От х:

Днес в x:

Евтини, а често и опасни: Дрешките на Shein и Теmu

В Европа пристигат месечно по 50 милиона пакета с евтини китайски дрехи на фирми за „бърза мода“ като Shein и Теmu. Тези „еднодневки“ са некачествени и често дори опасни за здравето. Във Франция се заражда съпротива.

Колко различни вида дизайн на дрехи могат да излязат в рамките на един-единствен ден? Само китайската фирма „Шейн“ (Shein) успява да пласира около 5000-6000 дневно, казва пред германския седмичник „Ди Цайт“ експертът Кристоф Трип. „Shein“ и другата голяма китайска платформа „Тemu“ следят тенденциите и модите в социалните мрежи, най-вече в ТикТок и реагират светкавично с нови дизайни – хиляди дневно. Според експерта „Шейн“ вече контролира 20% от пазара на така наречената „бърза мода“ – Fast Fashion.

Бързата мода се нуждае и от бързи доставки, затова двете китайски платформи изнасят стоките си не с кораби, както правят „Амазон“ или H&M, а със самолети, което води до 50 пъти по-високи емисии на въглероден двуокис. Двата концерна се оправдават с аргументите, че затова пък не им трябват складове, че произвеждат само онова, което е поръчано, а „Теmu“ съобщава, че заедно с партньори е засадил пет милиона дръвчета.

Ограничения във Франция

Независимо от всичко това Франция реши да се противопостави на бързата с мода с готвения нов „Закон за ограничаване на пораженията върху околната среда от текстилната индустрия“. Министърът на екологията Кристоф Бешю добави, че неговата страна „първа в света иска със закон да ограничи ексцесите на бързата мода“. Законът ще влезе в сила през следващите месеци, но модните експерти и еколозите вече се радват.

Приложението на Shein за смартфон    Снимка: Jakub Porzycki/NurPhoto/picture alliance

Новите правила ще се отнасят именно до концерни като споменатите, които дневно хвърлят на пазара огромни количества продукти, които са над определен от закона максимум. Такива фирми ще бъдат задължени в бъдеще ясно да посочват на своите сайтове, че бързата мода е вредна за климата и да са задължени да рециклират своите продукти – в противен случай ще ги грозят глоби до 15 000 евро.

Освен това производители с лош еко-рейтинг ще бъдат облагани с такса от 5 евро на продукт, която до 2030 година може да достигне 10 евро. От 2025 година във Франция ще бъде забранена рекламата на дрехи в сегмента „бърза мода“, а нарушителите ще плащат глоби до 100 000 евро.

„Културна битка"

Френската модна дизайнерка Жулиа Форе казва, че това е победа в една „културна битка“. „Бързата мода е катастрофа в екологически, социален и икономически аспект и като с валяк прегазва целия луксозен сектор,“ казва тя. Професорът по икономика Филип Моати обаче обръща внимание на противоположния аспект: „Така се стигматизират потребителите на тази мода, които според нашето актуално изследване произхождат от работническата класа и разполагат с относително ниски доходи“, казва професорът пред ДВ. Той припомня, че сегашната тенденция, наричана от него „ултра бърза мода“, само продължава започнатото преди трийсетина години от марки като Zara и H&M, които вместо два пъти годишно вадеха нови колекции всяка седмица. „Сега ултра бързата мода дневно вади дневно по около 7200 нови продукта на пазара“, обяснява Моати.

Огромни фабрики за евтина продукция в Бангладеш   Снимка: Joy Saha/ZUMA Press Wire/picture alliance

Професорът посочва, че правителството трябва да вземе и още мерки: да иска допълнителна двугодишна гаранция за дрехите, да забрани цени по-ниски от производствената стойност, както и нереалистични търговски отстъпки. Концерни като „Теmu“ в момента често продават на загуба, за да завладеят пазара, пише „Ди Цайт“. Според вестника „Теmu“ вписва загуби от 5-10 евро на всеки пакет, изпратен до клиент – а пакетите са хиляди на ден. В отговор на запитване на „Ди Цайт“ концернът отговаря уклончиво, че оценката за загуба от 5-10 евро на пакет била „много далеч от реалността“.

Професор Моати настоява още да бъде обмитявана всяка една доставка, а не само пакети със стойност над 150 евро, както е сега. Но това едва ли е реалистично. На летището в белгийския град Лиеж, което се е превърнало в главен разпределител на китайските доставки, месечно пристигат около 50 милиона пакета, а 170-те митничари, които работят ден и нощ, успяват да проверят само по няколко хиляди, пише „Ди Цайт“.

Вредни химикали - над нормите

Законът във Франция, по който има единодушие между управляващата партия и опозицията, разбира се, има за цел да защити и интересите на френските модни производители и на текстилната индустрия в страната. Екоактивистите настояват продуктите на бързата мода да бъдат оценявани за екосъобразност и при отрицателен резултат да бъдат облагани с допълнителна такса. Под екосъобразност се има предвид не само „въглеродният отпечатък“, но и материалите, от които се изработват въпросните дрехи. В края на 2022 „Грийнпийс“ провери 47 продукта на концерна „Shein“ -  в седем от тях лабораторията откри вредни химикали, надхвърлящи допустимите норми в ЕС.

 

Източник: http://www.dw.com/bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини