От х:

Днес в x:

17 °C

Студенти от Академията за лидери идват на помощ за старото училище в Петково

  След десетки дарители и студентите от Академията за лидери ще се включат в помощ на петковци за ремонтните дейности на старото училище в родопското село

  Петковци нагледно показаха, че когато нещо, макар и трудно, стане кауза със сърце, тя неминуемо се реализира. Инициатива за спасяване и ремонтиране на сградата на старото училище в смолянското село Петково стартира в началото на 2016г. , а работата започна в началото на юни 2019г. До сега са събрани малко над 8 840 лв от дарения за каузата „Да спасим старото училище в село Петково“, в която се включиха над 60 граждани и фирми- с пари, строителни материали и друга помощ. След като събраната сума се оказа твърде скромна за извършване на цялостен ремонт от строителна фирма, инициаторите решиха да действат стъпка по стъпка и наеха двамата местни майстори Бисер и Росен, които след оглед на сградата, се заеха с тежката задача. Опитните дюлгери разчистиха камъните, градят падналата стена с камък, ще направят и необходимите бетонни пояси, замазка и ще възстановят прозорците за около 6000 лева.

  Така първия етап от ремонта, който местните хора се надяват да приключи до началото на есента, вече е в разгара си.

  Събраните средства ще се използват за заплащане на труда на майсторите и част от материалите.  След призив за помощ със строителни материали, две фирми са дали безвъзмездно материалите, които майсторите са поискали, за да започнат работата по ремонта на старото училище.

  Съвсем „неочаквано“ с петковци, ангажирани с ремонта, се свързват представители на „Академия за лидери“, платформа даваща възможност за практика на млади и трудолюбиви студенти от различни строителни и технически специалности.  
  „Всяка година, участниците на Академията подкрепят една кауза като помагат не само финансово, но и с време и труд.  Много сме щастливи, че тази година Академията за лидерите са харесали нашата кауза „Да спасим старото училище в село Петково“ и са решили да я подкрепят. Предстоят разговори и срещи с тях, за да се уточни как и с какво да ни помогнат. Поздравления за тези млади българи, които с труд и средства помагат на различни благотворителни инициативи!“, заявиха от инициативния комитет в Петково.

  Старото училище е общинска собственост и до преди три години в него се помещавала читалището и библиотеката на селото, но сградата не се поддържаше и се рушеше. От снеговете и дъждовете цялата източна стена беше срутена, голяма част от покрива е повреден, подовете са изгнили и сградата от няколко години е абсолютно неизползваема. От инициативния комитет изразяват надежда, че на следващ етап община Смолян ще се включи и ще предостави дървен материал и греди за покрива.

  Старото училище е емблематична сграда,  символ на родопското село.

  Училището е открито през 1921 г., а според книгата „Село Петково“ на д-р Георги Ташев група първенци от селото се обединяват около идеята за построяване на ново училище още през 1916 г.  Изумително е, че това се случва въпреки бушуващата Първа световна война. Чрез дарения и самооблагане на всички семейства се събират средства, строежът започва през пролетта на 1917 г., а на 16-ти септември 1920 г. училището вече посреща и първите си ученици. Тържествено е осветено на 21-ви юли 1921 г. Изчислена в лева, сградата е струвала 1 500 000 лв, събрани без помощ от държавата и общината. До 2015 г. в нея се помещават читалището и библиотеката на селото.

  В някогашната гимназия „Отец Паисий“,  са учили поколения петковци, повечето от жителите вече са изселници, но  през лятото живописното село е пълно с живот, много от хората се връщат, а все повече са и тези, които купуват къщи тук, заради красивата и чиста природа. Петковци вярват, че някой ден, селото ще има и ново „старо“ училище,  библиотека и място за занимания и развлечения на деца и възрастни.

  Щиляна Чакърова

  Инициативният комитет припомня, че за каузата има нова дарителска сметка, в която желаещите могат да се включат с финансов превод, както и с помощ с материали.  НОВАТА ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА за инициативата „Да спасим старото училище в село Петково“:
  ТИТУЛЯР: НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ ХРИСТО ПОПКОНСТАНТИНОВ – 1923“
  С. ПЕТКОВО, обл. Смолян
  основание – Благотворителна инициатива „Да спасим старото училище в село Петково“
  БУЛСТАТ – 000609608
  ДАННИ БАНКОВА СМЕТКА:
  BIC КОД – STSABGSF
  IBAN BGN – BG26STSA93000000664557

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 17.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Получавате нужната ви подкрепа и разбиране от близък човек. Помогнете му да ви помогне. Поговорете непредубедено с него и ще си изясните много неща. Постепенно постигате, това към което се стремите. Днес ще се наложи да направите някои компромиси в името на по-дългосрочни цели. Не приемате съвети от никого и така усложнявате задачата си.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Обстоятелствата ще ви помогнат да отстоявате по-лесно интересите си, щом сте убедени в правотата си. В живота ви скоро ще се появи нова личност, която ще ви очарова с интелект и артистично присъствие. Отношенията ви ще се задълбочат, като при някои те могат да стигнат и до брак. Семейните да внимават, удоволствията на вън са рискови за тях.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ангажирането ви с чужди проблеми ще ви натовари, но и накара да се почувствате доволни от себе си. Постигнатото ще ви се отрази добре на самочувствието, ще подсили усещането ви за значимост. Балансът може да се наруши, ако поставите своите интереси над всичко друго.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Заемате се с доста дела наведнъж днес, което едва ли ви гарантира добри резултати. По-възможно е да не останете доволни от себе си, затова се постарайте да се съсредоточите само върху най-важните си ангажименти. Разбирате се прекрасно с човек, с когото сте имали противоречия до този момент. Ще останете очаровани от постъпката на свой близък.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  С покупки по дома ще зарадвате близките си, пък и ще подобрите бита си. Може да си позволите и повече удоволствия, заслужили сте ги. Работни ангажименти могат да създадат у някои от вас напрежение, но ще ги приключите в рамките на деня. Оставете си време за лични нужди и почивка.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви ден изпълнен с любов и хармонични отношения. В подобна среда най-приятното нещо ще е да си почивате и да се радвате на взаимоотношенията си с любими хора. Работата ви днес ще е успешна, но най-добре ще е да я отложите, ако имате тази възможност. Втората част от деня ще ви изненада с предложение на приятел, на което трудно ще устоите.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Самоуверени сте днес и поводът за това най-вероятно е свързан с любимия ви човек. Добри новини, свързани с него ще дадат нова перспектива на връзката ви. Денят ще ви предложи избор на възможности и от вас зависи какво ще предпочетете. В добро настроение сте и е сигурно, че ви очаква приятен ден. Обърнете внимание на здравето си.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Непрекъснато сте в движение днес и се занимавате с различни неща, които по-скоро ви натоварват, отколкото ви помагат да се отпуснете. Вие обаче сте във върхова форма и противно на очакванията на околните едва ли ще предпочетете да почивате днес. Заемате се с няколко неща едновременно и се чувствате наистина добре когато действате.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес обърнете по-голямо внимание на сърдечния си партньор. Ако напоследък сте пренебрегвали желанията му, сега е момента да поправите грешката си. Опитайте се да прекарате приятно този ден и най-вече да си починете. Имате богато въображение и бихте могли да измислите нещо еднакво интригуващо за всички.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Събития ще ви накарат да избирате между няколко еднакво привлекателни възможности. Не се колебайте дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и успешно решаване на въпроси свързани с интимен партньор. Не пренебрегвайте извора, от който черпите наслада.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Присъствието ви респектира и кара мнозина да се съобразяват с вас. Съобразявайки се с общото настроение днес, по-лесно ще постигате целите си. Внимавайте на пътя и при работа на открито. Атмосферата в семейството ще ви провокира към размисъл дали не грешите, като предлагате помощта си във всяка ситуация.
  17 ное 2019
  Последни новини