От х:

Днес в x:

Излъчват филм за битката при Клокотница

Изображение 1 от 5

  На 1-и април от 13:35 часа БНТ1 ще излъчи „Клокотница – Битката за Клокочещата вода“.

  Документалният филм на режисьора Степан Поляков и Продуцентска компания Файв Стар Медиа Груп ще бъде показан точно на 790-ата година /1230-а/ от знаменитата битка, разиграла се край днешния град Хасково в настъпващата пролет /съществуват две тези – за началото на март и за началото на април/.

  Филм за една война, която променя не само границите на средновековна Европа. Тя поставя нови морални стандарти изобщо във воденето на бойни действия. Това е битката край Клокотница.

  Ето как звучи част от сюжета на последния филм от поредицата „Битките за Европа“ на Продуцентската къща и БНТ.

  Теодор Комнин обаче греши. Иван Асен наблюдава внимателно своя зет. При толкова врагове, ако искаш да седнеш на най-високия престол в Европа – този на Василевсите, – трябва да си ударил най-могъщия си съсед. И сякаш това е така лесно точно сега… Комнин и военачалниците му преценяват, че България е най-уязвима от югоизток – откъм днешния град Хасково.

  Хасково е изключително стратегически град. През тези територии минават повечето сблъсъци между Запада и Изтока. Тук е най-невралгичната зона. Преминеш ли с войска река Марица, ти си от другата страна на Континента…

  Битката започва до село Клокотница. Там тече ръкав на река Марица. Това е тежка тактическа грешка на Комнин. Той току що е наел около 5 хиляди тежковъоръжени рицари от Западна Европа.

  На българска територия нахлува около 30 хилядна войска. Огромна мощ по това време. Българите са с около 5 хиляди по-малко. Предимството е, че царят им е очаквал нападението. Слабостта – 5 хиляди души по-малко! Иван Асен е гневен заради предателството, но спокоен. Знае, че изборът на Теодор Комнин за инвазия, е от най-лошите възможни решения.

  Съпродуцент на филма е Община Хасково.

  “Клокотница – Битката за Клокочещата вода“

  HD, Английски с български субтитри, 40,00 мин., 2019-а, FIVE STAR MEDIA GROUP

  Режисьор и сценарист – Степан Поляков

  Главен оператор – Момчил Александров

  Композитор – Валери Пастармаджиев

  Режисьор по монтажа – Цветелина Василева – Лямова

  Изпълнителен продуцент – Вивиан Бояджиева

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Бахти Аматьорския филм ... Поне не си правете гаргара с историята ... Достатъчно беше да мина през снимките
   ....
   Тъпото наркоманче режисьор ще изкара че Българите направо сме живеели по дърветата и сме били гейове и трето полови меринджеи ....
   ...
   Това брони ,ризници , шлемове , боздугани , брадви - за нищо ги нямате ...
   ...
   Знаете ли защо Хасковските иманяри мразят Клокотница - понеже металотърсачите им удрят постоянно на брони и железни ризници :))
  • 2
   Ба
   Бахти Порно филмчето
   5 -2
   11:52, 1 апр 2020
   Ето го истинския филм
   Сватбите на Йоан Асен-еп.1 / The Weddings of Joаhn Assen (1975)
   ...
   https://www.youtube.com/watch?v=WYLQG1nHXY0
   ....
   Българите не могат да изглеждат като циганчета
  • 3
   Си
   Симихченец
   7 -1
   13:38, 1 апр 2020
   Главен герой във филма е кмета каубой Евгени.
  • 4
   Ми
   Милан Качаров
   9 -4
   13:57, 1 апр 2020
   За този филм Община Хасково бе принудена от МАфията герб да плати 10000лева . Филм историческа помия от дати и събития .
  • 5
   Ва
   Валията Иванов
   7 -3
   14:14, 1 апр 2020
   Затова ли Янко Митев са го изтървали да го снимат в ролята на византиец?
  • 6
   Ро
   робин дук
   1 0
   09:58, 2 апр 2020
   защо го излъчват в 13ч.? Кой ще го гледа по това време,бе тъпаци? Пуснете го вечерта на мястото на някой третокласен американски филм да го гледа народа.И колкото и да е смотан,по-добре от промиващите мозъци американо.

  Хороскоп за 06.06.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
  06 юни 2020
  Последни новини