От х:

Днес в x:

40 от хасковско на Фестивал на млякото в Турция

Кърджасалих, знамената за "Dobre doşli" при предишното посещение

40 курсисти, заедно с техните преподаватели от Пловдив и преводачи потеглят в неделната сутрин от Хасково за Фестивал на млякото и животновъдството в Узункьопрю.

В рецесията се развива най-добрият бизнес – инициативните хора стават по-активни, специалистите по-креативни, качеството на труда и готовата продукция се повишава, предразсъдъците се преодоляват с лекота, твърдят участниците от българска и турска страна.

Курсистите от обучението по Лозарство и Винарство в Хасково вече имат своите успехи. След 6-месечно обучение те създават над 300 декара общи лозови масиви, комбинирани по двама-трима и мислят за затваряне на цикъла на производство. Георги Шишков от Тънково предлага биологична ферма с къща за гости за био-туризъм. Собственикът на марката „Токмакли“ Йонко Гюдженов, Винарска изба „Свобода Биотест“ от Стамболово произвежда натурално червено вино от сорта Каберне Фран и спечели втора награда на Винария 2012. Кирил Йончев, също от Тънково, произвежда биологично грозде от години и започва производство на бутиково вино с помощта на технолога по винопроизводство Илияна Коева, лектор в курса по винарство.

„Още на кръстовището към Кърджасалих, на главен път Одрин – Дарданели, ни посрещна топъл поздрав „Dobre doşli na naşiya”, върху транспарантите окичени със знамена и балони. Учудването ни скоро се разсея – 40 процента от местното население е с корени от България и говори български език. Българският трибагреник и европейският флаг заеха своите места до турските знамена и бяха посрещнати с бурни аплодисменти”, разказава за предишното посещение Майк (Михаил Василев). То е за Първия Фестивал на лозето и виното в община Кърджасалих – Турция  преди десетина дни. Фестивалът събира над 20 хиляди участника. Той, както и предстоящият, е в рамките на Проект „Подобряване на земеделието и подобрени социални връзки”, финансиран по програма за ТГС България – Турция по ИПП. Организатор е водещият партньор по проекта Община Кърджасалих, а 50 са специалните почетни гости от България - 40 курсиста от обучението по Лозарство и Винарство от Хасково и Стамболово на възраст от 19 до 70 години. Сред специалните гости са и проф. Славчо Панделиев – корифей на лозарството в България и изобретателя Стойчо Комсийски с внедрени над 4 вида иновации за автоматизирано обработване на лозя (1000 дка от 2 до 4 човека). С името и изобретенията на Комсийски се свързва създаването на хиляди декари лозя по времето на социализма в Хасковското землище. От българска страна партньори по проекта са Общинско Сдружение на Малкия и Среден Бизнес - Хасково и Агенция за Европейска Интеграция.

Haskovo.NET

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини