От х:

Днес в x:

Опустошителен потоп в Африка: милиони бягат от наводнения

Милиони хора са принудени да бягат, за да търсят спасение. Огромните наводнения оставиха след себе си следи от разруха и потопиха обширни части от Уганда, Кения и Танзания. Има многобройни жертви, а се задава и глад.

Проливните дъждове и тежките наводнения, подхранвани от климатичния феномен Ел Ниньо, буквално потопиха обширни райони в Източна Африка и причиниха истинска хуманитарна криза в засегнатите области в Уганда, Кения и Танзания.

Хора без покрив над главите

Само в Танзания са загинали над 150 души, а най-малко 200 000 са пострадали от наводненията. Унищожени са жилища, инфраструктура и реколта. Естер Синзве, жителка на Дар ес Салам, е загубила своя дом: „Нямам къде да живея. Временно ме подслони една съседка, но няма изгледи скоро дъждовете да спрат. Много се страхуваме“, каза тя за ДВ.

В съседна Кения след скъсването на язовирна стена са загинали най-малко 42 души, но броят им вероятно ще нарасне, тъй като много хора се водят безследно изчезнали.  Язовирът се намира на север от столицата Найроби, а стената му е рухнала под напора на водните маси след проливни дъждове, продължили седмици. И на други места язовирите са препълнени до критично ниво, а живеещите в по-ниските равнинни части са призовани от властите да се евакуират, информира АРД.

Обширни части на Кения и Танзания са засегнати

От луксозните жилищни комплекси от затворен тип в Найроби до скромните жилища в селските райони - почти всяко кътче на страната е засегнато от опустошителния потоп. Роудс Аруба от община Мачакос край Найроби разказа пред ДВ: „Бях на работа, когато жена ми се обади, за да ми каже, че към селището много бързо прииждат огромни водни маси, които заплашват да потопят целия комплекс“.

Свлачища в Танзания, причинени от проливните дъждове  Снимка: Emmanuel Herman/Xinhua/picture alliance

Отложено е подновяването на учебните занятия в Кения, защото в страната са наводнени над 100 училища, в някои от тях са рухнали стени, а други са с отнесени покриви от силните ветрове. Не е ясно кога учебният процес ще бъде подновен. Проливните дъждове в Кения продължават вече месец, припомня АРД. Те се дължат на климатичния феномен Ел Ниньо, причинил наводнения и свлачища, които досега оставиха без дом над 130 000 души.

Ако съдим по изводите в Глобалния доклад на ООН за продоволствените кризи, публикуван миналата седмица, най-лошото далеч не е приключило. „Последиците ще се проявяват през цялата година“, се посочва в доклада. И преди Ел Ниньо е причинявал остър глад в Африка, припомнят експертите и посочват например световната продоволствена криза от 1982-1984 г., известна като най-тежката в историята. Тя доведе до глад, причинил смъртта на стотици хиляди хора – от Африканския рог до региона на Сахел.

Два модела – един и същи катастрофален резултат

Сушата в Южна Африка през 1992-1993 г. също се свързва с Ел Ниньо – тогава близо 100 милиона души усетиха последиците от природното бедствие. Между 2020 и 2023 година пък три последователни прояви на климатичния феномен. А моделът Ла Ниня, аналог на Ел Ниньо, доведоха до опустошителни суши в Етиопия, Кения и Сомалия, като милиони хора все още се борят с последствията.

Разрушителният ефект от явлението Ел Ниньо се засилва от липсата на адекватни противодействия на изменението на климата. Грейс Ронох, екоактивист от Кения, казва в тази връзка: „Развиващите се страни не са в състояние да определят приоритети в отговор на климатичната криза, защото за да го направят, им е необходимо финансиране. Сега повечето от тези страни са обременени с дългове, чието изплащане за тях остава приоритетна задача“, казва тя за ДВ.

А Дейвид Гикунгу, директор на Метеорологичния департамент на Кения, вижда спешна необходимост от решения, които могат да намалят негативните последици от такива бедствия. Например да се помисли за изграждане на системи за ранно предупреждение или за други механизми,к които да намалят щетите от катастрофални природни явления.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини