От х:

Днес в x:

Готвим се за повече бедствия в бъдеще

В предстоящите десетилетия се очаква промените в климата да доведат до нарастване на честотата и интензитета на опасностите от бедствия. Тази черна прогноза е записана в правителствената стратегия за намаляване на риска от бедствия, пише "Труд".

В началните редове на документа се казва, че по-честите и силни бури и наводнения, както и дълготрайните засушавания и опустошителни горски пожари могат да окажат значително вредно въздействие върху съществуващите възможности на обществото. Най-много жертви у нас са причинени от наводненията. Само от 1990 до 2001 г. са станали 450 наводнения, при които са загинали 37 души. През лятото на 2005 г. наводнения са засегнали над 80% от територията на страната, човешките жертви са над 20, а щетите са 1 млрд. лева.

Системите за ранно оповестяване на риск от наводнение в реално време обаче ще са готови до 2019 г.

Въпреки че през последните години у нас няма тежки последствия от свлачищни процеси, се оказва, че голяма част от страната е изложена на риск. Такива райони са дунавският бряг, Северното черноморско крайбрежие, Предбалканът, поречията на р. Струма, Места, Въча, Арда, Чепеларска и котловините в Южна България и др.

В стратегията е предвидено да се направи мрежа от болниците, която да реагира в случай на бедствия и да поддържа резерв от лекарства. Предвиждат се нови планове за действие, създаване и оборудване на доброволни отряди. По-голяма част от мерките трябва да бъдат изпълнени до 2020 г.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини