От х:

Днес в x:

20 °C

Има милост: Вангел вече е в общинско жилище, стотици му помогнаха

Вангел  и Елисавета получиха ключовете за новото си жилище от представителката на общината Златка Драгиева

Инвалидът от село Узунджово, който отглеждаше болната си щерка с 35 лв на месец вече е настанен в общинско жилище. Днес представителката на дирекция общинска собственост Златка Драгиева връчи на 39-годишния Вангел Христов и 10-годишната Елисавета ключовете от новия им дом. Той е в новичките блокчета за социално слаби на ул. „Г. Кирков“ 82. Апартаментът от 43 квадрата, ново строителство, сменя порутената селска къщурка в Узунджово, чиито пропукани стени и хлътнал покрив дебнеха да се сринат върху бедното семейство.
Вангел вече ще живее в Хасково, дъщеричката му - ще учи в Хасково. Ключовото е „учи“ защото това едва ли щеше да продължи след три години, когато детето завършва основното училище в село Узунджово.

Таткото пък ще е близо до институциите и лечебни заведения в опит да се справи с болестите, които са го превърнали в инвалид 93 %. Елисавета пък има астма и инвалидност 40 %. 10-годишното момиченце се справя мъжки със ситуацията - помага на трудноподвижния си баща и е пълна отличничка.

На връчването на ключовете присъстваха и част от дарителите помогнали за набирането на помощи за Вангел. И най-вече човекът който разкри драмата му за обществото-хасковската бизнесменка Юлия Иробалиева. Жената помага на инвалида отдавна с пари дрехи храна и услуги, като именно тя заплати и депозитът от 150 лв с който трябваше да бъде гарантирано на EVN, че няма да има неплатени сметки за ток в новото жилище. Стотици хора от цяла България пък дариха пари в разкритата банкова сметка. Сумите са варират от няколкостотин, но няколко десетки лева, кой колкото има. Мнозина отишли на място. Вангел бе особено трогнат от възрастно семейство от Асеновград, които го посетили за да му оставят някой лев и стоки от първа необходимост. Представители на големи хасковски фирми, желаещи да останат инкогнито, посетили семейството и дали средства събрани от колективите им. Всеки лев бе добре дошъл за хора преживяващи досега със 120 лв инвалидна пенсия и 35 лв детски. През последния месец пенсията даже бе спряна заради изтекло решение на ТЕЛК. То обаче вече е подновено и това е част от Чудото, което съпътства тази житейска драма.

За 10 дни/ от 1-ви до 10-ти юли/ България стана високоефективна и работеща държава. Такава в която бихме се гордели да живеем. В опит да улесним семейството, Haskovo.net осъществи контакт с държавни и общински служби, от които получихме НЕЗАБАВНО съдействие. Справките за настоящи и бъдещи помощи бяха издавани за минути от служителите на социалните служби и НОИ. Само за половин ден от ВиК Хасково смениха неработещия водомер на апаратмента на „Георги Кирков“ и откриха нова партида. Само за 15 минути от EVN-Хасково направиха същото и в новото си жилище бащата и дъщерята ще имат ток. Защото в старото нямаха.

Абсолютно по своя инициатива, дирекция Общинска собственост към община Хасково стартира процедура по отпускане на общинско жилище за изнемогващото семейство. Комисията с председател Нуршен Малкоч се събра и одобри предложението за един следобед. Минути по-късно то бе подписано и от кмета Георги Иванов.

Ако в България има нещо несъвместимо с думата „бързо“, то това е ТЕЛК. Не и в този случай. Изтеклото на 30-ти юни ТЕЛК-ово решение бе подновено за 3 дни ! Вместо досегашните 76 % лекарската комисия дава 93% заради прогресиращите болести на Бехтерев и глаукома. ТЕЛК гарантира на Вангел единственият му доход-инвалидната пенсия. С помощта на решението пък, социалните могат да поемат и разходите на инвалидите за наем.

„Не съм очаквал“ пророни все още зашеметения мъж. Двамата с дъщеря му гледаха с ококорени очи малкото апартаментче. То е без всякакви мебели, абсолютно голо, но в техните очи бе като дворец.
„Не съм очаквал“ повтори мъжът.

И ние. Но се случи.

Г.Христов

По молба на наши читатели публикуваме отново банковата сметка за помощ към бедното семейство:

ИНВЕСТБАНК АД , София-1404,Бул. България 85

BG44I0RT80311001470600 - Вангел Ангелов Христов

Изчита се: Бе, Ге, четири, четири, И, О, ЕР, Те, осем, нула, три, едно, едно, нула, нула, едно, четири, седем, нула, шест, нула, нула/

Всеки който желае да дари предметни помощи-дрехи, учебни пособия, пакетирани хранителни продукти, мебели, може да стори това в ОУ "Св.св.Кирил и Методий"- гр. Хасково, ул.,, Цар Страшимир" №37, от 9,30 до 12,00 ч. в стаята на педагогическия съветник на ет.1, до учителската стая. Кампанията се организира от Национален форум "Моето дете" и фейсбук група "Сърцето на доброто".

Семейството ще живее в блокчетата на "Георги Кирков"
На път към новия дом
Човекът не можеше да повярва
Жилището е абсолютно голо, но за бащата и дъщерята е като дворец
Имаме си тераса..
...и баня и тоалетна !
В предишното им жилище такива "екстри" липсваха
Къщурката е пред срутване заради огромни пукнатини на носещи стени
Бащата и дъщерята имат куп заболявания, за които нямат пари да ги лекуват

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
19.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
19.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
19.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
19.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
19.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
19.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
19.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
19.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
19.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
19.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
19.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
19.09.2019
Последни новини