От х:

Днес в x:

22 °C

Свръхнова в дълбокия космос произведе невиждано количество калций

Счита се, че до половината калций във Вселената, включително нашите кости и зъби, идва от експлозии на свръхнова и изследователите за първи път успяха да получат безпрецедентен поглед върху това как тези ултра редки, богати на калций свръхнови достигат до края на живота им.

Невижданото наблюдение как такава звездна експлозия изхвърля толкова много калций е извършен с помощта на рентгенови и инфрачервени изображения на дълбокия космос. То попълва доста от пропуските в нашите научни познания за процеса.

Проучването събира приноса на 67 автори от 15 страни. То предполага, че богатите на калций свръхнови започват като компактни звезди, които бързо губят маса в края на живота си, отделяйки външен слой газ, който след това се сблъсква с изхвърлен материал.

"Тези събития са толкова малко на брой, че досега не знаехме какво произвежда богати на калций свръхнови“, казва астрофизикът Уин Джейкъбсън-Галан от Северозападния университет.

"Наблюдавайки какво направи тази звезда в последния си месец, преди да достигне критичния си бурен край, надникнахме в неизследвана преди това зона, отваряйки нови пътища за изучаване в науката."

Въпросната свръхнова, SN 2019ehk, е забелязана за първи път от астронома любител Джоел Шепърд в спиралната галактика Messier 100 (M100) на около 55 милиона светлинни години от Земята. Много скоро след откриването ѝ повечето основни телескопи на Земята я проследяват. При предишни подобни събития скоростта се е оказала от решаващо значение.

Това, което астрономите не очаквали, е светимостта на рентгеновата светлина, която SN 2019ehk излъчва. Учените бързо разбрали, че наблюдават потоп от високоенергийни рентгенови лъчи, изтичащи от звездата и удрящи външната газова обвивка, осигурявайки ключови улики за материалите, които тя е изхвърлила и количеството им.

Показанията на умиращата звезда помогнаха на учените да разберат какво се случва: реакциите между изхвърлените материали и външния газов пръстен предизвикват екстремно високи температури и високо налягане, което води до образуване на калций - ядрена реакция, докато звездата се опитва да изхвърли своята топлина и енергия възможно най-бързо.

"Повечето масивни звезди създават малки количества калций по време на живота си, но събития като SN 2019ehk изглежда са отговорни за производството на огромни количества калций и в процеса на експлозия го разпръскват в междузвездното пространство в рамките на галактиките", казва астрономът Реджис Картие, от Национална лаборатория за изследване с оптично-инфрачервена астрономия (NOIRLab) в САЩ.

"В крайна сметка този калций проправя път към формирането на планетарни системи и в нашите тела в случая с нашата Земя!"

Именно защото тези звезди са толкова важни в производството на калций, учените изключително много искат да ги изследват - нещо, което се оказва трудно (дори Хъбъл пропусна SN 2019ehk). Експлозията в центъра на новото изследване е причина за най-много калций, наблюдаван някога, отделен при едно единствено астрофизично събитие.

Ако можем да видим вътрешната работа на този тип свръхнови, ще имаме по-добра представа за това как е възникнал калцият в костите и зъбите ни, и навсякъде другаде във Вселената.

Това е също чудесен пример за съвместна работа на международната научна общност за заснемане и записване на нещо от голямо значение. Само 10 часа след като първоначалният ярък блик е забелязан в небето от Джоел Шепърд, някои от най-добрите телескопи били готови да регистрират какво се случва след това.

"Преди това събитие имахме непряка информация относно това колко богати на калций свръхновите могат или не могат да бъдат", казва астрофизикът Рафаела Маргути от Северозападния университет. "Сега можем уверено да изключим няколко възможности."

Изследването е публикувано в The Astrophysical Journal.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
22 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
22 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
22 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
22 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
22 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
22 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
22 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
22 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
22 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
22 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
22 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
22 сеп 2020
Последни новини