От х:

Днес в x:

3 °C

Насекомите намаляват драстично навсякъде, дори в защитените територии

За последното десетилетие броят на насекомите в много райони е намалял с около една трета. Това показват резултатите от проучване на международен изследователски екип, ръководен от учени от Техническия университет в Мюнхен (TUM). Загубата на видове засяга главно тревни площи в близост до интензивно обработвана земя, но също така се отнася и за горите и защитените територии.

Различни проучвания вече показаха, че днес има много по-малко същества, които цъкат, бръмчат, лазят и пърхат из германските поляни, отколкото преди 25 години. "Предишните проучвания обаче се фокусираха изключително върху биомасата, т.е. общото тегло на всички насекоми, или върху отделни видове или видови групи. Фактът, че голяма част от всички насекоми са засегнати, засега не беше ясен" казва Д-р Себастиан Сейболд, учен от групата за наземна екология в ТУМ.

В мащабно проучване на биоразнообразието международен изследователски екип, ръководен от учени от TUM, изследва голям брой групи насекоми в Бранденбург, Тюрингия и Баден-Вюртемберг между 2008 и 2017 г.  Екипът публикува анализа си в Nature.

Изследователите събрали повече от един милион насекоми на 300 места. Те успяха да докажат, че много от близо 2700 изследвани вида са в упадък. През последните години някои редки видове вече не могат да бъдат намерени в някои от изследваните региони. Както в залесените райони, така и в тревистите, учените наброяват около една трета по-малко видове насекоми след 10 години.

"Преди нашето проучване не беше ясно дали и до каква степен горите са засегнати от намаляването на насекомите", казва Сейболд.  Учените измерват намаляване с приблизително 40 процента на биомасата на насекомите в горите, които са изследвали, в сравнение с 2008 година. В тревните площи резултатите били още по-тревожни - в края на периода на изследването биомасата на насекомите намаляла до едва една трета от предишното си ниво.

"Упадъкът в такъв мащаб за период от само 10 години беше пълна изненада за нас - това е плашещо, но се вписва в картината, представена във все по-голям брой изследвания", казва Волфганг Вайсер, професор по екология в университета и съинициатор на съвместния проект.

Всички видове горски и тревни площи, проучени от екипа, били засегнати: пасища на овце, ливади, които се косят и оплождат три до четири пъти годишно, горското стопанство с предимно иглолистни гори и дори неизползваните гори в защитени територии.

Изследователите установяват най-големите загуби в тревистите площи, заобиколени от интензивно обработвана земя, където най-силно засегнатите видове били тези, които не могат да се предвижват надалеч.

В залесените райони най-силно засегнатите групи насекоми, обратно, били тези, които покриват големи разстояния. 

"Настоящите инициативи за справяне със загубите от насекоми са прекалено загрижени за обработването на отделни парцели земя и работят в по-голямата си част независимо един от друг“, казва д-р Сейболд. "За да се спре спадът обаче, нашите резултати показват, че е необходима повече координация на регионално и национално ниво."

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ne
  Nemesis
  1 0
  20:08, 3 ное 2019
  "И ще дойдат над морето като скакалците, но няма да са животни."

  Ние сме в глобалната война.видове изчезване.предстояща хиперинфлация.5G "микровълнов" интернет.Унищожаване на нашите ( европейски ) култури.

  Лъжи и манипулация навсякъде. Къде е резервната планета ?

Хороскоп за 28.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От заниманията си ще спечелите, както в духовен, така и в материален план. От вас зависи дали ще постигнете очакваното удовлетворение от работата и срещите си. Преодолейте инерцията си и ще бъдете възнаградени. Любимият човек очаква повече от вас и вие знаете как да го удовлетворите.
28 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще се окажете в центъра на страстите на хората около вас и ролята на техен регулатор като ще ли е точно за вас. Приемате спокойно всяко нещо, случващо се на близките ви и сте в състояние трезво да прецените всяка ситуация. Възможно е обаче това да ви поизтощи, затова не забравяйте навреме да помислите за себе си.
28 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не разполагате с нужната ви информация и докато не си я набавите, сте възпрепятствани да вземете окончателно решение. Настроението ви ще се подобри и делата ви ще потръгнат напред, за това ще се погрижи доверен човек, с когото имате засилено общуване. Промените в семейството ще ви накарат да се съобразявате с тях.
28 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Материални придобивки ще подобрят настроението ви. Нямате причини да сте недоволни от живота си. Дава ви се добра възможност да успеете, от вас зависи на къде ще насочите интересите и усилията си. Не търсете несъществуващи причини да се оплаквате, има толкова неща, заради които си струва да се живее.
28 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очаква ви натоварен ден, по време на който ще ви се налага да взимате решенията си в движение. Бъдете готови за всякакви изненади и не смятайте каквото и да било да абсолютно сигурно. Установявате връзка с изключително полезен за вас човек, който занапред много ще ви помага. Предстоят ви приятни мигове с любимия човек, не се лишавайте от тях заради работата си.
28 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Изяви за онези, които се занимават с творческа дейност. Имате изострена чувствителност и това ви помага да усещате и претворявате вълненията си така, че да бъдат интересни за широката публика. Обърнете повече внимание на сърдечната си връзка и не наранявайте човека, дръзнал да търси от вас любов.
28 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
28 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добри новини свързани с професионалните ви ангажименти или тези на ваши близки ще ви радват днес. Може да се наложи да промените плановете си за близкото бъдеще и то в желана насока. Откриват ви се нови перспективи и е много вероятно мислите ви да бъдат изцяло насочени в тази насока и въобще да не ви е до забавления.
28 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не пропускайте да поздравите близък човек за успеха му, както и да се погрижите за собствените си дела. Изглаждане на различията помежду ви може да направи чудеса за вас. С приятели ще ви бъде по-лесно да намерите верния тон и в компанията им да се забавлявате вечерта.
28 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се вълнуват от проблемите на работното място. Енергията, която влагате ще направи възможно постигането на целите, а също така няма да ви липсват и развлечения. Любовта е сред темите, които живо ви интересуват и ще й отделите подобаващо място в мислите и постъпките си.
28 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
28 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще успеете да се справите с проблем, който сте смятали за много трудно разрешим. Наистина няма да ви е лесно, но вие сте упорити когато се касае за работата ви. Не прибързвайте в решенията си, а разчитайте на подкрепата и съветите на близките си хора. Предстои ви приятно прекарване вечерта, не го пропускайте.
28 фев 2020
Последни новини