От х:

Днес в x:

13 °C

Насекомите намаляват драстично навсякъде, дори в защитените територии

За последното десетилетие броят на насекомите в много райони е намалял с около една трета. Това показват резултатите от проучване на международен изследователски екип, ръководен от учени от Техническия университет в Мюнхен (TUM). Загубата на видове засяга главно тревни площи в близост до интензивно обработвана земя, но също така се отнася и за горите и защитените територии.

Различни проучвания вече показаха, че днес има много по-малко същества, които цъкат, бръмчат, лазят и пърхат из германските поляни, отколкото преди 25 години. "Предишните проучвания обаче се фокусираха изключително върху биомасата, т.е. общото тегло на всички насекоми, или върху отделни видове или видови групи. Фактът, че голяма част от всички насекоми са засегнати, засега не беше ясен" казва Д-р Себастиан Сейболд, учен от групата за наземна екология в ТУМ.

В мащабно проучване на биоразнообразието международен изследователски екип, ръководен от учени от TUM, изследва голям брой групи насекоми в Бранденбург, Тюрингия и Баден-Вюртемберг между 2008 и 2017 г.  Екипът публикува анализа си в Nature.

Изследователите събрали повече от един милион насекоми на 300 места. Те успяха да докажат, че много от близо 2700 изследвани вида са в упадък. През последните години някои редки видове вече не могат да бъдат намерени в някои от изследваните региони. Както в залесените райони, така и в тревистите, учените наброяват около една трета по-малко видове насекоми след 10 години.

"Преди нашето проучване не беше ясно дали и до каква степен горите са засегнати от намаляването на насекомите", казва Сейболд.  Учените измерват намаляване с приблизително 40 процента на биомасата на насекомите в горите, които са изследвали, в сравнение с 2008 година. В тревните площи резултатите били още по-тревожни - в края на периода на изследването биомасата на насекомите намаляла до едва една трета от предишното си ниво.

"Упадъкът в такъв мащаб за период от само 10 години беше пълна изненада за нас - това е плашещо, но се вписва в картината, представена във все по-голям брой изследвания", казва Волфганг Вайсер, професор по екология в университета и съинициатор на съвместния проект.

Всички видове горски и тревни площи, проучени от екипа, били засегнати: пасища на овце, ливади, които се косят и оплождат три до четири пъти годишно, горското стопанство с предимно иглолистни гори и дори неизползваните гори в защитени територии.

Изследователите установяват най-големите загуби в тревистите площи, заобиколени от интензивно обработвана земя, където най-силно засегнатите видове били тези, които не могат да се предвижват надалеч.

В залесените райони най-силно засегнатите групи насекоми, обратно, били тези, които покриват големи разстояния. 

"Настоящите инициативи за справяне със загубите от насекоми са прекалено загрижени за обработването на отделни парцели земя и работят в по-голямата си част независимо един от друг“, казва д-р Сейболд. "За да се спре спадът обаче, нашите резултати показват, че е необходима повече координация на регионално и национално ниво."

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ne
  Nemesis
  1 0
  20:08, 3 ное 2019
  "И ще дойдат над морето като скакалците, но няма да са животни."

  Ние сме в глобалната война.видове изчезване.предстояща хиперинфлация.5G "микровълнов" интернет.Унищожаване на нашите ( европейски ) култури.

  Лъжи и манипулация навсякъде. Къде е резервната планета ?

Хороскоп за 21.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Способността ви обмислено и разумно да пристъпвате към всяко начинание ще ви бъде от полза. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Някои от вас ще попаднат в нова(стара) обстановка, която ще ги посрещне приветливо и радушно.
21 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще погледнете от друг ъгъл на съществуващ проблем и ще ви се отдаде бързо да намерите решението му. Възползвайте се от общуването с хора, чиито възможности са безспорни в професионалната или друга интересуваща ви сфера. Бъдете внимателни и отзивчиви, за да срещнете съпричастност в делата си.
21 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На всеки, който ви пречи в работата му покажете, че предпочитате сами да я свършите, отколкото да слушате празни приказки. Това е начин да постигнете целите си днес. На път сте да спечелите битката, не се отказвайте. Ще получите покана за нечие тържество и то ще ви улесни в общуването.
21 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Владейте емоциите си и не се поддавайте на чужди внушения. Вие най-добре знаете какво трябва да направите, за да доближите успеха до себе си. Заради финансови нужди някои от вас ще потърсят допълнителна работа, подпомагайки бюджета на семейството си. Толерантността и търпението ви в общуването ще убеди опонентите в правотата ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Постепенно финансовите ви проблеми ще се разрешат по неочакван дори от вас начин. Това ще ви даде възможност да помислите за разширяване на дейността си. Не изпреварвайте събитията и помнете, че за всяко нещо си има време.
21 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
За мнозина от вас денят ще е приятен и няма да липсват изненади. Ще получите добра оценка за работата си, което ще се отрази положително на професионалното ви развитие. Вярвайте в себе си и дайте изява на скритите си таланти. Някой проявява не скрит интерес към вас и търси взаимност, споделете я.
21 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
С яркото си присъствие на професионалната сцена ще привлечете вниманието на повече хора, от което делата ви няма да пострадат. Напротив, ще получите повече възможности за изяви. Въпреки умората и отегчението ще имате финансови компенсации, които ще върнат усмивката и благоразположението ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще останете поласкани от нечие внимание. Търпението и старанието ви да се справите с всяка ситуация, в която попадате ще ви помогне да не оставяте нерешен проблем. Възможно е да възникнат недоразумения, но скоро ще се изяснят причините и ще отпаднат притесненията ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Настроението ви днес е чудесно и доста успешно забавлявате хората около себе си. Важен ангажимент може да промени плановете ви за деня, но не допускайте това да развали настроението ви. В състояние сте да се справите с всичко, което сте намислили стига да не разпилявате енергията си за маловажни неща. Приятел ще успее да ви заинтригува.
21 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстои ни спокоен ден, по време на който ще можете нормално да вършите работата си, без да ви притеснява каквото и да било. Способни сте да поемате голяма отговорност, което ще бъде прието с въздишка от колегите ви. Усилията ви ще бъдат оценени по достойнство, а това допълнително ви стимулира да покажете най-доброто от себе си.
21 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите добра оценка и награда за упоритостта, с която работите по отстраняването на професионален проблем. Умората ще съпътства придобивките, но няма да съжалявате. В романтично настроение ще потърсите компанията на човек, с когото ви е приятно и ще се насладите на компанията си.
21 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще сте творчески настроени, независимо от това с което се занимавате. Имате доста печеливши идеи, които е необходимо да осмислите обстойно. Контактите ви са ползотворни и ви обещават очаквани възможности. Замете се за работа, предстои ви да свършите много неща. Нямате никакво време за отлагане.
21 ное 2019
Последни новини