От х:

Днес в x:

24 °C

10 интересни факта за историята на киното

Всеки от нас има любим филм, който можем да гледаме 100 пъти, без да ни омръзне и знаем всички ключови реплики наизуст. Посещението на киносалона е сред любимите ни забавления, но рядко се замисляме за историята на кинематографията, за това как са прожектирани първите филми и през какво развитие е преминало киното до днес.

Днес ще ви запознаем с 10 малко известни и интересни факта за историята на киното.

1. Първият филм

През 1895 година братя Люмиер пускат първия филм. Камерите с подвижни картини са създадени през 1800 година, но филмите по онова време са били доста скучни. Те съдържали само една сцена с дължина 1 минута, а за звук и дума да не става.

2. Първият порно филм

Само година след излъчването на първия филм се заснема и първото порно. Името на филма е „Le Coucher de la Marie“, а днес от него са запазени едва две минути от общо седем.

3. Музикален съпровод

В миналото филмите били озвучавани от истински музикални групи. За да не настава пълна тишина в залата, музикантите свирели по време на прожекциите.

4. За панорамните кадри

През 1897 година са създадени панорамните кадри. В началото камерите са били неподвижни и се налагало да се местят заедно със статива, за да се заснеме движение.

5. От 16 до 25 кадъра кадъра в секунда

Скоростта, с която първите камери са снимали е била 16 кадъра в секунда. В наши дни технологията е напреднала доста и обикновено камерите заснемат с 25 кадъра в секунда. Съществуват обаче и такива, които развиват завидната скорост от 250 кадъра в секунда.

6. Първият лентов филм

През 1906 година е заснет първият лентов филм. Той е австралийски и се казва „Историята на Кели Ганг“. Продължителността на филма е 1 час, а лентата е била дълга 1200 метра.

7. Първото кино

1907 е годината, през която се появява първото кино. Преди това филмите са били прожектирани в зали, опери и театри.

8. Филмовите ролки

Филм, който е 25 кадъра в секунда е с дължина 300 метра, а това се равнява на 11 минути. Колкото и да ни е странно днес, преди се налагало работниците в киното непрекъснато да сменят филмовите ролки, за да не се накъсва филма.

9. Дигитализацията

В наши дни киносалоните използват дигитални видео прожектори. Филмовите ролки вече са забравени и архивни.

10. Филмът, дълъг над 5 километра

През 1997 година излиза „Титаник“. По онова време филмите все още се прожектират на ролки. Филмът е дълъг 3 часа и 15 минути, а всяко копие заема 18 филмови ролки. След проста аритметика излиза, че при 25 кадъра в секунда филмът е с дължина над 5 километра.

Източник: www.10te.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят бележи материални придобивки и лични удовлетворения за много от вас. Доверието, с което ви приемат е напълно заслужено и самочувствието ви е оправдано. Запазете добронамереността си към всички от обкръжението ви, това ще ви помогне да се концентрирате върху важните за вас дела.
07 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
07 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, изпълнен с динамика и промени. Работата ви ще бъде свързана с множество срещи, в които вие сте водещата страна. Справяте се добре с тази роля, а и има хора, които ви оказват необходимата подкрепа. Не пренебрегвайте подробностите, на които ви обръщат внимание вашите колеги. В определен момент те могат да се окажат решаващи за нещо важно.
07 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще останете доволни от професионалните си изяви днес. Повече съсредоточеност при работа свързана с пари. Възможни са измами и допълнително внимание ще бъде от полза. За някои изгодни предложения свързани с нова работа. Денят ще носи успех за всякакъв вид сдружения. Съвместните начинания се толерират.
07 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят ви ще е успешен. За много от вас той се свързва с добри реализации, бизнесът ще ви донесе повече вълнения, но и финансови придобивки. Приятели от чужбина ще разнообразят ежедневието на някои от вас. Очаквана среща ще ви донесе положителни емоции, за други спокойна почивка.
07 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Някои от вас съвсем основателно ще отделят повече време за подготовка на предстоящо събитие. Чувствате се достатъчно уверени в себе си, за да действате по собствено усмотрение. Моментът е подходящ за конкретни стъпки, така че не се колебайте. Време е да действате. Можете да напреднете в много кратки срокове.
07 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Мнозина от вас ще съсредоточат усилията си към повишаване на квалификацията си. Това ще ги направи конкурентноспособни и по-успешни в професионалната им кариера. Не се лутайте в търсене на подходящо занимание, имате ясна цел – следвайте я. Една среща ще остави следа в живота ви.
07 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви предлага доста разнообразни събития. На някои от вас може да се наложи да избират между няколко еднакво изкусителни възможности. Не се колебайте твърде дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и желано избавление от сърдечните терзания за мнозина от вас.
07 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес е добре да владеете емоциите си и да подхождате трезво към задачите си. Здравето е възможно да ви създава проблеми. Любовният ви живот е наситен с вълнуващи преживявания и интересни разговори с вашата половинка.
07 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставяйки разбирателството с другите, като водещо начало, ще прозрете, че съдбата ви толерира и дава привилегии. Това е верния път. Обстоятелствата ще бъдат във ваша полза и ще ви дадат възможности да погледнете на проблемите си от по-различен ъгъл, и да решите бързо загадката.
07 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Избягвайте всякакви спорове днес, дори да сте сигурни в правотата си. Спокойствието взима връх над всичко и днес никой няма да е в състояние да ви изнерви.Отдайте се на любимото си занимание и не се занимавайте с чужди проблеми. Ще имате възможност да наситите душата си с хубави емоции, ако разбира се това ви вълнува.
07 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Овладейте емоциите си и се заемете сериозно със задачите си. Отдавате прекалено голямо значение на нечие поведение, а можете просто да го пропуснете покрай себе си. В същото време не бъдете недостъпни за човек, който ви показва добрите си чувства. Възможно е здравето ви да ви създаде грижи.
07 авг 2020
Последни новини