От х:

Днес в x:

Какво казва порнографията за секса

Има стар политически трик: вместо да говориш по същество, прехвърли се върху опонента и го превърни в карикатура.

Точно така постъпват мнозина привърженици на свободния достъп до порнография. Те твърдят, че само хора с нерешени лични проблеми могат да критикуват порното, както и тесногръди, консервативни морални паникьори, пише The Conversation.

Безспорно мнозина не обичат порнографията именно по тези причини, но има и такива, които не приемат откровената еротика, защото в нея жената се превръща в безличен предмет и се унижава.

Така че вместо обсъждане на личностните качества на участниците в спора, нека още веднъж да обсъдим два ключови въпроса – природата на съвременната порнография и нейното влияние върху отношенията на хората и поведението.

Именно на тази тема е посветен новият документален филм "Любовта и сексът във века на порнографията", заснет от австралийските изследователи Дейвид Корлет от Технологичния университет "Суинбърн" и Мари Крабе от университета "Ла Троуб". Лентата разказва за двете страни на медала – за дейците от порноиндустрията и тези, които употребяват тяхната продукция.

Порнографите са учудващо откровени в своите признания. Например ветеранът в индустрията Нина Хартли не скрива нарастването на агресията на екрана. Антъни Хардууд си спомня, че през 1997 г., когато едва започвал, снимали "заешки секс" в кревата, а след това продуцентите и режисьорите започнали да изискват: "Разкови я, по-силно, с повече енергия!"

Мнението на непосредствените действащи лица е подложено на научни изследвания. Според наскоро направен анализ на съдържанието на най-популярните порнофилми 88% включват сцени на физическа агресия, 48% – на вербална. В повечето епизоди (94%) тази агресия е насочена срещу жената. Често може да се види как актрисата е бита, душена, оскърбявана – и получава удоволствие от това. За тази тенденция защитниците на порнографията предпочитат да мълчат.

Вместо това се появяват изследвания от рода на това, което провежда австралийският учен Алън Маки. Събират се група зрели потребители на порнография и им се задават въпроси от рода не ги ли е увредило запознанството им с откровената порнография на младини, на които те обикновено отговарят отрицателно.

Друго наскоро публикувано изследване показва (по-точно потвърждава) съществена зависимост между потреблението на порнография и "рискован" секс, както и секса за пари. Позовавайки се на възможното влияние на други фактори, авторите намаляват значението на корелацията и говорят за необходимост от по-нататъшни изследвания.

Но не е нужно да гледаш порнография, за да усетиш влиянието й върху себе си, отбелязват Корлет и Крабе. На много млади хора, особено жени, порнографията въздейства чрез партньорите и колегите им, гледащи порно. Откровените материали формират културата на сексуалното поведение на обществото.

Има такива, които в отговор на загрижеността по повод негативното влияние на порното, смятат, че младите биха могли да усвоят редица положителни уроци по сексуалност благодарение на откровените материали. Привържениците на тази позиция смятат например, че порнографията може да научи младите хора на по-безопасен секс, разбирателство с партньора, положително възприемане на своето тяло, на изкуството на преговорите и т.н. Теоретично това, разбира се, е възможно, но реалната порнография обикновено учи на съвсем друго.

Млади хора, съгласили се да дадат интервю за филма, казват, че сравненията с порноактьорите винаги са в полза на последните – те изглеждат по-добре и сексуалните възможности на тези хора са много над потенциала на простосмъртните.

Освен това порнографията наистина ги вдъхновява да опитат да повторят видяното на екрана. Повечето момичета се отнасят без особен ентусиазъм към подобни фантазии на партньорите си – от фелациото им се повръща, не им харесва аналният секс, нито еякулацията върху тялото, лицето или в устата. Мнозина, опитали веднъж, не повтаряли повече.

Младите хомосексуалисти са благодарни на порнографията за разкрепостяването и увереността в себе си, тъй като тя показва, че не са сами. В същото време те се дразнят от стереотипното изобразяване на хомосексуалните отношения във вид на агресия и бруталност от тези, които са "отгоре", срещу прекалено феминизираните "отдолу". А най-неприятно е, че някои започват да се държат по подобен начин и в живота.

Изследванията, които предизвикват безпокойство, са много. Много е странно да се наблюдава, подчертават изследователите, че съвременният свят, стремящ се към борба с всякаква дискриминация, едновременно си затваря очите за опитите на порнографията да легитимира желанията и удоволствията, свързани с униженията на сексуалния партньор.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини