 10 броя информационни и предупредителни табели в рискови за нападения от мечки райони, разпространени са информационни материали (плакати и дипляни), проведени са над 10 срещи и беседи с ученици и студенти, осъществено е залесяване с горско-плодни фиданки с ученици от три училища от региона.

Създадени са училищни разсадници за горскоплодни насаждения в две от училищата, проведени са областни ученически конкурси за разработване на есе или разказ и за приложни изкуства под мотото: „Мечката-наш приятел“, проведени са обучения и семинари със студенти от ПУ-Филиал Смолян, заснема се документален филм за мечката, осъщесвено е успешно сътрудничество с медиите и др.

Работата по проекта продължава, като дейностите ще бъдат финализирани до края на 2014г.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини