От х:

Днес в x:

Националният музей връща мозайките на Армира

Част от разкоша на Армира е запазен и до днес

Всички артефакти и разкошните мозаячни пана открити при разкопкrте в вила „ Армира“ ще се върнат отново на мястото си в няе. Досега повечето от тях се съхраняваха в Националния исторически музей. Акцията е част от процедурите за възраждането на обекта от антично време, който се намира край Ивайловград.

Армира ще грейне с нова сила след като бъде изцяло ореновирана по проект по Оперативна програма „Регионално развитие” , за което община Ивайловград спечели финансиране от близо 2 млн.лв.

През тази седмица стартираха и две открити процедури за доставка на оборудване, съоръжения и обзавеждане, както и по изпълнението на строително-монтажни и консервационно-реставрационни работи по вилата. С част от парите ще бъде възстановена в оригиналния си вид и градината към архитектурния комплекс.

Вила „ Армира“ стана известна през 1964г. Открита е от строителите на язовир на километър и половина югозападно от ивайловградския квартал "Лъджа". Първоначално майсторите попадат на следи от антични строежи. При  археологическите разкопки са разкрити останки от крайградска вила от периода на римското владичество по наши земи.

Вилата получава името си от малката рекичка Армира, на чийто бряг  е построена. Тя е най-богатия частен дворец от римско време разкрит у нас. Вилата е построена през втората половина на I в.от виден тракийски аристократ. Сградате е изградена на площ от 3600 кв.м насред градина. Зданието е било двуетажно, с панорамна тераса и много помещения. В средата на първия етаж на вилата е имало громен открит басейн. Отделни части от постройката са разполагали и с нещо като съвременното подово. Елементи от отоплителната система са запазени и до днес.

Още през първата половина на II в. към вила “Армира” се създава ателие за художествена обработка на добивания в околностите й искрящ бял мрамор. Поканени са да работят майстори от най-голямата през римската епоха скулптурна школа в света от град Афродизия в Мала Азия. Благодарение на тях вилата придобива блясъка и разкоша на дворец облицован със съвършено изработени мраморни плочи и пана, покриващи стените на коридорите и всички представителни помещения от пода до тавана.Особено ценна е мозайката от господарската спалня, в чийто северен край е изваян портретът на собственика с двете му деца.Много интересна е и друга находка- по-късна мозайка от началото на III с изображение на Медуза - Горгона –символ, който се повтаря многократно в декорацията на вилата.

След близо 300 години разцвет, през втората половина на IV в.вила“Армира” е била опожарена и разграбена най-вероятно при битката за Адрианопол през 378 г. в края на Втората готска война.

Над 90% от намерената при разкопките декоративна украса на вила “Армира” днес се съхранява в Ивайловград. Отделни мраморни фрагменти и части от мозайки са в постоянната експозиция в Мутафчиевата къща. „Армира” е и част от листата с нови обекти от материалното и нематериално културно-историческо наследство на България, които ще бъдат предложени на ЮНЕСКО.

М. Манолова

Вероятно в античността вилата е изглеждала по този начин
Единственият запазен портрет на собственикът на Армира и децата му. Има теза, че те са страдали от рахит, а вилата е построена имено на това място, защото в близост е имало лековита за крайниците вода. Според някои учени самата вила Армира е била център за лечение./снимка: Ив. Маслев/
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини