От х:

Днес в x:

Jaguar XF AWD: Различната гледна точка (тест-драйв)

Няма видима причина да се прехласвам по фейслифта на XF, тъй като вече минаха години от представянето му. За сметка на това обаче има две скрити технологични решения, които превръщат XF в нещо по-различно. И не става въпрос за заменения традиционен скоростен лост с това, което Jag нарича Drive Selector. Тук говоря за внедряването на 4х4 система за задвижване, която се предлага ексклузивно с другата голяма новост в модела: замяната на атмосферния V8 с новия 3,0 V6 Supercharged. И това са поредните два нови аргумента в полза на различната гледна точка, която Jaguar има по отношение на луксозните седани от сегмент Е.

 

Кошмарните сънища, които сънуваха част от поданиците на Нейно величество отдавна избледняха като нежелан спомен за страховете, които изпитаха, когато стана ясно, че индийският концерн Tata купува Jaguar и Land Rover. Вероятно е имало и хора, които са си задали риторичния въпрос накъде отива светът, след като бившите колонии започнаха да завземат Империята. Но оттогава Ратан Тата, един от най-богатите хора в света, развърза кесията и ръцете на дизайнерите, а резултатите незакъсняха. Позакъсня единствено решението за монтирането на AWD система в този премиум седан, което изглежда нелогично на фона на това, че инженерите на Jaguar трябваше да влязат в съседната стая, където се подвизават инженерите на Land Rover, и да вземат една от най-добрите 4х4 технологии на пазара. Е, този техен пропуск е неутрализиран, като те дават и един бонус към него: AWD системата върви ръка за ръка с първия V6 бензинов мотор за XF, който заменя V8 5,0-литровия атмосферен агрегат. Ще кажете: not good. И може да сте прави, но с тези 340 „коня“, които предоставя 3,0-литровия V6 Supercharged… Нека забавлението започне сега.

 

Jaguar XF AWD запълва празнината, която триото еталони в класа отдавна предлагат на клиентите си. Да, задното предаване е забавно. Да, то е признак за класа. И да, колкото и странно да ви звучи, но Серия 5, А6 и Е-Class се продават повече с 4х4 задвижване, отколкото традиционното задно. Сега, със своята AWD система, XF застава срещу голямата тройка, като в своя полза изтъква различната гледна точка към луксозния Е-сегмент, стила и самочувствието.

XF разчита на страхотен дизайн, който приковава вниманието. Фаровете са „пейснати“ от XJ, а дневните светлини са изключително атрактивни. Още по-атрактивен е издутият капак на двигателя, чиято гърбица гали нежно очите от позицията ми зад волана. Нетърпеливо потропвам с крак, докато фотографът се помайва около автомобила, и оглеждам другите детайли по него. Задната част на XF още повече е заприличала на Aston, а между двата аспуха има атрактивен дифузьор.

 

Ситуацията в интериора също ми е позната. Дизайнерите са поработили още малко върху седалките, за да гарантират по-голям комфорт за седалищната част на тялото ви, но не бих отказал още по-висока странична опора, която ми е необходима в завоите към „Петрохан“. Заобиколен сте от кожа и метал, а вероятно е излишно да казвам, че това гарантира премиум излъчване, както при очен контакт, така и на допир. С натискането на старт бутона (който пулсира в червено), вентилационните отвори се завъртат и отварят, като атракцията допълва подвижният въртящ се регулатор, наречен Drive Selector, който замества традиционния скоростен лост. Боравенете със 7-инчовия сензорен екран не е от най-интуитивните, като този недостатък трябва да бъде изчистен в близко бъдеще. В BMW мога да настройвам окачването, като ми се ще и тук да има подобна опция, но уви. Имам си планки зад волана, с които контролирам работата на прекрасната 8-степенна скоростна кутия, а до прехода ми към завоите на „Петрохан“ оставам в звуковата прегръдка на аудио системата Meridian. Трябва да отбележа, че освен лукс, този автомобил предлага и сериозна доза практичност с огромния си багажник с обем 540 литра.

 

Избрах маршрут със завои, тъй като сняг няма, а аз трябва да усетя на какво е способен XF с 4х4 задвижване. Стандартно интелигентната AWD система задвижва задните колела, но при ниски нива на сцепление прехвърля до 50% от въртящия момент към предната ос. Технологията се активира при лоши пътни условия и при загуба на сцепление на задните гуми. Благодарение на системата за задвижване на четирите колела съединителят успява да разпознае предварително склонността на гумите да пробуксуват и компенсира тази опасност още преди нейното проявление.

Това изпитвам в два сенчести завоя, където изключително хлъзгавият асфалт щеше да ме изхвърли в канавката, ако бях само със задно. Не бях преценил факта, че липсата на сняг не означава липса на форсважорни обстоятелства в един планински проход, но точно тук се прояви AWD, без преувеличение.

 

Проявява се и 3,0-литровият V6 Supercharged, който е симфония за ушите ми. И огромен магнит за десния ми крак. Неговите 340 к.с. и 450 Нм изстрелват Jag до 100 км/ч за под 6 секунди. Инженерите са напаснали идеално 8-степенната ZF трансмисия към агрегата, която прави своята магия за 200 милисекунди, което е четири пъти по-бързо от един удар на сърцето ви. Инересно в случая е, че инженерите са успели да запазят масата й същата като на 6-степенната ZF. Благодарение на това, но най-вече на сериозното количество алуминий в каросерията, XF AWD тежи 1770 кг, което е с 70 кг по-малко спрямо конкурентът, чийто технически характеристики ще видите по-долу (BMW 535i xDrive). Не мога обаче да не отбележа факта, че Jaguar превъзхожда BMW по всички параметри: с 40 к.с. по-висока мощност, 50 Нм повече и 70 кг по-малко, но въпреки това 535i xDrive е по-добрият спринтьор от двамата, засилвайки се до 100 км/ч за 5,6 секунди. Няма я и остротата на окачването на BMW, но пък е направена изключително добра настройка между комфорт и спортно поведение.

Без съмнение Jaguar XF изпъква със своя дизайн, а сега вече предлага и конфигурация, която бе в минус доскоро. Да, няма как да не отбележа огромния разход от 17 л/100 км, но кефът в завоите си има своята цена, вярно - скъпичка. Няма да пропусна и факта, че Jaguar не може да се мери по продажби с трите немски лимузини, на за сметка на това и този Jag остава за хора, които искат да се резличават. По възможно най-луксозния начин.

 

Технически характеристики: Jaguar XF 3,0 V6 AWD

Размери

Дължина, мм: 4961

Широчина, мм: 1939

Височина, мм: 1468

Колесна база, мм: 2909

Собствено тегло, кг: 1770

Двигател

Тип: V-образен, 6-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 2995

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 340 при 6500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 450 при 3500-5000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 250

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 5,9

Среден разход, л/100 км: 9,6

Вредни емисии СО2, г/км: 224

Базова цена, лв. с ДДС: 108 950 (за ниво на оборудване Luxury)

КОНКУРЕНТЪТ

BMW 535i xDrive

Размери

Дължина, мм: 4907

Широчина, мм: 1860

Височина, мм: 1462

Колесна база, мм: 2968

Собствено тегло, кг: 1840

Двигател

Тип: 6-цилиндров, редови, би-турбо

Работен обем, куб. см: 2979

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 305 при 5800-6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 400 при 1200-5000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 250

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 5,6

Среден разход, л/100 км: 8,1

Вредни емисии СО2, г/км: 188

Базова цена, лв. с ДДС: 111 600

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

 
Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини