От х:

Днес в x:

35 % от цигарите в Хасково са нелегални

Преди 4 м. в хасковското с. Узунджово беше разкрита фабрика за нелегални цигари. Акцията мина под ръководството на вътришния министър Цветан Цветанов

Хасково е сред градовете в страната, където се пушат най-много нелегални цигари. Наред със Сливен, Пазарджик, Видин и Лом, делът на разпространението на безакцизните папироси в Хасково гони 30-35 на 100. Според изследването рекордът по незаконно пафкане е отново от нашия регион. Държи го Свиленград с 90.5% нелегални цигари.

По-тревожни от хасковските са ставките единствено за Благоевград, където се отчита дял на незаконното разпространиние от 43.1%, Сандански - 45.8% и Кюстендил, където повечето от половината изпушени цигари са незаконни. 

Данните станаха ясни след среща на министъра на финансите Симеон Дянков и директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов и компаниите от инициативата „Срещу незаконната търговия с цигари“ - Булгартабак Холдинг, Бритиш Американ Табако България, Джапан Табако Интернешънъл България, Импириъл Табако България и Филип Морис България.

Според статистиката като цяло нелегалният пазар на цигари у нас към средата на 2012 г. е намалял до 15,3 на 100, като положителната тенденция се засича за втора поредна година.

Според цигарените компании една от най-ефективните мерки срещу нелегалната търговия би било въвеждането на дългосрочен график за постепенно и поетапно увеличаване на акциза от 2014 до 2018 г., когато България трябва да достигне минималните нива на акциза върху цигарите за ЕС от 90 евро за 1000 къса. Министър Дянков обаче заяви, че можем да достигнем нивата, договорени с ЕС с промяна на акциза през 2016 - 2017 година.

haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини