От х:

Днес в x:

ГЕРБ атакува кабинета с нов вот. Преглед на печата

Внесеният от ГЕРБ втори вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски е водеща тема за петъчните вестници.

„Парламентарната група на ГЕРБ внесе нов вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски", този път заради провал в областта на политиката по регионалното развитие и инвестициите. Първият вот, отхвърлен с гласовете на БСП и ДПС преди седмица, беше заради провал в областта на инвестиционното проектиране. От ГЕРБ го внесоха втори път, но той не беше разгледан, тъй като след отхвърлянето на първия нов вот на същото основание не може да бъде внасян в рамките на 6 месеца.
"Надявам се през идната седмица в рамките на 7-дневния срок управляващото мнозинство да осигури работещ парламент, за да има смислена дискусия, в която да се чуят аргументите на ГЕРБ относно това, което се случва в тази секторна политика", заяви след внасянето на новия вот депутатът от ГЕРБ и бивш председател на парламента Цецка Цачева...
Депутатите от партията на Бойко Борисов обвиняват правителството, че за повече от 4 месеца е показало "невъзможност и некомпетентност" при използването на три основни инструмента при реализирането на политиката - финансов, законодателен и институционален, и е свършило само едно - приело е регионалните планове за развитие за периода 2014 - 2020 г., разработени и съгласувани от кабинета на ГЕРБ и служебното правителство..." - в. „Дневник".

„Очевидно ГЕРБ се явяват на поправителен по правенето на вот на недоверие, коментира лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев внесения вот.
„Видяхте колко нелепо беше поведението им в първия вот на недоверие. Те дори не можаха да формулират и обосноват една теза. Да не говорим за това, че се стигна до абсурдна и небивала практика в целия свят тези, които искат вота на недоверие, да бягат от него", заяви той.
„Очевидно това е отговорът на ГЕРБ за дискусията за тефтерчето на Филип Златанов. Видяхте как позорно избягаха и се скриха от тази дискусия, която всъщност разкрива технологията на властта в България в последните 4 години - задкулисието, манипулациите, рекета, изнудването на хора, притискането на хора, покриването на конфликти на интереси на тези, които са удобни на властта, и натопяването на тези, които по някакъв начин не са удобни на управляващите - лично на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, защото е ясно, че зад абревиатурите Б.Б. и Ц.Ц. стоят именно тези две личности, които отсъстваха от залата. Сега се стараят да отвлекат вниманието", добави Станишев...
Ивелина Павлова от ГЕРБ заяви, че вотът на недоверие е логично продължение на първия вот.
„Министерството е ангажирано и с провеждане на реформи, от които зависи развитието на България през следващия програмен период. От особено значение е реформата във ВиК сектора, където нищо не се прави - не са готови генералните регионални планове, не е готова стратегията, няма никаква реакция от страна на министъра по отношение на въпроси - като ДДС на водните проекти", заяви Павлова..." - в. „24 часа".

„Нов вот на недоверие към управляващите в областта на регионалното развитие внесе парламентарната група на ГЕРБ в деловодството на Народното събрание вчера...
Бившият регионален министър Лиляна Павлова добави, че мотивите за вота са преди всичко в цялостното усещане за провал в политиката за регионално развитие и инфраструктурата. "Нито една от секторните политики не е в ход или няма добра реализация", посочи Павлова. Тя не успя да каже дали ГЕРБ ще присъстват в залата при дебатите по новия вот. "Ще видим кой ще влезе", лаконично отвърна Павлова...
Депутатите от всички парламентарни групи издирваха по коридорите на парламента Б. Б. и Ц. Ц. вчера. Това са инициали на хора от тефтерчето на Филип Златанов - председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.
В пленарната зала се очакваше да присъства лично и Златанов, за да бъде изслушан и освободен от поста, но не дойде.
В залата не бяха и председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, и заместникът му Цветан Цветанов. Борисов стоя до обед в стаята на парламентарната група, а Цветанов беше на дело.
От съдържанието на тефтерчето става ясно, че Ц. Ц. и Б. Б. са поръчителите на онова, на което Филип Златанов е само изпълнител..." - в. „Труд".

„ГЕРБ задейства "китайската капка" от вотове...
Актът на опозицията идва непосредствено след разкритието на бившия евроминистър Томислав Дончев, че Еврокомисията заплашва да спре парите за два важни инфраструктурни проекта у нас - тунела под Шипка и западната тангента от София до Калотина. Този път бившите управляващи са решени да участват активно в дебатите след седмица, за да изтъкнат за стотен път собствените си постижения в строителството на магистрали, спортни зали и метро -  свещената триада на експремиера Бойко Борисов. При обсъждането на първия вот за провал в инвестиционното проектиране депутатите на ГЕРБ бойкотираха собствената си акция, като отказаха да се регистрират, а при гласуването кабинетът оцеля с гласовете на БСП, ДПС и кворумното въздържание на "Атака". За да бъде успешен вотът, са необходими поне 121 гласа "за".
Мотивите на ГЕРБ са формулирани в осем точки - провал в областта на регионалната политика, водещ до задълбочаване на различията в отделните региони, блокиране на инвестиционния процес, провал при усвояването на средствата от ЕС и в сектор ВиК, липса на политика за пътната инфраструктура и за концесиониране на морските плажове, безпринципни уволнения на експерти и пр...
Интересна подробност е, че под искането за оставка стои и подписът на напусналата преди седмица депутатка от ГЕРБ Йоана Кирова, въпреки че документът е с вчерашна дата.
Лидерите на БСП и ДПС реагираха почти еднакво на новината за внесения вот. Те определиха като смешни и нелепи мотивите за искането и посочиха, че тъкмо ГЕРБ е задълбочила диспропорциите в развитието на регионите, в което сега упреква кабинета "Орешарски". "Нека им чуем аргументите. Надявам се най-сетне да бъдат в зала, за да обосноват своите напъни. Имаме много добри отговори за техните мотиви", коментира Сергей Станишев..." - в. „Сега".

Ескалиращият проблем с бежанците също е сред темите на всекидневниците.

„От 5 месеца на 21 дни ще се съкрати срокът за получаване на статут на бежанец, съобщи шефът на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев на заседание на столичния общински съвет. Градският парламент се свика извънредно, като покани представители на институциите, които отговарят за бежанците, за да се информира за намеренията на държавата по приемането на чужденците, търсещи убежище у нас.
Голяма част от сирийските бегълци обаче имали намерение да заминат в други европейски страни, където ги чакали близки. На сесията стана ясно още, че бизнесмени със сирийски произход заявили готовността си да поемат разходите за ремонти в центровете за временно настаняване, както и за покриване на евентуални щети по имуществото, причинени от техните сънародници.
Сирийски лекари, които от години работят у нас, дават 24-часови дежурства в бежанските лагери, където едновременно изпълняват и ролята на преводачи, обясниха от МВР. Недоволство сред общинските съветници предизвика новината, че неправителствени организации предлагали да финансират изграждането на молитвени храмове в центровете, където в София са настанени бежанци - кварталите "Овча купел", "Враждебна" и "Военна рампа". По-късно зам. вътрешният министър Васил Маринов се поправи, че става въпрос за  приспособяване на помещения в центровете..." - в. „Стандарт".

„Вследствие на икономическите условия, повишените мерки за сигурност, повишените такси за трафик и страха от ксенофобско насилие, потенциалните имигранти и бежанци вече отбягват Гърция. Тези, които пристигат по суша от Близкия изток, Централна Азия и Африка, вече смятат България за много по-привлекателна, както първа крачка към по-богатите страни на Западна Европа, пише информационният портал ИРИН.
Българското министерство на вътрешните работи, Агенцията по бежанците ма ООН и европейската гранична агенция ФРОНТЕКС регистрират повишаване на броя на имигрантите и бежанците в България.
В анализа си за риска за 2013 година ФРОНТЕКС отбелязва повишаването на броя на имигрантите, избиращи България..."  - в. „Труд".

„Владимир Писанчев: Бежанският проблем все още не заплашва националната сигурност
"За момента не сме индетифицирали такава". Така председателят на ДАНС Владимир Писанчев отговори на въпрос дали има заплаха за националната сигурност от броя на сирийските бежанци у нас.
За такава заплаха намекщна тези дни вътрешният министър Цветлин Йовчев. Писанчев добави без да конкретизира, че "в ДАНС работят по въпроса и когато се индетифицира нещо такова, реагират мигновено", припомняйки за  четиримата задържани.
Шефът на ДАНС беше питан от журналистите на излизане от заседанието на Комисията за контрол над службите за сигурност, на което присъства.
"За държавата е трудно да приеме много бежанци, нямаме ресурс да работим с всички тях, за да знаем какви са тези хора", каза той. Но била създадена добра организация с всички други институции, работят заедно и вече имало "известни резултати."
Много малко хора за прекалено много хора, така той отговори на въпрос дали има проблем с броя на агентите, които работят в тази поска..." - в. „Дневник".-

„След хаотичните действия на изпълнителната власт по отношение на бежанската криза вчера и мнозинството в столичния общински съвет потърси сметка от МВР защо не е информирало за откриването на два нови центъра за настаняване в кв. "Враждебна" и "Военна рампа". Съветниците от БСП пък се опитаха да прехвърлят разговора към несвършената работа от кабинета на ГЕРБ.
В центъра на извънредното общинско заседание беше зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов. Още в началото кметът Йорданка Фандъкова заяви, че откриването на двата центъра "не е съгласувано предварително с общината". В двете сгради бяха настанени имигранти, без да бъдат ремонтирани,а тепърва това ще се прави, докато хората са вътре. В момента в София са 66% от чужденците, които са поискали хуманитарен статут, или 4620. 1786 от тях живеят на квартира.
Татяна Георгиева от ГЕРБ директно нападна кабинета за дислоцирането на бежанците към София: "Питам как се вземат тези решения? Няма как да се примирим, че някой взима решения за 3 дни, които после ще тежат 30 години на софиянци". Тя обясни, че е посетила дома във Враждебна и там е "кошмар и ужас"...
Българският хелзински комитет поиска оставката на кабинета заради нечовешките условия, в която живеят бежанците..." - в. „Сега".

„66% от влезлите у нас 5805 бежанци са в София. 3860 от тях са сирийци, жените и децата са около 2000. 1786 души са настанени на външни адреси в столицата, други 552-ма - в с. Баня, съобщиха на извънредна сесия на СОС за кризата с търсещите закрила чужденци. На нея дойдоха зам. вътрешният министър Васил Маринов, омбудсманът Константин Пенчев и шефът на агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев.
Общинските съветници подложиха на кръстосан разпит Маринов как, защо и кой е преценил, че в столицата трябва да бъдат настанени над половината бежанци...
"Трябваше да вземем бързо решение. Тук сградите не се нуждаеха от големи ремонти и отварянето им не изискваше голям финансов ресурс. Разбирам, че съсредоточаването на бежанците създава известен дискомфорт на столичани. Но тези хора трябваше да бъдат настанени някъде. При липса на време може и да сме пропуснали да уведомим някого", призна Маринов. Той отбеляза, че недобрата подготовка за бежанската вълна се дължи на това, че 1,5 г. не било направено нищо.
Другата седмица щяла да стане ясна сумата, която страната ни ще получи от европейските фондове за бежанците и за външните граници...
"Следващите места за настаняване, ще са в Харманли и Момчилград. Няма обаче гаранция, че след като получат статут, бежанците няма да тръгнат към София, Варна или Бургас, за да търсят работа", заяви Маринов..." - в. „24 часа".

Продължаващите протести срещу правителството и играта на криеница на премиера Орешарски също са сред най-отразяваните теми в петъчните вестници.

„По-многоброен в сравнение с последните седмици беше традиционният антиправителствен протест от 19 ч. на пл. "Независимост". Няколкостотин граждани под звуците на тъпани и свирки шестваха по обичайния маршрут по бул. "Цар Освободител".
По данни на МВР към 19.30 на пл. "Независимост" са протестирали 500 души.
Техните плакати и скандирания за 119-ти пореден ден остават с искане за оставка на кабинета "Орешарски". Гражданите развяват българсия флаг и знамето на Европейския съюз.
Металните заграждения покрай парламента стигат до сградата на БАН. Неколцина от протестиращите опитаха да издърпат загражденията, но полицията им попречи. Многобройни полицейски сили са разположени навсякъде в района, около сградата на НС служителите на реда са подредени в плътен кордон.
Един човек е задържан от полицията.
По-рано днес протестиращи чакаха Пламен Орешарски на влизане и излизане от хотел "Шератон", където той имаше среща с гръцки бизнесмени..."   - в. „Стандарт".

„На 119-ия протест срещу кабинета "Орешарски" шествието мина по традиционния си път от Министерски съвет до Народното събрание. Въпреки информацията на МВР, че недоволните граждани са били 500, в пика на протеста имаше около 1000 души, съобщи Би Ти Ви. 
След вчерашната игра на котка и мишка между протестиращите и полицаите из централните софийски улици днес полицейското присъствие беше засилено. Групи полицаи и патрулки имаше по повечето улици около Министерството на външните работи, съобщиха репортери на "Дневник".  
Издигнатите днес плакати гласяха "Да чакаме мафията да се пребори с мафията" и "Партийната държава ни отвращава". Множеството спря пред посолството на Италия, за да отбележи 200-годишнината от рождението на Джузепе Верди. 
Около 20.30 ч. пред парламента се стигна до напрежение, след като част от протестиращите се опитаха да съборят металните заграждения, с които беше обградена сградата на Народното събрание. 
Полицаите веднага се скупчиха и успяха да удържат на силния натиск на хората. Малко след това голяма група от служители на Жандармерията също се присъедини към полицаите, за да помогне при евентуални нови сблъсъци.
По-рано днес на премиерът му се наложи за пореден път да използва задния изход - този път, за да отиде на среща с Гръцкия бизнес съвет в хотел "Шератон". Само преди два дни кортежът му беше блокиран от протестиращи, при излизането му от събитие в сградата на Софийска градска художествена галерия..." - в. „Дневник".

„Събралите се пред хотел "Шератон" в столицата протестиращи принудиха премиера Пламен Орешарски да използва задния вход, за да стигне до срещата си с Гръцкия бизнес съвет. Преди събитието около сградата имаше засилено полицейско присъствие, а самият вход на „Шератон" беше блокиран от два кордона полицаи. Протестиращите успяха да залепят и надпис "Оставка" на вратата срещу залата, в която е срещата на премиера. Надписът бе свален от гардове на НСО.
"Смятам, че ГЕРБ прибързват с втория вот на недоверие, но това ми е общото впечатление. Не съм запознат с мотивите на вота на недоверие, внесен днес от ГЕРБ, предстои да се запозная с тях и след като това се случи, ще го коментирам", каза Орешарски на излизане от срещата.
На въпрос дали е нормално в една европейска столица да има толкова много полиция през целия ден, министър-председателят отвърна, че за това трябва да се питат хората, които протестират цял ден.
При коментар, че протестиращите не искат той да е премиер, Орешарски отговори: "За това нещо има избори".
Орешарски напусна "Шератон" пак през задния вход..." - в. „Сега".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини