От х:

Днес в x:

Въпреки смъртта: Няма да се търси тения в Криво поле, най-надеждния тест – с пари

Дори и друг да носи тенията в Криво поле, трябва да се изследва сам

Няма да се търсят нови случаи на кучешка тения в Криво поле, въпреки смъртния случай там на 5 годишно дете миналия четвъртък. Малкият Стефан почина в детската си градина от спукана киста на паразита. Здравни работници незабавно започнаха разследване на случая. Противоепидемични мерки обаче няма да се вземат. 

Това не е хепатит. Болестта не може да се разпространява от човек на човек, понеже човекът е междинен гостоприемник, обясни д-р Светлана Узунова от Регионалната здравна инспекция. По думите и не може да стане масово заразяване.

Скрининг обаче няма да има дори за зачерненото семейство, макар че и другите две деца, както и родителите може да са заразени от същия източник, от който е прихванал паразита и Стефан. Освен от домашни животни, заразяването може да стане и от недобре почистени плодове и зеленчуци, по които да се е закрепил „сервирания“ от животното паразит.

Ако някой иска профилактично изследване, това става с направление от личния лекар. За селото той се явява д-р Богданов. Ефективното изследване е с ехограф, който би спасил Стефан. Ако обаче тенията е загнездена в белите дробове-трябва рентген и евентуално ново направление. В Криво поле живеят 1006 души. 

Другото надеждно изследване е със серологичен тест. Най-ефективен е така наречения Елайза (ELISA) тест. Това е Ензимен имунен тест, използван главно за мерене на непознати концентрации или търсене на определени частици. 

Тестът обаче не се покрива от Здравната каса, така че и направленията не помагат. За него трябва да се плаща, в зависимост от лабораториите цената е около 20-25 лв.

Г.Христов

Хора, куче, детска градина
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини