От х:

Днес в x:

Бабите орки подобряват шансовете за оцеляване на своите внучета

  Нови изследвания на китове орки устаноха, че бабите, които вече не са в състояние да се възпроизвеждат, оказват най-голямо благотворно въздействие върху шансовете за оцеляване на техните внуци. Това може да е така, защото бабите без собствени малки са свободни и съсредоточват времето и ресурсите си върху най-новото поколение, предполагат изследователите.

  Изследователският екип открива също, че бабите орки имат особено важна роля във времена на недостиг на храна.

  Загадката менопауза

  Предишни изследвания показват, че женските китове след репродуктивния си период са най-осведомени и играят важна лидерска роля в групата при издирването на сьомга.

  Тези ползи за групата могат да помогнат за разрешаването на дългогодишната загадка защо менопаузата се е развила при някои видове китове и при хората, твърдят авторите на изследването.

  Старши автор на проучването, д-р Дан Франкс от катедрата по биология в Университета на Йорк, казва: „Проучването предполага, че бабите, които се занимават с разплод, не могат да осигурят същото ниво на подкрепа като бабите, които вече не размножават. Това означава, че еволюцията на менопаузата е увеличила способността на бабата да помага на своите внуци."

  Въпрос на оцеляване

  "Смъртта на баба след менопаузата може да има важни последици за семейната й група. Това може да се окаже важно за оценката на бъдещето на тези популации. Тъй като популациите от сьомга продължават да намаляват, бабите вероятно ще станат още по-важни в тези популации китове. "

  В проучването участва международен изследователски екип от Университетите на Йорк и Ексетер (Обединеното кралство), Центъра за изследвания на китовете (САЩ) и риболовната агенция на Канада.

  Учените анализирали данни от 36 години, събрани от Центъра за изследване на китовете и рибарството и океаните на Канада за две популации на постоянно живеещи там орки. Популациите (които включват няколко стада, съставени от множество семейни групи) живеят край северозападното Тихоокеанско крайбрежие на Канада и САЩ и се хранят със сьомга.

  Семейните групи орки остават заедно завинаги

  При орките и синовете, и дъщери остават с майките си за цял живот, но се чифтосват с индивиди от друга фамилна група. Мъжките китове убийци обикновено имат по-кратък живот от женските, като много от тях не са оцеляват до над 30 години. Женските обикновено спират да се възпроизвеждат на 30-40-годиншна възраст, но също като хората те могат да живеят много десетилетия след менопаузата.

  Водещият автор, д-р Стюарт Натрас, от Университета на Йорк, допълва: „Откритията помагат да се обяснят факторите, от които зависи оцеляването и репродуктивния успех на китовете, което е съществена информация, като се има предвид, че [..] са застрашени от изчезване."

  "Подозираме, че бабите {които все още могат да раждат} поддържат собствените си малки, моделите им на движение и активност са ограничени и те не са в състояние да осигурят подкрепа и лидерство по същия начин като женските орки след менопаузата. Също така, бабите със собствени малки са заети с грижата за тях и да могат да инвестират по-малко в своите внуци, в сравнение с бабите след менопаузата."

  "В момента провеждаме наблюдения с дронове, за да изследваме директно поведението на помощ между членовете на семейството при тези китове."

  Съавторът на проучването проф. Дарън Крофт от Университета в Ексетър пояснява: "Менопаузата се е развила само при хора, китове убийци и три други вида зъбати китове и разбирането защо женските от тези видове спират размножаването много преди края на живота е дългогодишен еволюционен пъзел.

  „Новите ни открития показват, че точно както при хората, и бабите орки, които са преминали през менопаузата, са по-способни да помогнат на своите внуци и тези ползи за семейната група могат да обяснят защо менопаузата се е развила при орките, както при хората.“

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 09.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не се сърдете на околните, а потърсете причините за проблемите във вас. Притежавате безспорен и значителен потенциал, и като че ли най-голямата пречка пред вас е колебливостта ви. Справите ли се с нея, нищо не би било в състояние да ви спре. Получавате добри новини, свързани с бъдещо пътуване.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Силните аргументи, които изтъквате в своя подкрепа ще спечелят на ваша страна подкрепата на влиятелни хора. Предимствата от нововъведения на работното място ще направят работата ви успешна, което ще се отрази на финансите ви. Търпението, с което се отнасяте към околните впечатлява и ви превръща в предпочитани партньори.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Този ден ще е доста разнообразен и интересен. Възможно е да се срещнете с много приятели. Възможно е да почувствате носталгия по миналото. Ще прекарате безгрижно и със сигурност няма да скучаете.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Нечие мнение по ваш адрес ще повиши емоциите ви и ще ви подтикне към повече активност, в доказване на правотата си. Запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Този ден ще премине под знака на емоционалните преживявания. Опитвате се да спечелите вниманието на човек, към когото изпитвате нещо специално. Отбелязвате значителен успех в това отношение, за което можете да благодарите на неотразимия си чар и самоувереност. Не пренебрегвайте обещанието си към човек от обкръжението ви, отнесете се сериозно.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Избирате да се занимавате с нещо, с което малко хора биха се нагърбили. Вие обаче обичате предизвикателствата и считате, че можете да се справите отлично. Наистина сте способни, но не трябва да надценявате възможностите си за момента. Бъдете по-постоянни и не се отказвайте от нормалния път до целта. Радвате се на нещо, което сте очаквали да се случи.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не всичко, което привлича интереса ви е по силите ви и във възможностите ви да го осъществите. Не се и опитвайте да доказвате нищо на никого, това ще ви направи раздразнителни. Ще се зарадвате на вниманието на приятел, а обаждане по телефона ще ви направи нетърпеливи. Очакванията ви ще се сбъднат.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Балансирайте между професионалните и семейните си задължения. Често пренебрегвате едното за сметка на другото, а това може да създаде напрежение в отношението ви с околните. Организирайте добре времето си и непременно ще успеете.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Приятен ден. Събитията, които се случват на работното ви място ще ви се струват важни и вие с интерес ще участвате в тях. Все пак има доста неща, които трябва да свършите, така че не губете време. Ще бъдете благодарни на близък колега, който навреме ще ви предаде информация и окаже подкрепа.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не се щадете, положените от вас усилия ще ви възнаградят богато. Работете самостоятелно и не разчитайте много на хора, които малко познавате. Така ще си спестите последващи главоболия. Не бързайте да се обвързвате емоционално и с партньор, имащ нездрав интерес към вас. Бъдете реалисти и се опитайте да прозрете намеренията му.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Изградете си предварителен план за действие при работата по важна задача. Мнозина от вас подхождат доста неорганизирано и рискуват да загубят много време и нерви, без да постигнат нещо съществено. Успявате да се издължите на кредиторите си и възвръщате оптимистичния си поглед върху нещата. Изяснявате тежащи ви недоразумения.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
  09 апр 2020
  Последни новини