От х:

Днес в x:

Бюджетната комисия прие забраната за реклама на хазарта

Забраняват се игралните зали в населени места до 10 000 души с изключение на пограничните градове и курортите, реши на второ четене бюджетната комисия с промени в Закона за хазарта, предложени от ГЕРБ-СДС и ДПС. С текстовете, които по-късно днес ще бъдат обсъдени и гласувани и в пленарна зала, се забранява рекламата на хазарт в медиите. Според предложените ограничения, билбордовете за реклама на хазарт ще са най-малко на 300 метра отстояние от учебни заведения.

ДДС за хляба и таван на надценката в магазините

Депутатите от бюджетната комисия приеха удължаване на нулевата ставка на ДДС за хляба и брашното до края на годината. Това става през заключителните разпоредби в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, изменения на който комисията разгледа днес на второ четене.

"За" гласуваха 11 народни представители, против нямаше, въздържаха се трима.

Предложено освен това беше надценката за хляба да бъде не повече от 15 процента в магазинната мрежа. Предложението е направено от депутатите Йордан Цонев (ДПС) и Теменужка Петкова (ГЕРБ).

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев обясни, че срокът с нулевата ставка за брашно и хляб изтича на 30 юни, но тъй като не е сигурно, че дотогава ще може да се оформи следващият парламент, са решили да предложат през преходни и заключителни разпоредби удължаване на срока до края на годината.

"Говорихме с Асоциацията на хлебопроизводителите и мелничарите. При хляба цените на производител са достатъчно ниски, но надценката, която се слага във веригите и големите магазини, е между 40 и 55 на сто, затова внасяме предложението надценката за хляба да бъде не повече от 15 на сто, всички останали стоки нека си бъдат както решат по договаряне", каза още Цонев.

Той предложи това да се приеме от депутатите като общо дело и въпросът да не се политизира.

Мартин Иванов поиска от Министерството на финансите да предостави кратък анализ какъв е ефектът от диференцираното ДДС върху хляба и брашното за потребителите, каква е ползата за българските потребители, както и каква част от спестения данък е отишъл при потребителите и каква част в производителите и в търговците.

Румен Гечев от БСП каза, че ще подкрепи предложението, като го определи като разумно. Предложението е разумно, нищо че е преди избори, един от положителните ефекти от изборите, наред с многото негативни е, че така партиите стават по-склонни към социални и регулативни мерки, което няма лошо, стига да са внимателни, каза той. Немци, италианци, французи имат диференцирана ставка, аз като проевропейски и евроатлантически настроен винаги вярвам на данъците на Франция, Италия, Германия - прогресивен данък, диференцирано ДДС, добави още той.

С друга промяна от 1 юли се връща данъкът върху доходите за гъбарите и билкарите. Отменя се действащият от началото на годината алтернативен (патентен) данък.

Източник: business.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини