От х:

Днес в x:

Швейцария спира масовата имиграция с референдум - реакциите в Европа

Френският външен министър Лоран Фабиюс обяви по радио RTL, че Европа ще преразгледа отношенията си с Швейцария след „притеснителния" швейцарски референдум за повторно въвеждане на квоти за имигрантите от ЕС, отбелязва „Гардиън".

Това е притеснителен вот, защото означава, че Швейцария иска да се оттегли. Ние ще преразглеждаме отношенията си със Швейцария", каза той, имайки предвид Европа.

По мое мнение това е лоша новина за Европа и швейцарците, защото Швейцария ще бъде наказана", добави той.

Президентът на Европейския парламент Мартин Шулц също заяви, че ЕС може да „преразгледа" споразумението си с Швейцария, отбелязват ИТАР-ТАСС и БиБиСи.

Той изрази „разочарованието" си от резултата.

Ако в резултат на този референдум Швейцария въведе изменения в законодателството си и ограничи свободното придвижване на граждани от Европейския съюз, ще ни се наложи да реагираме и може би да преразгледаме споразумението, подчерта той.

Говорителят на Европейската комисия Пиа Хансен, цитирана от БТА, обяви, че Брюксел не може да приеме подкрепените вчера ограничения чрез референдума в Швейцария.

По думите й тази инициатива е ясно срещу свободата на движение на хора между ЕС и Швейцария.

Топката сега е в полето на Швейцария, Берн трябва да реши какви отражения ще има вчерашният вот, посочи говорителката.

По нейните думи въпросът ще бъде обсъден от еврокомисарите, както и от министрите на външните работи на ЕС. Свободното движение на хора е свещено за гражданите на ЕС, това е посланието днес, макар да говорим за Швейцария, то се отнася и за държавите от ЕС, посочи Хансен в отговор на въпрос дали изводите от вчерашния референдум се отнасят и за намеренията на правителството на Великобратиния.

Хансен уточни, че решението как ще се отразят резултатите от вчерашния референдум е в ръцете на страните от ЕС в следващите часове и дни.

Говорителят на германския канцлер Ангела Меркел предвижда „значителни проблеми" след вота в Швейцария.

Правителството си взе бележка за резултата на този референдум и го уважава", каза Щефан Зейберт. Обаче от наша гледна точка резултатът води до „значителни проблеми", добави той, цитиран от „Франс прес".

Говорителят на британския премиер Дейвид Камерън пък отбеляза, че резултатът от референдума отразява увеличаващите се притеснения около свободното движение на хора в съюза.

За това премиерът и други министри повдигат този проблеми и ще продължат да го правят пред своите колеги от ЕС, поясни говорителят на Камерън.

Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг заяви за БиБиСи, че Швейцария не може да очаква облаги от свободната търговия с ЕС без да приеме свободното движение. „Това не е възможно. Вие приемате всичко или оставяте всичко", поясни тя.

Вчера лидерът на Британската независима партия Найджъл Фараж приветства решението на швейцарците, наричайки го „чудесна новина за обичащите свободата" и подчерта, че ще окуражи подобни практики в Европа.

Вчера швейцарците подкрепиха предложения, които намаляват относително свободното движение на граждани до Швейцария и може да обърка двустранното споразумение с блока.

Тези изменения ще засегнат работната ръка от страните членки на ЕС, откъдето е най-големият приток на мигранти в Швейцария. ЕК предупреди швейцарските власти, че ЕС ще анализира възможните последици от тази инициатива върху целия комплекс на отношенията.

Швейцария не е член на ЕС, но съюзът е най-големият търговски партньор на страната.

Сегашното споразумение за свободно движение на хора подкрепя ориентираната в глобален план икономика на Швейцария.

Референдумът за „спиране на масовата имиграция" се критикува остро от Европейската комисия в Брюксел.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини